Mivé válnak a bevitt táplálékok és italok bennünk?
3 perc olvasás
Ez azért fogós kérdés, mert nagyon sokféle dolgot fogyasztunk, és azok sokszor különféleképpen bomlanak le bennünk. A szervezet saját sejtmagjai és a megevett húsok sejtmagjai például a májban bomlanak le, és melléktermékként húgysav képződik, amely a vérbe kerül. A vérben lévő húgysavat a vese kiválasztja, és az a vizelettel ürül belőlünk. A vizelet normál pH-ja a 4,5-8,5 közötti tartományban van, vagyis igen savas is lehet. Ha a vizelet savas, akkor az azt jelenti, hogy a vese savat választott ki. Ha kiválasztotta a savat, akkor mi halmozódik fel?
Ez azért fogós kérdés, mert nagyon sokféle dolgot fogyasztunk, és azok sokszor különféleképpen bomlanak le bennünk. A szervezet saját sejtmagjai és a megevett húsok sejtmagjai például a májban bomlanak le, és melléktermékként húgysav képződik, amely a vérbe kerül. A vérben lévő húgysavat a vese kiválasztja, és az a vizelettel ürül belőlünk. A vizelet normál pH-ja a 4,5-8,5 közötti tartományban van, vagyis igen savas is lehet. Ha a vizelet savas, akkor az azt jelenti, hogy a vese savat választott ki. Ha kiválasztotta a savat, akkor mi halmozódik fel?
Amennyiben a vese elégtelenül működik, a vese képtelen lesz kiválasztani a húgysav egy részét, az fölhalmozódik, és lerakódik az ízületekben, köszvényt okozva. A vese egy feltűnően „intelligens" szerv – mindenesetre a mosóporoknál intelligensebb. Képes elkülöníteni egymástól a vízoldékony anyagcsere-végtermékeket és a szervezet számára továbbra is fontos cukrot, fehérjét, vörösvértestet, fehérvérsejtet – így rutinszerűen választja ki a húgysavat is. A vese megbetegedését több dolog is okozhatja, olyan kutatást azonban nem igazán létezik, amely a túlzott savtermelődés és a veseelégtelenség között bármiféle kapcsolatot kimutatott volna, vagyis a savasodási állítás áttételesen sem igaz.
Nézzük az alkoholt. Majdnem mindenki ismerheti a másnaposságnak azt az állapotát, amikor ég a gyomrunk. Nyilván ég, mert savas – mondhatná egy lúgosítási szakember, csak éppen azt ne felejtsük el, hogy a gyomrunk így is savas: tele van ugyanis gyomorsavval. (Érdekes, a gyomrunk mégsem savasodási rizikófaktor.) Az alkohol (pontosabban: etanol, etilalkohol) pH-értékét tekintve úgy viselkedik, mint a semleges víz. Elfogyasztása után a gyomor és a belek nem kezdenek semmit az alkohollal; az közvetlenül felszívódik a véráramba, és a máj kezdi el feldolgozni, illetve kb. 5-10% feldolgozatlanul jut ki belőlünk: kiizzadjuk, kipárologjuk, kipisiljük. A máj lassan dolgozza fel az alkoholt, ezért maradunk sokáig részegek. A máj acetaldehiddé, majd ecetsavvá oxidálja az alkoholt, végül az ecetsav már további oxidáció nélkül széndioxiddá és vízzé bomlik. De előfordul, hogy a vese még az előtt kiszűri a véráramból az aldehidet vagy az ecetsavat, hogy az tovább bomolhatna, ilyenkor ezek az anyagok a vérárammal távoznak. Vagyis a gyomorégést inkább az előző éjszakai helytelen táplálkozás, illetve az erős szeszesitalok gyomorfalromboló hatása miatt érezhetjük, és megint ott tartunk, hogy ha a máj és a vese jól működnek, nem következhet be az általános savasodás.
Tóth Tibor