2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MEGALAKULT A RAOUL WALLENBERG EMLÉKBIZOTTSÁG

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56699"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/RaoulWallenberg1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Raoul Wallenberg" title="Raoul Wallenberg" width="73" height="100" /></a><span style="width: 71px" class="caption"><strong>Raoul Wallenberg</strong></span></span></p><p>Ebből az alkalomból megkérdeztük Bihari Szabolcsot a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének elnökét, a SMOSZ Híradó és online változata kiadóját, aki mindig felemeli szavát, ha a Kárpát-medencei magyarság kisebbségi jogait megsértik. 2008 tavaszán a Benes-dekrétumok elleni európai tiltakozó megmozdulásban, majd ősszel a NYEOMSZSZ által a szlovákiai magyarellenes rendeletek ellen szervezett tiltakozásban is részt vett. Bihari Szabolcs méltán tagja a Wallenberg Emlékbizottságnak.

Raoul WallenbergRaoul Wallenberg

Ebből az alkalomból megkérdeztük Bihari Szabolcsot a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének elnökét, a SMOSZ Híradó és online változata kiadóját, aki mindig felemeli szavát, ha a Kárpát-medencei magyarság kisebbségi jogait megsértik. 2008 tavaszán a Benes-dekrétumok elleni európai tiltakozó megmozdulásban, majd ősszel a NYEOMSZSZ által a szlovákiai magyarellenes rendeletek ellen szervezett tiltakozásban is részt vett. Bihari Szabolcs méltán tagja a Wallenberg Emlékbizottságnak.

Raoul WallenbergRaoul Wallenberg

Ebből az alkalomból megkérdeztük Bihari Szabolcsot a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének elnökét, a SMOSZ Híradó és online változata kiadóját, aki mindig felemeli szavát, ha a Kárpát-medencei magyarság kisebbségi jogait megsértik. 2008 tavaszán a Benes-dekrétumok elleni európai tiltakozó megmozdulásban, majd ősszel a NYEOMSZSZ által a szlovákiai magyarellenes rendeletek ellen szervezett tiltakozásban is részt vett. Bihari Szabolcs méltán tagja a Wallenberg Emlékbizottságnak.

 

-Mikor és hogyan lett Ön tagja ennek az Emlékbizottságnak?

   A magyar Kormány 2011. november 2-i ülésén hozott határozatot arról, hogy Raoul Wallenberg 100 éves születésnapja alkalmával Raoul Wallenberg év keretében  méltóképpen emlékezzünk meg Budapest díszpolgáráról, a magyar állampolgárok  tízezreinek  megmentőjéről. Engem Németh Zsolt, magyar parlamenti államtitkár ez év augusztusában írásban kért fel.

 

-Mit tudhatunk az Emlékbizottságról?

   Az Emlékbizottságot Németh Zsolt államtitkár és Karin Olofsdotter svéd nagykövet vezeti. Az év hivatalos megnyitója 2012. június 17-én lesz a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban. A múzeum ad otthont annak a vándorkiállításnak, amelyen a svéd királyság fotókon keresztül mutatja be Raoul Wallenberg életét.

 

-Kik az Emlékbizottság tagjai?

   Neves közéleti személyek, akik szerepet vállaltak a Wallenberg év programjában. Pl. Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, Ilan Mor, Izrael nagykövete, Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Takács János, a Svéd Kereskedelmi Kamara elnöke. És Wallenberg rokonai: Louise von Dardel Wallenberg unokahúga, a Nemzetközi Raoul Wallenberg Alapítvány tiszteletbeli tagja, Carl Michael  L. Wernstedt, Wallenberg családtag.

 

-Melyek a legfontosabb adatok, amiket ismernünk kell Raoul Wallenbergről?

1912. augusztus 4-én született Stockholmban, vagyonos svéd családba. Alig volt 11 éves, amikor már egyedül utazott Törökországba a nagyapjához. A nagypapa, Gustaf Wallenberg svéd követ volt Törökországban. Középiskolai tanulmányait Stockholmban végezte, 1931-35 között, An Arborban, az Amerikai Michigani Egyetemen építészetet tanult. 1936-ban Dél-Afrikában próbált szerencsét. Tisztviselőként dolgozott a Swedish African Company  cégnél Fokvárosban. Majd egy holland bank alkalmazottja lett Haifán. 1940-ben visszatért Stockholmba. Üzletkötője, majd igazgatója lett a Mellaneuropeiska Handelsaktienbolaget-nek. Járt Svájcban, Franciaországban, Ausztriában, Németországban.1942-43-ban Magyarországon. Munkája mellett nagybátyja, Jacob Wallenberg magántitkáraként is tevékenykedett  az Enskilda Bankházban.

 

-Mit tudunk a Wallenberg családról?

   Ma is a legmeghatározóbb család egyike Svédországban.A családtagok sok bank, cég, részvény tulajdonosai. Ez a háttér adta a lehetőséget, hogy Raoul Wallenberg diplomataként Budapestre utazzon. 1944. július 9-én érkezett Budapestre. Vállalta, hogy a svéd követség humanitárius attaséjaként Budapestre jön, és segít a magyar fővárosban több mint 200.000 szorongatott helyzetbe került zsidó lakosságon. Nem tudta elviselni a közönyt és  kegyetlenséget. Több tízezer ember életét mentette meg. 1944 szeptemberében  Wallenberg megszervezte a svéd követség humanitáriusi osztályát Budapesten. Négynyelvű ideiglenes útlevelet /provisoriskt pass/ adtak ki, és svéd menleveleket a svéd védett házak lakóinak. A legtöbb svéd védett ház a XIII. kerületben volt.pl a Katona utcában 10a, 14, 21, 23a, 31. A Tátra utcában 4. 5. 5a, 6. 12a, 14. 15. szám alatt. A Pozsonyi úton a 8-as számtól az 54-es számig 12 épület. A Hollán utcában a 6-os számtól az 54-es számig 9 épület. Wallenberg élelmezte is a svéd védett házak lakóit, ami az ostrom alatt nagy teljesítmény volt. Katonai kórházat is állított fel a Hollán utca 15. szám alatt és minden rászorulón segített. Már 1945-ben utcát neveztek el róla. Emléktáblájára ezt írták:

„Raoul Wallenberg svéd követségi titkár, aki a nyilas uralom idején tízezrek életét mentette meg."

 

-A svéd kormány lezártnak tekinti-e a Wallenberg ügyet?

   Sem a Svédországban jelentős gazdasági és közéleti szerepet játszó Wallenberg család, sem a svéd kormány nem tudta lezárni a Wallenberg ügyet. 1945-től a 90-es évekig több megkeresés érkezett a svédektől a Szovjetunió külügyi hivatalába, a moszkvai svéd követségre ez ügyben. Volt olyan jegyzék, hogy 1945. január 17-én, Budapesten különböző helyeken látták a svéd diplomatát gépkocsiban ülve hat szovjet katonai személy társaságában. És, hogy 1945. január 17-én szovjet csapatok vezetőivel tárgyalt. A svéd megkeresésekre a legmeggyőzőbb szovjet válasz: 1947-ben szívroham végzett Raoul Wallenberggel. Lubjankában, börtönben hunyt el.

 

-Mit tudhatunk, találkozott-e Horthy kormányzóval?

   Kereste a kapcsolatot az ellenállókkal. Kapcsolatban volt a magyar elittel. Arra kérte rövid audencián a kormányzót, hogy a deportálások ideiglenességét tegye véglegessé.

 

-Megemlékeznek-e a svéd-magyar klubok a Wallenberg évről?

   Természetesen. A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége, de minden svéd-magyar klub készül megemlékezésre.

 -Szeretném ajánlani a svéd-magyar kluboknak „Raoul Wallenberg Budapesten" c. könyvet, melynek eredeti svéd címe „Med Raoul Wallenberg i Budapest."

A könyv szerzője Per Anger svéd diplomata a budapesti-svéd követség attaséja.

1944-től, hogy Wallenberget követségi titkárnak nevezték ki és Budapestre érkezett, szorosan együttműködött vele.

A könyv az Amerikai Egyesült Államok Holocaust Emlékmúzeuma közreműködésével jelent meg 1996-ban.

Per Anger 15 éven keresztül volt a svéd Wallenberg Egyesület elnöke. Nagy erőfeszítéseket tett Wallenberg sorsának kiderítéséért.

1995-ben megkapta a Magyar Köztársaság Közép-keresztjét.

 

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége, illetve Életmód Szakosztálya is tervez Wallenberg megemlékezést. Megköszönnénk, ha ebben Ön is segítene személyes előadásával!

 

Dr. Szalontai Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.