2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MÁTRADERECSKE TÖBBET ÉRDEMEL!

8 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56659"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mofetta,%20Gardony%20kicsi%20028.thumbnail.jpg" border="0" alt="Mátraderecske" title="Mátraderecske" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Mátraderecske</strong></span></span></p><p>A  MÚOSZ Életmód Szakosztályának 2011-es évzáró sajtótájékoztatóján dr. Szalontai Éva igen érdekes témát „tálalt" a nagyszámú közönség elé: Mátraderecskét, azt a pici falut, amelyet igyekszik kiemelni a szegénységből Forgó Gábor polgármester és dr. Gyetvai Gyula, hazánk egyetlen mofettájának főorvosa.</p><p>

MátraderecskeMátraderecske

A  MÚOSZ Életmód Szakosztályának 2011-es évzáró sajtótájékoztatóján dr. Szalontai Éva igen érdekes témát „tálalt" a nagyszámú közönség elé: Mátraderecskét, azt a pici falut, amelyet igyekszik kiemelni a szegénységből Forgó Gábor polgármester és dr. Gyetvai Gyula, hazánk egyetlen mofettájának főorvosa.

MátraderecskeMátraderecske

A  MÚOSZ Életmód Szakosztályának 2011-es évzáró sajtótájékoztatóján dr. Szalontai Éva igen érdekes témát „tálalt" a nagyszámú közönség elé: Mátraderecskét, azt a pici falut, amelyet igyekszik kiemelni a szegénységből Forgó Gábor polgármester és dr. Gyetvai Gyula, hazánk egyetlen mofettájának főorvosa.

A falu polgármestere és főorvosaA falu polgármestere és főorvosa

 

A Mátra gyönyörű dombjai között megbúvó falucska, Mátraderecske a leghátrányosabb helyzetű kistérségek egyike – vallja be Forgó Gábor polgármester. A tényekről szóló beszámoló részleteit a falu honlapja jól összefoglalja. Óriási gondokkal küzdenek, kétezer fős lakosságának 25%-a alacsonyan iskolázott, munkanélküli cigány. Jelen van a megélhetési bűnözés: uzsora, erdőlopás, házak kifosztása stb. Egy-egy cigány család 28 ezer forint segélyből és a családi pótlékból él. Az állami források folyamatosan csökkennek, munkalehetőség nincs, tehát a település vezetésének dolga, hogy megteremtse. A polgármester elkötelezett a falu felvirágoztatásában, s mivel maga is pedagógus, jó pedagógiai közösséggel a gyerekek az iskola mellett szakmát is tanulnak. A foglalkoztatáshoz kapóra jött az értékteremtő START Közmunkaprogram, amihez az állam anyagilag hozzájárul. A közmunkások megtisztították a strand (Kincses Fürdő) területét, az onnan kitermelt fával fűtenek, a munkából pedig családjaiknak élelemre is telik. Létesítettek sertéstelepet, és a megszerzett tapasztalattal jövőre már 400 malacot tarthatnak. A húst szociális szövetkezetben, olcsón értékesítik. Továbbá négy önkormányzati területen ültettek krumplit, borsót, babot, egyebet, így hozzászoknak az önellátáshoz. Aki nem veszi fel a munkát, segélyt sem kap. A 44 milliós állami segélyhez a falu hozzájárulásával 58 millió forintot fizetnek ki munkabérekre. Korábban generációk nőttek fel úgy, hogy a szülők soha nem dolgoztak. Remélhetőleg később majd büszkék lesznek a munkájukra és a terményeikre. Jó szándékukhoz a megyétől sok segítséget kapnak. A vezetés mindent meg akar tenni legfőbb kincsük, a mofetta működéséért. A polgármester őszinte beszédét a népes hallgatóságtól taps követte.

 

Dr. Gyetvai Gyula, a mofetta létesítményei és a Kincses Fürdő főorvosa úgy véli, minden magyar állampolgárnak hozzá kell jutnia ehhez a ritka kincshez, amit a mofetta jelent, ugyanis az oly gyakori érszűkületre ennél hatásosabb gyógymód nem létezik. Az új egészségügyi törvény úgy rendelkezik, hogy az ellátáson kívül az egyénnek legalább 10-20%-ban döntő felelőssége van a betegsége kialakulásában (alkoholizmus, dohányzás, elhízás, fizikai aktivitás hiánya). Az ilyenek ne csak az adófizetők pénzéből gyógyuljanak! Így van ez Nyugaton is. Egészségügyi ellátás ma a szakemberhiánnyal küzdő megyeszékhelyeken létezik. Az ellátás pedig erősen függ a helyi gazdaság fejlettségtől, az egészségügyi mutatóktól és a gazdaságpolitika eszközrendszerétől. Új fogalom nálunk az egészségbefektetés. Ide tartozik a sport: egy amerikai kistelepülésnek több sportpályája van, mint Eger városának! De elérhetetlen mutató a skandináv példa is, hogy a legkisebb közösség is többféle sportlehetőséget kínál.

 

A mofetta új épületeA mofetta új épülete

A mofetta – mofitis – görög eredetű szóval a bűzös (kénes) kigőzölgést jelölték. Az ókori görögök és a rómaiak már amfiteátrumhoz hasonló, oszlopos épületeket emeltek fölé. Orvosaik reumás betegeiknek kúrákat ajánlottak a kénes gőzben való merüléshez. Az erdélyi mofettákhoz képest a magyarországi nem kénes, hanem széndioxidos gáz. A miénk nem reumára, hanem vénás- és keringési elégtelenségekre alkalmas. Az ereket tágítja, ha két hetes kúrát veszünk a célra kialakított helyiségben. Hatása hónapokig tart. Mivel nálunk sok a cukorbeteg (kb. 6-7 ezer), felvették a kapcsolatot a Diabetes Szövetséggel, hogy a beteg ne jusson el a lába fekélyesedéséig, majd a végtag csonkolásáig. A főorvos úr állítja, hogy náluk a legsúlyosabb állapot sem reménytelen. A javallatokat és az ellenjavallatokat megtaláljuk a www.mofetta.eu honlapon. A fő ellenjavallat a tüdőembólia, ami után nem szabad itt a kezelést végezni.

A gyógyközpont fogadótereA gyógyközpont fogadótere

 

Rendszeres méréssel 80-90 térfogatszázalék között kell tartani a gáz töménységét, hogy hatásos értágulatot hozzon létre a testben. Érszűkületre ez a lehető legjobb kezelési módszer. A gyógyhellyé nyilvánításhoz azonban legalább ötféle kezelést kell végezni egy intézeten belül. Ez már megoldották, mert a gyógyító gázon kívül iszap-, magnetoterápia és többféle vízterápia működik. Meg is kapták a gyógyhellyé minősítést! Akár körzeti orvos is felírhatja a kúrát.

A gáznál könnyebbek a szappanbuborékokA gáznál könnyebbek a szappanbuborékok

 

A Kárpát-medence roma népessége főleg a keleti és északkeleti részén összpontosul – mutatja be az ábrán a főorvos. Megítélésük visszahat az egész társadalomra – a határainkon kívül is. A becsült értékek alapján 2050-ben a magyar lakosság nyolcmillióra zsugorodik, s ebből 1,2 millió magyar lesz a romák száma. A politikának tehát már gondolnia kell a jövőre. Ugyan nagyon pontos rétegfelvételek nem készültek, de a lakosság rétegeinél más és más a genetikai és az egészségügyi kilátás. A roma lakosság élethossza 10 évvel kevesebb, mint a többieké, sőt, mások a halálozási okok. Amíg a nem romák halálozási okai a keringési zavarok, a romáknál az emésztőszervi, a légzőszervi, a fertőzések és az élősdiek a halálokok kiváltói. A veszélyeztetett terhes nők 80-90%-a cigány származású. Borsod megyében kötelező lett ismét a tüdőszűrés, mert ott gyakrabban fordul elő a TBC. Mindez visszavezethető a higiéniás okokra, az alacsony iskolázottságra és kulturális színvonalra. Egy 1971-es felmérés szerint akkor a huszonévesek háromnegyede volt írástudatlan. Itt a legrosszabbak a szülés körülményei, a legmagasabb a rokkantak száma és az alkoholizmus aránya. Korábban a depresszió inkább a városi lakosságot jellemezte, ma már az értékvesztettség miatt előfordul a romák környezetében is. Az iskolázottság tekintetében a kistérségek csak az út elején vannak.

A vízterápiás részlegA vízterápiás részleg

 

Az előadásokhoz hozzászólt Szécsényi László lapigazgató, Sebestyén Andor professzor és dr. Czeglédi József, a Közép-Európai Club Pannónia Közhasznú Egyesület elnöke, valamint dr. Turcsán Mihály, aki 30 éve vidékfejlesztéssel foglalkozik. A gyógyturizmussal foglalkozó Új Széchenyi Tervben első helyre került a mofetta ügye. Egyébként Magyarországon 1200 hévízkút, 195 ásványvíz, 15 elismert gyógyfürdő és 13 más gyógyhely van, de gázfürdő, azaz mofetta csupán egy. Mátraderecske környéke különleges klimatikus adottságokkal rendelkezik, ráadásul nagyon szép vidék. A MÚOSZ-tagokat 10%-os kedvezménnyel fogadják a mofettában.

 

Az 5 km-re lévő Recsk most éppen 60 éves, ahol sok híres fogoly raboskodott a Rákosi-időszakban. Érdemes kirándulni oda, mert különleges tanulsággal szolgálnak az utókor számára az embertelen körülmények, a börtönök legborzalmasabbika. Ma már mindössze 30 ember él a világban, aki egykor a recski rézbányában dolgozott. Sokan ott vesztették az életüket. Múzeumként látogatható.

 

Mátraderecske polgármestere, Forgó Gábor elmondta, hogy a szegény falunak nincs szállodája, de van vendéglátás a falusi turizmus keretében 340 ággyal, az önkormányzat is rendelkezik 40 személyre alkalmas vendégszobákkal. A jelenlegi kedvezőtlen helyzetben befektetőket keresnek, amikor a bankok alig szállnak be ingatlanfejlesztésekbe, pedig hosszú távon megérné. Figyelmünkbe ajánlotta, hogy 2011-ben Észak-Magyarországon, 20%-kal több vendégéjszakával többet regisztráltak itt, mint az ország többi részén. Nekik is könnyebb dolguk lesz, ha az önfenntartás megvalósul, és az OEP támogatja a kezeléseket.

Szalontai Éva, szakosztály vezetőSzalontai Éva, szakosztály vezető

 

Új vívmány a rendszeres és ingyenes egészségszűrés a faluban, amivel időben kiszűrhetők a bajok. Mátraderecske példája sok településnek mintául szolgálhat – zárta le a sajtótájékoztatót Szalontai Éva szakosztályi elnök. Palócföld egyik kistérségének tipikus ételeit tálalta az előadások végén a Hafér Étterem: palóc levest, tejfölös gánicát és paprikás krumplit. A polgármester úr pedig remek Mátra-vidéki borokat hozott magával.  

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.