2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megalakult a Magyar IPv6 Fórum – – áttérés az internet új címzési rendszerére

13 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56608"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_352.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="69" /></a></span>A jelenlegi internet működését lehetővé tevő IPv4 hálózati címek rövid időn belül elfogynak.  Szükségessé vált emiatt, hogy a hálózati szolgáltató, a berendezésgyártók és a szoftvercégek, valamint a felhasználók minél előbb bevezessék az Internet további bővülését és fejlődését lehetővé tevő IPv6 címzési rendszert.  

A jelenlegi internet működését lehetővé tevő IPv4 hálózati címek rövid időn belül elfogynak.  Szükségessé vált emiatt, hogy a hálózati szolgáltató, a berendezésgyártók és a szoftvercégek, valamint a felhasználók minél előbb bevezessék az Internet további bővülését és fejlődését lehetővé tevő IPv6 címzési rendszert.  

A jelenlegi internet működését lehetővé tevő IPv4 hálózati címek rövid időn belül elfogynak.  Szükségessé vált emiatt, hogy a hálózati szolgáltató, a berendezésgyártók és a szoftvercégek, valamint a felhasználók minél előbb bevezessék az Internet további bővülését és fejlődését lehetővé tevő IPv6 címzési rendszert.  

Az IPv4-ről az IPv6 protokollra való átállás az Internet minden szereplőjét érinti, a nagy informatikai cégektől, az intézményeken át az egyszerű felhasználókig, bevezetése széleskörű felkészülést igényel. 

 

Az IPv6 protokollra történő hazai áttérés felgyorsítása és elősegítése érdekében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem(BME)  kezdeményezte független, szakmai szerveződés, a Magyar IPv6 Fórum létrehozását.  Az indítvány elnyerte több szakmai szervezet, nagyvállalat és a kormányzati szféra támogatását (köztük az Ericsson, a Cisco, a Magyar Telekom és az IVSZ), így a  Magyar IPv6 Fórum 2011. december 14-én  megtartotta alakuló ülését.  Az ülést követően  dr.Papp László rektorhelyettes, tanszékvezető egyetemi tanár 

(BME Híradástechnikai Tanszék),  Dr.Imre Sándor tanszékvezető, egyetemi tanár (BME Híradástechnikai Tanszék) és Dr. Vajta László adjunktus, helyettes tanszékvezető (BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék) tájékoztatta a szaksajtót.

 

Az  IPv6 Forum nemzetközi, világméretű szervezet, elsődleges célja az IPv6 bevezetése, támogatása, annak tudatosítása, hogy megérett az idő rá, hogy az IPv4-es világból fokozatosan továbblépjünk a 6-os verzióra, a Fórum ennek az átmenetnek támogatását tűzte maga elé.   

 

A nemzetközi szervezetnek vannak tagszervezetei és régió.  A Magyar IPv6 Fórum  a nemzetközi IPv6 Forum hazai tagszervezetekén definiálja magát, s az európai régióhoz fog csatlakozni.  

Szakmai szerveződésként, nyitottnak mutatkozik minden olyan intézmény felé, amely támogatja az IPv6 protokoll bevezetését, a benne rejlő technikai, alkalmazási lehetőségek feltárását és megismertetését Magyarországon.

A Fórum alapító tagja kezdeményezőként:  

a BME, és 

a már az ezredforduló óta az IPv6 iránt elkötelezett NIIF (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet). 

A Fórum további alapító támogatói : 

a Magyar Telekom Nyrt., 

az Ericsson Magyarország Kft., 

a Cisco Systems Magyarország Kft., 

az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), 

a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), valamint  

az Internet Szolgáltatók Tanácsa.

Gesztor intézmény:  BME Híradástechnikai Tanszék

 

A sajtótájékoztatón  dr. Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja  elmondta, 

a Magyar IPv6 Fórum független szakmai szerveződésként működik, amelynek küldetése az IPv6 technológián nyugvó Internet elterjedésének támogatása, az IPv6 protokollban rejlő műszaki és alkalmazási lehetőségek feltárása, megismertetése, az IPv6 technológiára való áttérés tudatosítása és bevezetésének elősegítése, felgyorsítása Magyarországon. 

A Fórum kiemelt céljának tekinti a felhasználók tájékoztatását az IPv6 protokollról, valamint felkészítésüket az IPv4-IPv6 áttérésre. A hazai szerveződés együttműködik a nemzetközi IPv6 Fórummal és külföldi tagszervezeteivel, és más országok tapasztalatait közvetíti a magyar Internet közösség felé. 

A Fórum IPv6 tudásbázis  felállítását is tervezi, bevonva ebbe a tevékenységbe mindazokat a szervezeteket és intézményeket, ahol már eddig is sok információ gyűlt össze az IPv6-ról.  Ebben a tevékenységében a Fórum szorosan együttműködik az NIIF Intézettel, az egyetemi informatikai centrumokkal és az Internet Szolgáltatók Tanácsával.

 

A Magyar IPv6 Fórum a BME-n  megtartott alakuló ülésén az alapító tagok létrehozták a Fórum elnökségét és kétéves időtartamra megválasztották a tisztségviselőket.  A Fórum  elnöki teendőit dr. Imre Sándor, a BME Híradástechnikai Tanszék vezetője látja el.  Az elnök munkáját elnökhelyettesként Maradi István, a Magyar Telekom Nyrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, valamint Mohácsi János, az NIIFI projekt-koordinációs és hálózatfejlesztési igazgatóhelyettese fogja segíteni.

A Magyar IPv6 Fórum  független szakmai szerveződésként fogalmazza meg magát, nem a szolgáltatók, gyártók és egyetemek közötti verseny erősítését szolgálja. Itt a különböző szereplők az IPv6 mentén egy asztal mellé leülve meg tudják határozni azokat a közös feladatokat, ahol mindenki jó szándékkal tud hozzájárulni az IPv6 magyarországi bevezetéséhez. A bevezetés kapcsán a Fórum szakértői, szakmai támogatás nyújtására törekszik.

 

Az elnökség határozata; minden évben legalább egy hazai konferenciát szerveznek, az első valószínű időpontja  2012. márciusa lesz, ahol bármely cégvezető konkrét képet kaphat az IPv6-al kapcsolatban,  hol tart ma  a hálózatépítés, milyen következményei, elvárásai vannak az alkalmazásnak. Segíteni kívánják azokat a cégeket és szervezeteket, akik ezt komolyan veszik. 

Bármely vállalat megkeresheti a Fórumot és tájékozódhat, egyénileg mit kell csinálnia az IPv6 bevezetése, belső szolgáltatásai alkalmazása érdekében. 

Példa a bevezetésre:   

-először át kell világítania a vállalat rendszereit, képes-e IPv6-ot alkalmazni,

-minden kifelé irányuló információs szolgáltatását  az IPv4 mellett az IPv6-ra is rá kell tennie, 

-el kell kezdenie tervezni saját hálózatának „kétlábra állítását".  

A Fórum abben kíván segíteni; miként világítsa át rendszerét, mire kell figyelnie, hol vannak a buktatók.

A hálózati eszközök ma már részben alkalmasak az IPv6-ra, attól függően, hogy mikor telepítették őket, s milyen konfigurációban.

 

A Magyar IPv6 Fórum  küldetése:   az IPv6 protokoll és a benne rejlő technikai, alkalmazási lehetőségek feltárása, megismertetése.  Az IPv6 körüli feladatok elősegítésére, az IPv6-ra való  áttérés tudatosítására és bevezetésének felgyorsítására,  a felhasználói kör bővítésére Magyarországon a Fórum januárban kampányt fog indítani.  

A Fórum céljai:

a felhasználók tájékoztatása, képzése

IPv6 tudásbázis felállítása, meglévők bővítése

szakmai tanácsadás, szakértői feladatok ellátása

az IPv6 alkalmazási és szolgáltatási lehetőségeinek kutatása

szakmai rendezvények

nemzetközi együttműködés 

 

A Fórum rövidesen kidolgozza 2012. évi feladattervét,  a nyár során saját netes portálon is meg fog jelenni, vonatkozó információkkal.

Megfogalmazták a tervezett tevékenységet:

– Stratégia és 2012. évi feladatterv elkészítése

– Hazai IPv6 helyzet felmérése

– IPv6 tudásbázis fejlesztése, felállítása

– Oktatás, képzés, tananyagok összeállítása

– Szakmai rendezvények szervezése

– Magyar IPv6 Konferencia (várhatóan 2012. március-április időszakában)

 

Dr. Imre Sándor tanszékvezető, a Fórum elnöke előadásában rámutatott az internet robbanásszerű térhódítására, az ebből fakadó technikai és egyéb problémákra, amelyekkel a felhasználók is gyakran szembesülnek.  

A Magyar IPv6 Fórum  független szakmai szerveződésként fogalmazza meg magát, amelynek tagja lehet minden olyan természetes személy, illetve jogi személyiséggel rendelkező intézmény, vállalat, és egyéb szervezet, amely a Fórum céljaival egyetért, az Alapszabályban foglaltakat elfogadja, és mindezt a csatlakozási nyilatkozat aláírásával kinyilvánítja. 

A Fórum nem a szolgáltatók, gyártók és egyetemek közötti verseny erősítését szolgálja. Itt a különböző szereplők az IPv6 mentén egy asztal mellé leülve meg tudják határozni azokat a közös feladatokat, ahol mindenki jó szándékkal tud hozzájárulni az IPv6 magyarországi bevezetéséhez. A bevezetés kapcsán a Fórum szakértői, szakmai támogatás nyújtására törekszik.

A protokoll-váltás széleskörű feladatainak megoldását segítendő,  a BME Híradástechnikai Tanszéke a Magyar IPv6 Fórum gesztori szerepében nagy hangsúlyt kíván helyezni a felhasználók oktatására és a szakemberek továbbképzésére.  A Fórum oktatási tevékenysége során támaszkodhat a BME-n és az NIIF Intézetben felgyűlt  szakismeretre, valamint az egyetemen ez év szeptemberében a Cisco támogatásával létesített IPv6 laboratóriumra.

Az első hazai  IPv6 konferencián hazai bevezetésének állásáról, a trendekről és eseményekről adnak majd számot az érdeklődő közvéleménynek.  

A következő év elején elindul egy IPv6 hazai helyzetfelmérés, március-április körül pedig oktatási és tudásbázist kívánnak létrehozni a téma iránt érdeklődők számára. 

A nemzetközi kapcsolatok elmélyítése is a következő év feladata amellett, hogy a hazai alapító szervezetek már nagyon komoly nemzetközi relációkkal és tapasztalatokkal bírnak (pl. Cisco, Ericsson);  IPv6  kísérleti hálózatok nemzetközi csomópontjai már léteznek hazánkban. 

 

 

Az IP – internet protokoll   az internet és a csomagkapcsolt, internet alapú hálózat alapvető szabványa, a hálózat működését támogatja, ezen protokoll segítségével kommunikálnak egymással az internetre kötött csomópontok (számítógépek, hálózati eszközök, webkamerák stb.). A protokoll meghatározza az egymásnak küldhető üzenetek felépítését, sorrendjét stb.

A hagyományos IP-protokoll szerinti IP-címeket nevezzük „IPv4" címeknek is, ami a negyedik generációs 

(v4, version 4) internetprotokollt jelenti.  

Az internet előre nem látott növekedése közben sok problémába ütköztek a hálózati szakemberek.  Az egyik gond,  hogy nem elégséges a kiosztott címek mennyisége.  A személyes és az eszközökhöz kapcsolódó IP címek felhasználása rohamosan nő.  Az  ARPANET indulása, 1969 óta az internet használók száma mára meghaladja a 2 milliárdot, s évente 14 %-al növekszik.   2010 végén a web oldalak száma 255 millió volt és egy év alatt  21.4 millió új oldalt hoztak létre.  2010-ben az elküldött elektronikus levelek száma meghaladta a 100 trilliót és a napi e-mail-ek átlagos száma 294 milliárd volt.  Több, mint 3 milliárd fotót töltenek fel a Facebook-ra havonta.  2 milliárd videót néznek meg a YouTube-on naponta.

Az 1981 óta működtetett  32 bites IPv4  IP címekből matematikailag  4 294 967 296  létezhet, osztható ki, mára ez a 

cím-készlet a kifogyás határára érkezett, a Föld valamennyi lakójának nem lehet belőle címet osztani, nem is beszélve a számtalan elektronikus eszközről, alkalmazásról, amelyek maguk is képesek hálózaton kommunikálni, 

s ehhez IP címre van szükségük.    Az IPv4-es központi szervezettől az un. /8-as címek már elfogytak, a regionális szervezetektől jövő június táján fog elfogyni, ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók a szolgáltatások degradációjával tudják majd kiszolgálni a felhasználókat, privát címet kap a felhasználó, nem tud szervereket üzemeltetni, ill. nem tud bizonyos szolgáltatásokat igénybe venni.

IPv6-ra való váltással a szolgáltatás szintje fenntartható, sőt javítható. 

További gond, hogy az IPv4  nem támogatja a mobilitást, nincs lehetőség benne korrekt titkosítás támogatására stb. A megoldást az IPv6, a hatodik generációs címzésmód jelenti.  

Az 1998 óta kimunkált  IPv6-címek 32 bit helyett 128 biten ábrázolják a címeket (mintha 4 helyett 16 byte-ból álló IP-címeket használnánk), ezért azokat hexadecimális formában szokás jelölni.  Az  IPv6 címek lehetséges száma: 

340 282 366 920 938 463,   visszafelé, az  IPv4-el nem kompatibilisak. Nagyon sok eszköz kapcsolódik ma már mobil módon a hálózathoz, ennek megoldására nagyon sok címre van szükség. 

 

A legfontosabb IPv6 jellemzők tehát:

         – megnövelt, nagyobb címtartomány

         – közvetlen végponti címezhetőség

         – automatikus konfiguráció

         – beépített hálózati mobilitás

         – korszerű hitelesítés és titkosítás (beépített IPsec biztonsági protokoll)

         – többszörös címezhetőség, szabványosított multicast   

Összegezve:  az IPv6 a mainál sokkal szélesebb szolgáltatási-alkalmazási kör elérést teszi lehetővé, sokkal jobb minőségben, mobil kapcsolódási változatokkal, sokkal biztonságosabb rendszer révén. Mindazon dolgok, amik ma sokszor döcögve működnek, a jövőben az átállás után megbízhatóvá válnak.

 

Az IPv6 bevezetésének támogatására világméretű együttműködés bontakozott ki, ennek célja:

Az IPv6 bevezetésének tudatosítása

Új-generációs Internet létrehozása

Technikai segítségnyújtás az IPv4-IPv6 áttéréshez

EU és nemzeti tagszervezetek (Regional Task Forces) együttműködése a témában

IPv6 világnap meghonosítása, (az  első 2011. június 8-án zajlott) 

 

Az IPv6  magyarországi mérföldkövei:

1997 – IPv6 kutatások a BME-n

2002 – IPv6 kísérletek az NIIF által üzemeltetett kutató hálózaton – 6net  (sixnet) projekt

2005 –  az IPv6 szolgáltatásként elérhető az egyetemek, kutató intézetek, és közgyűjtemények számára (NIIF)

2009 – IPv6 szolgáltatás (Externet)

2011. június 3. –  a Magyar Telekom bekapcsolja  IPv6 hálózatát

2011. szeptember 15. –  CISCO  IPv6 labor indul a BME-n

2011. december 14. –  a Magyar IPv6 Fórum megalakulása  

 

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nevében Vályi-Nagy Vilmos, a kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár kinyilvánította, szakmailag egyetért a Fórum létrehozásával, és az NIIF Intézetet kérte fel a kormányzati érdekek képviseletére a Fórumban.  Az NIIF Intézet részéről dr. Bálint Lajos, a nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettes elmondta,  az Intézet az IPv6 elterjesztésével kapcsolatos mindkét szerepkörében – tehát a kormányzati képviselet tekintetében is – a kialakult nemzetközi gyakorlathoz illeszkedő hazai tevékenység kialakítását és erősítését igyekszik az elkövetkezőkben is támogatni. A hátteret az a közel tíz éves munka jelenti, melynek keretében az NIIFI megteremtette az IPv6 itthoni gyökereit, majd az EU IPv6 projektjeihez kapcsolódva nemzetközi elismertséget vívott ki a technológia globális elterjesztésében játszott kiemelkedő szerepével. 

 

Mohácsi János, az NIIF Intézet képviseletében megerősítette dr. Imre Sándor szavait, és utalt a magyar részvétellel futó nemzetközi IPv6 projektek itthon is kiválóan alkalmazható eredményeire. Elmondta, közreműködésükkel ma már négy földrészen mintegy 15 oktatólabor működik, ahol, százával képezik ki az IPv6 szakembereit. Mindehhez komoly hazai előzmények járulnak, hiszen már az 1998-99-es évek óta komoly fejlesztési és oktatási munka folyik Magyarországon is, hazai IPv6 szakemberek közreműködésével.

Az IPv6 az EU-ban is nagyon fontos téma, a jövő internetének gerince lesz.  Nagyon sok technikai lehetőség, alkalmazási, szolgáltatási lehetőség rejlik benne, amit eddig nem nagyon használtak ki, ezek megjelennek az EU-s K+F projektekben. Ezért is van nagy jelentősége, hogy itt Magyarországon is megszerveződik egy ilyen együttműködés.  

Lényeges; Magyarországon mindenütt, ahol kutatással foglalkoznak, az EU-s direktívának megfelelően rendelkezésre álljon az IPv6,  de  előbb-utóbb a lakosság széles körében is szükség lesz rá.

 

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Internetprotokoll

http://www.kfki.hu/cnc/ipv6/IPv6_tudnivalok/IPv6_hasznalat_Windows.html

http://ipv6.net/  

Turchányi Géza:  Átalakuló internet – Válság? Megújulás?  

                            Élet és Tudomány, 2011/14,  425-428.old.

 Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.