2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Minden, amit a gyökérkezelt fog élettartamáról tudni érdemes

2 perc olvasás
A gyökérkezelés célja saját fogunk megmentése, azonban a kezelés nem örökre szól. Mi befolyásolja a gyökérkezelt fog élettartamát?
gyokerkezelt fog

Sokan félünk fogorvoshoz menni, még rendszeresen jelentkező fájdalom esetén is messziről elkerüljük a rendelőt. Azonban vannak olyan esetek, amikor azonnal fogorvoshoz kell fordulni, hiszen ezzel a lépéssel megmenthetjük saját fogunkat. Ha időben vesszük észre, hogy fogunk gyökérkezelésre szorul, akkor fájdalom nélkül megússzuk a beavatkozást. De vajon meddig tart gyökérkezelt fogunk élettartama? Bejegyzésünkből kiderül.
 

Mikor indokolt a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés tulajdonképpen megmenti a fogat a foghúzástól. Többek között akut fogfájás, éjszakai fogfájdalom, vagy a ráharapáskor előforduló, nyilalló fájdalom indokolja a gyökérkezelést, de felléphetnek súlyosabb panaszok is, mint például előrehaladt fogszuvasodás, krónikus gyulladás és fogágybetegség.

Érdemes felkészülni arra, hogy a gyökérkezelés menete több fázisból áll. Az első szakaszban ideiglenes, gyógyszeres tömést kap a páciens, majd a végleges tömés, korona behelyezése következik. Az első fázist követően még igen érzékeny lehet a fog, magasabb a kezelés utáni fájdalom, azonban a végleges tömést követően hasonlóképp funkcionál majd, mint az eredeti fogunk.

 

A gyökérkezelt fog élettartama

A gyökérkezelt fog élettartama sajnos előre nem megjósolható, hiszen számos tényező befolyásolhatja azt. Legjobb esetben a gyökérkezelt fogunk akár 20-30 évig is elkísér bennünket, azonban előfordulhat, hogy csak 1-2 évig van velünk.

 

Mi befolyásolja a gyökérkezelt fog élettartamát?

Az első és legfontosabb, amellyel meghosszabbíthatjuk gyökérkezelt fogunk élettartamát, az a megfelelő fog- és szájápolás. Használjunk fogselymet és szájvizet, ha nincs lehetőségünk fogmosásra! Rajtunk kívülálló okok is befolyásolhatják a gyökérkezelt fog élettartamát, mint például egyedi anatómiai variánsok és a gyulladás típusa. Érdemes rendszeres fogászati kontrollon részt venni, hiszen fogorvosunk az, aki észre veheti a gyökérkezelt fog élettartamát befolyásoló tényezőket.

 

Összegzés

A gyökérkezelt fog élettartama a legjobb esetben 20-30 év, azonban előfordul, hogy csak 1-2 évig élhetünk a kezelés eredményével. Annak érdekében, hogy ezt az időtartamot minél inkább meghosszabbítsuk, törekedjünk a megfelelő fog- és szájápolásra, illetve a fogorvosi rendelők gyakori látogatására.

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.