Mindszenty József hős volt, nem áldozat – mondta Navracsics Tibor Veszprémben, a bíboros emlékére rendezett konferencián szombaton.

Mindszenty József hős volt, nem áldozat – mondta Navracsics Tibor Veszprémben, a bíboros emlékére rendezett konferencián szombaton.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékeztetett arra: a kommunizmus azt hangoztatta, hogy az egyház ne politizáljon, úgy létezzen, mint az indiánok a rezervátumban, s ne jöjjön onnan ki. Mindszentynek nem voltak politikai ambíciói, mégis hatást gyakorolt a politikára azzal, hogy hű maradt elveihez, keresztény értékeihez és az objektív igazsághoz – fejtette ki. A diktatúrák ezt nem tudják elviselni, Mindszenty ezért veszítette el szabadságát a nyilas és a kommunista diktatúra alatt is – vonta le a következtetést Navracsics Tibor. Hozzáfűzte: Mindszenty nem hitt a hazugságoknak, s nem engedte meg, hogy a cél szentesítse az eszközt.

Mindszentynek demokráciában nem kellett volna kényszerűségből politikussá válnia annak érdekében, hogy megvédje értékeit. Az értékeket követő ember nem áldozat, hanem hős, aki végül győz; Mindszenty kiváló példája ennek – szögezte le a miniszter. A demokrácia az egyetlen politikai rendszer, amely lehetővé teszi, hogy értékek mentén éljünk – zárta szavait Navracsics Tibor.

 Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) 2012-ben rendezvénysorozattal emlékezik a százhúsz éve született Mindszenty József hercegprímásra.

Az a küzdelem, amelyet Mindszenty József két diktatúra ellen is folytatott, a független, szabad Magyarországért való áldozatvállalás mindannyiunk számára példát mutathat – mondta a veszprémi emlékülés bevezetőjében Gaál Gergely, az IKSZ elnökhelyettese a városházán.

Hozzátette: Mindszenty életművének üzenete nemcsak azért aktuális most, mert 120 éve született, hanem azért is, mert korunkban különösen fontos Európa és az egész nyugati civilizáció számára a karakteres és határozott kiállás a keresztény értékek mellett. A hercegprímás olyan egyházfő, államférfi volt, aki hajlíthatatlanul ragaszkodott az általa fontosnak tartott értékekhez, ezért a mai fiatalok előtt is méltó példaképül állhat – jelentette ki Gaál Gergely, megjegyezve: az IKSZ rendezvénysorozatának célja az, hogy a mai fiatalok is megismerhessék életművét, tevékenységét, bátorságát.

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök kijelentette: Mindszenty a 20. századi magyar történelem egyik legnagyobb alakja volt. Boldoggá avatását 2006-ban kezdeményezték. Tulajdonságai közül a segédpüspök a szegényekkel, gyöngékkel való szolidaritását, bátorságát és mély hitét emelte ki. Szegény gyerekek taníttatását fizette, az elesetteket védelmezte, mérlegelés nélkül az üldözött mellé állt, adventban, nagyböjtben kenyéren és vízen élt, legtöbbször ágy helyett a földön aludt, és óriási munkabírással dolgozott; akik akkor látták, azt mondták, börtönévei alatt szentté lett – idézte fel alakját Székely János.

MTI/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük