GladiátorokGladiátorokA világhírű olasz Togni Cirkusz, Olaszország legnagyobb utazócirkusza teljes műsorát elhozta Budapestre, amit 2013. szeptember 1-ig láthat a magyar közönség.

 

GladiátorokGladiátorokA világhírű olasz Togni Cirkusz, Olaszország legnagyobb utazócirkusza teljes műsorát elhozta Budapestre, amit 2013. szeptember 1-ig láthat a magyar közönség.

 

Eredetileg a Circus Maximus az ókori Róma egyik legnagyobb attrakciója volt Kr.e. 190 körül. A másik óriás építmény, a Colosseum már az I. században épült, lényegesen kisebbre, ahol a gladiátorok vívták küzdelmeiket a vadállatokkal. A Circus Maximus az Arantine-völgy és a Palatinus-domb közötti területen feküdt, a Római Birodalom legnagyobb stadionjának, a híres kocsiversenyek helyszínének szánták. Méretei: 621 m hosszú és 118 m széles, 150 ezer néző befogadására volt alkalmas. A birodalom fénykorában az ókori istenek vagy a harci győzelmek tiszteletére rendezték a kocsiversenyeket, a ludit, méghozzá évente 57 alkalommal. Egyes látványos ceremóniákon – a közönségtől rácsokkal elválasztott porondon – 63 leopárd, 40 medve és több elefánt vonult fel. A kocsiversenyekről sok ábrázolás fennmaradt, a pálya viszont a múlté. A helyén most városi park van. A cirkusznak tehát nagy hagyománya van azóta Olaszországban.

 

A közel 200 éves olasz Circo Darix Togni világturnéjának Brazília, Törökország és Franciaország után az új állomása Magyarország. A vérbeli cirkuszdinasztia műsorában 33 artista, 2 ázsiai elefánt, 5 bengáli tigris, 1 krokodil, 1 alligátor, 20 kígyó és 1 jack russel kutya látható a porondon. A társulat teljesen nemzetközi, mert az olaszokon kívül jórészt dél-amerikai és távol-keleti artisták szerepelnek.

 

Velencei karneválozókVelencei karneválozók

Az első részben vízi revü elevenedik meg lézerfényekkel színezett szökőkúttal és a velencei karneválok kosztümös figuráival, fantázia alakokkal és mulatságos bohócokkal. Felvonulnak gondolák, álarcosok és a mesevilág szereplői. Utána a vízre épített kis szigeten keleti zsonglőr elképesztő labdajátéka következik, a levegőben pedig fantasztikusan hajlékony és szép hölgyek játszanak az emberfeletti egyensúlyozással a trapézon. Mindezt ritmusra, a Fővárosi Nagycirkusz Zenekarának aláfestésével. A papagáj-show tovább színesíti a maszkabált. Öt hatalmas madár beszédében és táncában gyönyörködhetünk, bár egyikük nem mindig engedelmesen viselkedik.

A papagáj számA papagáj szám

A második részben először tatár ugrókötél számot mutat be egy vidám csapat, az akrobaták magasiskoláját. A porond átrendezése után – mármint a nézőket rácsokkal elválasztják a fenevadaktól – következik egy ókori öltözetben fellépő gladiátor öt tigrissel. A nagymacskák többnyire készségesen foglalják el, vagy cseréli a helyüket, ám itt is akad egy nősténytigris, amelyikkel jobb nem közelebbi ismeretséget kötni. Ő nem volt hajlandó időben engedelmeskedni a parancsnak. Utána jön a balett, azaz a kötélen egy kecses, rettentően ügyes hölggyel. A Dupla Halálkerék című számban két artista kísérti meg a fizika törvényeit – sikerrel. A néző már a körmét rágja izgalmában, pedig ezután következik a Duó Gumikötélen című szám. Egy monarchiabeli tűzoltó ezredes két óriási elefánt táncát irányítja. Jön utána a trapéz csoport, melynek tagjai könnyedén suhannak a levegőben, a cirkusz kupolájában.

 

A következő, indiai típusú, sejtelmesre fogalmazott jelenetben egy férfi ül a kezében óriáskígyóval, aztán még többféle kígyó-szereplőre is fény derül, amikor megjelenik bikiniben egy csinos hölgy, akit üvegkoporsóba tesznek, rá pedig vagy öt kígyót és egy kisebb alligátort rámolnak, amelyek kényelmesen elhelyezkednek a meleg testen. A hatalmas krokodilt szerencsére nem rakják rá, hanem vissza a ládájába.

 

A Khadgaa Csoport a mongol sztyeppék világát idézi meg akrobata mutatványával. Három gyönyörű hölgyet dobálnak az emberpiramis tetejére, miközben dupla- és triplaszaltókat ugranak a levegőben. Ez a szám a 2012-es Monte Carlo-i Cirkuszfesztiválon második helyezést ért el. Méltó zárása volt a rendkívül érdekes előadásnak.

Richter JózsefRichter József

A produkció rendezője Richter József, a FNC igazgatója és Graeser József. A műsort az újságíróknak bevezette dr. Kriza Zsigmond, a MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

A Fővárosi Nagycirkusz honlapján (www.fnc.hu) az érdeklődők további információkat találnak az előadásról, a jegyvételről és a csoportok kedvezményeiről. A jegyárak 3 900 – 1 500 forintig terjednek, akár telefonon is megrendelhetők a +36 1 344 6008-as számon.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük