Molnár Ferenc: Az üvegcipő című vígjátékát – Huszti Péter rendezésében, Nemcsák Károly, Létay Dóra és Fekete Réka Thália főszereplésével – 2017. február 25-én, szombaton este mutatják be a József Attila Színházban! A színház emeleti kiállítótermében a bemutatóval egyidejűleg minikiállítás nyílik Molnár Ferenc fotóiból, amelyeket az örökösök bocsátottak a rendelkezésre.

 

Molnár Ferenc: Az üvegcipő című vígjátékát – Huszti Péter rendezésében, Nemcsák Károly, Létay Dóra és Fekete Réka Thália főszereplésével – 2017. február 25-én, szombaton este mutatják be a József Attila Színházban! A színház emeleti kiállítótermében a bemutatóval egyidejűleg minikiállítás nyílik Molnár Ferenc fotóiból, amelyeket az örökösök bocsátottak a rendelkezésre.

 

A József Attila Színház február közepén a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tájékoztatta a sajtó képviselőit a készülő darabról az előadás szereplőinek és rendezőjének, valamint a múzeum igazgatójának és kurátorának részvételével. A sajtóeseményre elfogadta a meghívást Sárközi Mátyás József Attila-díjas író, kritikus, műfordító, szerkesztő, Molnár Ferenc unokája. Az eseményen részlet hangzott el a darabból Nemcsák Károly (Sipos Lajos) és Fekete Réka Thália (Irma) előadásában, majd a résztvevők a vígjáték első felvonásában leírt ebédmenüből kaptak ízelítőt az Édenkert catering party service jóvoltából.

 

„Molnár Ferenc 1924-ben megjelent és bemutatott színműve egy pesti Hamupipőke-átirat – természetesen a Molnárhoz méltó ironikus és szívfacsaró változatban. Megvan benne az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége" – írja Földi Mihály a Nyugat című folyóiratban 1924-ben, az első bemutatót követően. Az üvegcipő dialógusai ugyanis hangulatot teremtenek, életszagúak, de líraiak is egyben, hiszen a bennük lévő báj és kecsesség miatt még békebeliségükben is frissek, dinamikusak.

Romantikus felnőtt mese a boldogság kereséséről, a 20. század elejéről.

 

„… a nagy sikerű darabot a szerző második házassága ihlette, ugyanis feleségül vette Fedák Sárit, a kor népszerű színésznőjét, de már a házasság előtt beleszeretett az ifjú színésznőbe, Darvas Lilibe, aki a vígszínházi bemutatón Irmát, a cselédlányt játszotta. Saját magát Sipos Lajos, az idősödő 'bútortervező rajzoló' képében formálta meg, akit a darab ősbemutatóján Hegedűs Gyula alakított." (Penovác Sára: A mese erejével)

 

Sipos Lajos műbútorasztalos és egy cseléd, Szabó Irma minden akadályt elsöprő szerelmének megható története. Szabó Irma titokban szerelmes az idősödő műbútorasztalosba, Sipos Imrébe. A fiatal cselédlány mindent elnéz a morózus öregúrnak, mert reméli, hogy vonzódása viszonzásra talál. Sipos azonban észre sem veszi a lányt, házasságra készül Adéllal, a panziótulajdonossal. Kapcsolatuk kiegyensúlyozott, de korántsem szerelemmel teli, a kisasszony szíve másért dobog. Így amikor Irma tudomást szerez a látszatházasságról, kétségbeesetten igyekszik tenni ellene, reménytelenül bízva abban, hogy Sipos végül őt választja majd. Költészet, humor, megoldhatatlannak tűnő akadályok, összeomló és felépülő kapcsolatok – Az üvegcipő számtalan olyan kérdést vet föl, amelyek közel száz évvel később is aktuálisak.

 

„Amikor a József Attila Színház felkért, hogy megrendezzem ezt a darabot, arra gondoltam, hogy ezen most nem fogok lamentálni, mert tudom azt, hogy Molnár Ferenc minden színház életében valami különleges esemény. Amikor egy Molnár Ferenc-szereposztás megjelenik a próbatáblán, akkor hihetetlen izgalom van a színészek körében. Először is olyan fantasztikus történeteket ír meg, hogy soha nem tudjuk pontosan, mi fog következni, mi lesz a darab vége. A másik az, hogy az összes története – akár a Józsefvárosban, akár Lipótvárosban, egy színházi öltözőben, egy polgári lakásban vagy a Ligetben játszódik – annyira rólunk szól: édes, csetlő-botló magyar emberekről, nőkről, férfiakról, fiatalokról, idősekről, elsősorban a szerelemről, féltékenységről. A közönség ugyanúgy érzi, hogy ez róluk szól. Mert Molnár mindent tud rólunk, fiúkról és lányokról, szerelemről, irigységről – néha többet is, mint amit szívesen elviselünk magunkról. Továbbá a legkisebb szerepnek is olyan élete és olyan sorsa van, amit élvezettel boncolgatunk a próbák során. Szeretném arra szorítani a társulatot, hogy aki két mondatot vagy négy mondatot mond, az se azt érezze, hogy ez egy kis szerep, hanem azt érezze, hogy ez egy ember. A színházban tulajdonképpen ez a legszebb játék. Egy kicsit magunkra ismerünk, egy kicsit egymásra ismerünk, és egy ilyen történet után kicsit máshogy megyünk ki a színházból, mint ahogy bejöttünk" – meséli a próbafolyamat során a darab rendezője, Huszti Péter.

 

Jegyvásárlás: https://jozsefattilaszinhaz.jegy.hu/program/az-uvegcipo-67986/328114

 

Molnár Ferenc: Az üvegcipő – vígjáték három felvonásban

Sipos úr: Nemcsák Károly

Adél: Létay Dóra

Irma: Fekete Réka Thália

Császár Pál: Mohai Tamás

Rendőrtanácsos: Ujréti László

Roticsné: Molnár Zsuzsanna

Házmester: Lippai László

Házmesterné: Kocsis Judit

Adél anyja: Fabó Györgyi

Stettner úr: Baranyi László

Őrmester: Fila Balázs

Rendőrorvos: Láng József

Keczeli Ilona: Krassy Renáta

Viola: Básti Andrea

Fényképész: Dobrányi Máté

Társalkodónő: Galambos Zsófi

Julcsi: Szucskó Noémi

Szakácsné: Jónás Andrea

Díszlet: Horesnyi Balázs, Jelmez: Tordai Hajnal

Rendező: HUSZTI PÉTER

 

Bemutató: 2017. február 25. (szombat), 19:00

 

József Attila Színház

 

http://www.jozsefattilaszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük