1. ábra1. ábra

A többség úgy érzi, hogy az utóbbi időben romlott Magyarország és Szlovákia viszonya, és egyetért azzal, hogy a kialakult helyzet miatt Gyurcsány Ferencnek gyakrabban kellene találkoznia a szlovák kormányfővel.

 1. ábra1. ábra

A többség úgy érzi, hogy az utóbbi időben romlott Magyarország és Szlovákia viszonya, és egyetért azzal, hogy a kialakult helyzet miatt Gyurcsány Ferencnek gyakrabban kellene találkoznia a szlovák kormányfővel.

Csaknem minden második megkérdezett említette a magyar-szlovák konfliktust az elmúlt hetek legfontosabb eseményei között – kevesebben ugyan, mint a pénzügyi válságot (64 százalék), de lényegesen többen, mint a miniszterelnök által összehívott gazdasági csúcsot, vagy az október közepén megtartott Nemzeti Csúcsot (21, illetve 11 százalék).

2. ábra2. ábraA megkérdezettek jelentős többsége úgy érzi, hogy az utóbbi időben romlott Magyarország és Szlovákia viszonya (1. ábra). Bár a magyar-szlovák konfliktus nem új keletű, legutóbb azt követően került napirendre, hogy Dunaszerdahelyen egy focimeccsen a szlovák rendőrök megverték a magyar szurkolókat. Az esettel kapcsolatban a válaszadók kétharmada úgy vélte, a szurkolók nem adtak okot a rendőri támadásra. Megjegyzendő azonban, hogy a fővárosban élők (akik valószínűleg többször találkoztak a futball-huliganizmussal vagy annak következményeivel) az átlagosnál jóval nagyobb arányban vélekednek úgy, hogy a magyar szurkolók is okolhatók a történtekért. Az MSZP-szavazók is erősen megosztottak ebben a kérdésben, de a Fidesz és a kis pártok szavazóinak döntő többsége azt gondolja, hogy a szurkolók nem adtak okot a rendőri fellépésre (2. ábra).

3.ábra3.ábraAzt viszont a Fidesz-szavazók többsége is helyteleníti, hogy a Nemzeti Őrsereg nevű szerveződés Szlovákiában emlékezett meg a Felvidéket Magyarországhoz visszacsatoló 1938-as első bécsi döntésről. A lakosság 68 százaléka úgy gondolja, nem helyes egy másik ország területén ilyen ünnepséget tartani. Csak a kisebb pártok szavazói között vannak többségben azok, akik helyesnek tartották a királyhelmeci egyenruhás koszorúzási ünnepséget (3. ábra).

4. ábra4. ábraAbban sincs egyetértés, hogy a kialakult helyzetben a magyar kormány megfelelően lépett-e fel északi szomszédunkkal szemben, vagy sem. Bár relatív többség (43 százalék) megfelelőnek ítélte a kormány válaszlépéseit, ehhez közelít azok aránya, akik erélyesebb fellépést vártak volna (37 százalék, ezen belül a Fidesz-szavazók 56, a kis pártok szavazóinak 64 százaléka, 4. ábra). A november 15-ére összehívott magyar-szlovák kormányfői találkozó előtt viszont pártpreferenciától függetlenül a többség (a teljes népesség 66 százaléka) egyetért abban, hogy a két ország elmérgesedett viszonya miatt Gyurcsány Ferencnek gyakrabban kellene találkoznia a szlovák kormányfővel (5. ábra).

5. ábra5. ábraA felmérést 2008. október 10-én a Népszabadság megbízásából készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 600 fő telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően 3-8 százalék.

http://www.median.hu/object.aeb4c645-4a07-41e6-8e59-cdf6d31042da.ivy

A felmérést 2008. október 10-én a Népszabadság megbízásából készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 600 fő telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően 3-8 százalék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük