2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Vásár a Vörösmarty téren

6 perc olvasás

t.jpgA Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) 2018. március 23. – április 22. között Budapesti Tavaszi Vásárt rendez a Vörösmarty téren. A BFTK ezzel a színes kulturális forgataggal szeretné köszönteni a tavaszt a főváros egyik legszebb terén.

 

Sokéves tapasztalat, hogy a tavaszi és az adventi vásár a turisták és a családok egyik kiemelten kedvelt célpontja. Budapest Főváros Önkormányzatának célja – és ebben segíti hivatalos turisztikai és kulturális cége a BFTK – hogy márkaépítő tevékenységével, az Európa legjobbjai között számon tartott Budapesten minden évszakban magas minőségű, élménygazdag programokat kínáljon.

 

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ kulturális vonzerőt teremt és tart fenn a négyévszakos fesztiválok, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál társszervezésével, csakúgy, mint a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi, valamint a Tavaszi Vásár rendezésével és népszerűsítésével.

 

Korunk turistái olyan célállomásokat választanak, ahol izgalmas a programkínálat. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint a vele egyidőben rendezett, a húsvét ünnepkör köré szervezett Budapesti Tavaszi Vásár egymást erősítve teszi még vonzóbbá Budapest desztinációt, erősíti a Budapest brandet. Ezek a hagyományos és mégis megújulni képes fesztiválok, melyeket garantáltan minden évben megrendeznek, a turisztikában is nagy jelentőséggel bírnak. Hatásuk az adott időszakban a kereskedelmi szálláshelyek forgalma és visszajelzései alapján is lemérhető.

 

A héten kiadott, legutóbbi KSH felmérések szerint a 10 millió kereskedelmi vendégéjszaka felett „teljesítő” 2017-es év után, 2018 januárjában tovább folytatódott a budapesti vendégforgalom élénkülése: a tavalyi diadalmenet után, a budapesti turizmusstatisztikák történetében az idei az első olyan januári hónap, amikor a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma a 600 ezret is átlépte. Mindez, a közösségi szálláshely-megosztók – elsősorban az Airbnb – által generált forgalommal kiegészülve, akár az egymillió vendégéjszakához is közelíthet egyetlen hónap alatt.

 

Kulturális, kézműves, gasztronómiai kínálat – magas minőségben

 

A tavaszköszöntő forgatag idén is – már hagyományosan –  színvonalas kulturális élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

 

A kiváló minőség záloga, hogy már hagyományosan független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.

 

A zsűrizett kéz- és iparművészek több mint húszféle tradicionális mesterség képviselői. Ők a hagyományokat, az ősi szakmákat és a kulturális értékeket megőrizve igyekeznek tovább gondolni, a mai kor igényeinek megfelelően újragondolni tevékenységüket.

 

A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a Kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a húsvéti és pészah ünnepkör hagyományait. Itt a helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

 

 

Tematikus hetek és szerdánként gasztronómiai program

 

A vásár hetente más-más tematikus gasztronómiai kínálattal várja az ínyenceket.

Sőt szerdánként 14-16 óra között ingyenes vásári delikátesz kóstolóval vár mindenkit a vásár kávézója. A gasztroprogram házigazdája Búza Sándor lesz. A kóstolókon különleges ételeket, italokat, a húsvét esetében például kölesből készült vargányás juhhúskását, citromos bárány kolbászkákat, a delikátesznél friss juhsajtokat próbálhatnak ki az érdeklődők. A program részeként minden szerdán két vendéget hívnak a gasztromesterek, akik – a heti tematikához kapcsolódva – mutatják be termékeiket. Április 4-én így Dúzsi Tamás kínálja rosé borait, valamint Csordás László – nemzeti kulturális kincsünk egyik remekét – a karcagi birkafőzés hagyományát mutatja be.

 

Tematikus gasztronómiai hetek

 

Március 23-29.

A V4-ek konyhájából kaphatunk ízelítőt pacallevessel, knédlivel, sörben főtt csülökkel a nyitó héten.

 

Március 30.

Nagypéntekre böjti aszaltszilvával, csorbával, szabolcsi böjti töltött káposztával készülünk.

 

Március 31. – április 2.

A Húsvét hete, a hagyomány szerint, faszénen sült bárányt, nyúlpaprikást, sós kalácsot és sonkatálat ajánl salátával.

 

Április 3-8.

A bárány hete egészben és faszénen sült bárányságokat, báránykolbászt és juhhúskását is kínál.

 

Április 9-15.

A tojás hetén az olajban eltett, füstölt fürjtojás, a stefánia vagdalt, valamint a sólet tojással lesz étlapon.

Április 16-22.

Liszt Ferenc hete: kapcsolódva a Budapesti Tavaszi Fesztivál központi témájához, Liszt Ferenc munkássághoz – a világpolgár zeneszerző emléke előtt tisztelegünk korának, ételeinek és italainak bemutatásával.

Az italkínálat szintén a tematikához illeszkedik: cseh- és szlovák sörök, lengyel vodkakoktél, gyümölcsös, valamint rozé borok, tojáslikőr és puncs, továbbá forró csoki is csábít kóstolásra.

 

 

Itt az érték élményszerűen, megfogható formában kerül a közönség elé

 

A Magyar Kézműves Szövetség nyitott műhely bemutatósorozatán bárki maga is textil-, ékszer- vagy játékkészítővé válhat. Attrakció számba megy a fazekasok korongozása, ahol, közel 20 cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki.

 

Kiemelt hétvégi programok:

 

Március 31. – április 2.

Húsvéti készülődés: tojásfestés, patkolás, karcolás, csipkézés, mézeskalács készítés.

 

Április 7.

Ékszerművesek napja: ékszerkészítés különböző anyagokból.

 

 

Április 8.

Faművesek napja: a mesterek kreatív, ötletes játékos foglalkoztatóra hívják a gyerekeket és szülőket egyaránt.

 

Fazekasok hétvégéje:

 

Április 14.

„Játék a tűzzel”: raku égetés, bemutató, tárgyak redukcióban.

 

Április 15.

Fazekas találkozó: közel húsz keramikus alakot egyszerre a téren. A találkozó valódi interaktív program.

 

Április 21.

Játék különböző anyagokkal – textil, bőr, nemez készítés

 

 

Színpadi programok, kézműves játszóház, hencsergő

 

Csaknem száz nívós népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás szerepel a tavaszi forgatag színpadán. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családok

 

A BUDAPEST betűkből álló installáció és szelfipont már felállításakor a turisták kedvencévé vált.

 

www.budapestinfo.hu/hu/tavaszi-vasarfacebook.com/budapestspringfair

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.