A Fürge Diák Iskolaszövetkezet által meghirdetett karrier-program második fázisába lép, a nyár végéig közel 18 000 potenciális résztvevővel.

 

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet által meghirdetett karrier-program második fázisába lép, a nyár végéig közel 18 000 potenciális résztvevővel.

Társadalmi szerepvállalásának keretében a Fürge Diák Iskolaszövetkezet 2009 áprilisában meghirdette a „Dolgozz a jövődön!" programot, amelyben kiemelkedő diákmunkavállalóit honorálta.  A program folytatásaként 2010-ben  a második legnagyobb országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezet minden szinten megnyitja programját a nála diákmunkát vállalók irányában.

A karrierépítés első lépése: „Dolgozz a jövődön!"

A minőségi diákmunka program kidolgozásakor a Fürge Diák Iskolaszövetkezet célkitűzése az általuk foglalkoztatott diákok hosszú távú karrierépítésének előmozdítása volt.

Egyszerre igaz a következő két állítás: „sok a diákmunkavállaló" és „tapasztalat, gyakorlati ismeretek híján szinte lehetetlen elhelyezkedni a munkválalói piacon." A hazai  iskolaszövetkezetek közül elsőként a Fürge Diák kötötte össze a két jelenséget –  előremutató és kreatív módon. A „Dolgozz a jövődön!" program kidolgozása és bevezetése révén a diákmunka a majdani karrierépítés első lépcsőjévé vált. A program sikeres résztvevői részére az iskolaszövetkezet igazolja minimum 555 munkaóra ledolgozását és egy, a munkavállalással kapcsolatos elméleti teszt legalább 80%-os pontosságú kitöltését. Ez a minősített teljesítmény a majdani munkaadó számára hitelesen mutatja a már megszerzett tapasztalatot és tudást.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet Karriercsomagja – az első év sikerei után – immár automatikusan elérhető minden, általuk foglalkoztatott diák számára. A 2010-es nyári időszak végéig ez több, mint 18 000 diákot érint, akik gyakorlati és elméleti teljesítményükről oklevelet kaphatnak, ezáltal később előnnyel indulva a munkaerőpiacon. Jó hír továbbá, hogy a tavalyihoz képest emelkedő számú diákmunka-vállaló területi megoszlása egyenletes, azaz – az elvárható budapesti túlsúlyozástól eltekintve – a diákok az ország teljes területén részesülnek a program előnyeiből.

A Karriercsomag keretein belül – csakúgy mint a teljes piacon – a legnépszerűbb munkák továbbra is a következők: adatfeldolgozás, adminisztratív munkák, csomagolás, hosztesz munkák, szakmai feladatok. Ezekre a nyári hónapokban akár 20-30-szorosára is gyorsulhat a jelentkezési tempó. Javallott ezért minden esetben elsőként igénybe venni a leggyorsabb és legpraktikusabb jelentkezési felületet, az iskolaszövetkezet internetes oldalát – javasolja Márkus Zoltán, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet vezetője, aki újításként említi, hogy a Fürge Diáknál az érdeklődő diákok a munkalehetőségeket a legnépszerűbb közösségi weboldalakon (iwiw, twitter, facebook) is megoszthatják egymással.

Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója fontosnak tartja még kiemelni, hogy a gazdasági válság fokozza a munkaerő-piacon nagy számban munkát vállaló diákok kiszolgáltatottságát. A nyári időszak során az eseti munkaadók visszaéléseivel kapcsolatosan gyakran olvashatunk rémhíreket a sajtóban is. A jogi igazgató a Karriercsomagban való részvétel egyik áldásos mellékhatásaként említi, hogy a megbízható foglalkoztató szervezet kiválasztása révén ez a veszély nem fenyegeti az idénymunkát vállaló diákot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük