2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megalakult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/45770"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ujmagyarcimer.thumbnail.jpg" border="0" width="87" height="100" /></a></span>Megalakult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) és egyúttal megszűnt az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH) - közölte az új hivatal hétfőn az MTI-vel.

Megalakult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) és egyúttal megszűnt az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH) – közölte az új hivatal hétfőn az MTI-vel.

Megalakult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) és egyúttal megszűnt az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH) – közölte az új hivatal hétfőn az MTI-vel.

    Az AJBH ad intézményi kereteket az alapvető jogok biztosa egységes szakmai szervezetének. A jogalkotó az Országgyűlési Biztosok Hivatalának megszűntetésével egyidejűleg kivezette a jogrendből az adatvédelmi biztos jogintézményét és létrehozta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH) és mindezen változásokra tekintettel állapította meg az alapvető jogok biztosának működési kereteit és lehetőségeit.
    A közlés szerint az új törvényi szabályozás lehetővé tette, hogy a korábbi biztosi irodák bázisán egységes, a feladatokhoz jobban igazodó, hatékonyabb szakmai apparátus jöjjön létre, amely képes megfelelni az újabb feladatoknak is. A jogalkotó az alapjogok védelmével összefüggő tevékenység meghatározásakor kiemelte, hogy a biztos megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek, a jövő nemzedékek, a Magyarországon élő nemzetiségek, valamint a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogainak védelmére. Az alapjogi biztosnak lehetősége van arra, hogy az Alkotmánybíróságnál kezdeményezze a jogszabályok alaptörvénnyel való összhangjának felülvizsgálatát. További új, illetve kibővült feladata az úgynevezett "kivételes vizsgálat", amit abban az esetben folytathat, ha az állampolgárok jelentős számát érintő ügyben nem hatóság, vagy közszolgáltató járt el, hanem más intézmény, szervezet. Emellett a törvény az ombudsmant bízta meg azzal is, hogy a magyarországi jogvédő szervezetek működési statisztikáit egységes szempontok alapján összesítse, és ezzel segítse elő az alapvető jogok érvényesüléséről készülő országjelentést.
    Szabó Máté ombudsman 2012 első munkanapján aláírta és kiadta az új hivatal szervezeti és működési szabályzatát. Letette hivatali esküjét és hivatalba lépett a hivatal főtitkára, Zombor Ferenc. Az AJBH valamennyi munkatársa megkapta kinevezését, valamint a biztos helyettesei – a korábbi külön biztosok – is elfoglalták hivatalukat – áll az új hivatal közleményében.
    Az AJBH költségvetési főösszege a törvény értelmében 1.200,9 millió forint, ami 413,1 millió forinttal kevesebb, mint az Országgyűlési Biztosok Hivatalának 2011. évi költségvetése volt – tájékoztatott a hivatal.

bwt \ bti

MTI 2012. január 2., hétfő 19:28

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.