2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mit tehetünk saját egészségünkért? Űzzük el a stresszt!

3 perc olvasás

mit-tehetunk-sajat-egeszsegunkert.jpgA mai rohanó világban nincs sem elég időnk, sem energiánk még arra is odafigyelni, hogy megőrizzük testben, illetve lélekben is az egészségünket. Pedig az élet nem a folyamatos robotról szól, és nagyon fontos, ho gy jól érezzük magunkat a bőrünkben – írja az inuasauna.hu. De egy kis odafigyeléssel és az ideális körülmények megteremtésével igenis van rá megoldás!

Az ideális körülmény megteremtése

Otthonunk átalakításával sokat dobhatunk közérzetünkön, hisz életünk nagy részét ott töltjük. Törekedjünk a rendezettségre, teremtsük meg saját kis „békeszigetünket”, ahova szívesen járunk haza egy hosszú nap után. „Ép testben ép lélek” tartja a mondás.

Bizony a túlterheltségnek komoly következményei is lehetnek, a kimerültség érzetén kívül. A számos elrettentő tünet közül csak hármat emelnénk ki: a szorongást, az étvágytalanságot és az alvászavart. Ha jobban belegondolunk, képesek vagyunk magunkat tönkretenni, ha nem figyelünk oda.

Ilyenkor az ember joggal teheti fel a kérdéseket: Mikor lenne időm tenni ellene? Hogyan tu dnék te nni ellene? Hol tudnék tenni ellene? Nehéz időt teremteni magunknak és befelé figyelni, pláne egy családos embernek, amikor önmagunkon kívül másért is felelősek vagyunk, de mind ez csak rendezettség kérdése! Ha előre kiépítjük magunknak a lazításra alkalmas területet és naponta fél órát szánunk arra, hogy csak magunkra figyeljünk, minden könnyebben fog menni.

Szükségünk van néha egy testi-lelki méregtelenítésre és kiszakadni a hétköznapokból… Ezeknek a legfőbb eszközei egy rövid méregtelenítő kúra, fürdőzés, szaunázás. Mindezek nemcsak fiatalítanak, de stresszmentesítenek is, visszatér a tetterőnk, kreativitásunk, jó kedvünk és nem utolsó sorban az életkedvünk.

Az nem titok, hogy a stresszel töltött napok percekkel rövidítik meg az életünket. Mindenkiét. Önnek mennyit ér meg további 10-15 boldogtalan év? Persze a legtöbb ember az előrehaladás érdekében a maximumot próbál ja nyúj tani munkahelyén, családban, és ez nagyon pozitív dolog, de néha önzőnek kell egy kicsit lenni és magunkra kell koncentrálni. Bár úgy tűnik, hogy ezzel a megoldással kevesebb ideje lesz a munkájára, pedig így minőségibb munkát tud nyújtani, hisz a „kevesebb néha több”!

Mit teszünk a stressz ellensúlyozására?

A stressz korunk népbetegsége. A stressz nem egyszerű betegség, hanem egy betegségsorozat kezdete, ha nem foglalkozunk vele. Okozója a rohanó életformánk, törekvésünk a csúcsra jutásra, ám mit sem ér az erőfeszítés, ha mindebbe belebetegszünk. Mindenki másképp kezeli a stresszt, de vajon melyek a leghatásosabb módszerek?

Statisztikai adatok alapján a válaszadók kevesebb mint a fele választja a sportos életmódot, hobbit, kisállattartást, 71 százalékát viszont az otthonlét nyugtat meg a család és a barátok körében. A jelentős stresszt átéltek 48 százaléka szà ¡mára a z esemény egészséggel kapcsolatos volt, 18 százalékuknál munkahelyi probléma, majd ezeket követték további életesemények, mint 12 százaléknál költözés, 12 százalék családi probléma és 10 százalék párkapcsolati problémák.

Életünk tele van akadályokkal, stresszhelyzetekkel és csak rajtunk múlik, hogy mit teszünk nyugalmunk, egészségünk fenntartása érdekében. Álljunk meg néha és szánjunk egy kis időt a feltöltődésre, amit szervezetünk meg fog hálálni nekünk.

inuasauna.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.