eu

Az Európai Parlament szocialista frakciójának manchesteri kihelyezett ülésén a magyar delegációt Fazakas Szabolcs, az Európai Parlament questora és dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke képviselte.

 

 eu

Az Európai Parlament szocialista frakciójának manchesteri kihelyezett ülésén a magyar delegációt Fazakas Szabolcs, az Európai Parlament questora és dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke képviselte.

 

Az ülésen előadást tartott Caroline Flint, a brit kormány európai ügyekért felelős minisztere. A frissen kinevezett miniszter kifejtette, hogy Anglia számára milyen hátrányokkal járt az a tény, hogy az ellenzék vezetője, David Cameron az ország érdekei helyett a pártpolitikai szempontokat helyezte előtérbe.

A brit miniszter asszony külön is fogadta a magyar EP képviselőket. A kötetlen eszmecserén a világgazdasági válság lehetséges megoldási javaslatai mellett a nők politikai döntéshozatalban betöltött szerepéről, és a soron következő európai választásokról cseréltek véleményt.

Fazakas Szabolcs egyetértett Caroline Flinttel abban, hogy a két tagország helyzete nagyon hasonló a mostani pénzügyi és gazdasági válság szempontjából, hiszen sem Magyarország, sem Nagy-Britannia nem tagja az eurózónának. Ezért mindkét ország érdekelt abban, hogy az eurózóna védelme terjedjen ki minden uniós országra, és kerüljük el, hogy Európa e tekintetben megosztásra kerüljön. Erre a brit miniszter asszony azáltal is jó lehetőséget lát, hogy jövőre Anglia veszi át a G20-ak elnökségét, míg Csehország lesz az EU soros elnöke. Így a két ország, amely nem tagja az eurózónának, pozitívan befolyásolhatja ezeket a folyamatokat.

Gurmai Zita a magyar és a brit helyzet hasonlóságára való tekintettel felvetette, hogy az eddigi eredményes kormányfői egyeztetésen túlmenően a pénzügyminiszterek személyes kapcsolatfelvétele is hasznos volna. A felvetést a brit miniszter asszony is készséggel támogatta.

Az ESZP Nőszervezetének elnöke arról is beszélt, hogy a Brit Munkáspárt volt az első a 90-es években, aki segítő kezet nyújtott az akkor ellenzékben lévő MSZP-nek, illetve az Európai Unióhoz történő csatlakozáskor is számíthattunk rá. Létfontosságú, hogy a kormányon lévő két szocialista párt rendszeresen egyeztessen.

Gurmai ismertette az ESZP Kiáltványát, az európai parlamenti választásokra való felkészülés lépéseit és kérte a miniszter asszony támogatását, személyes részvételét az ESZP Nőszervezetének éves konferenciáján, Madridban. Caroline Flint üdvözölte az esélyegyenlőség területén megtett lépéseket és rendszeres együttműködésben állapodott meg a nőszervezet elnökével. Külön kitért a nők politikai döntéshozatalban betöltött szerepének fontosságára, példaként a saját szerepét említve, illetve a női szolidaritás fontosságát hangsúlyozva. Egyre jobb a hangulat, mióta a Gordon-kormányban többen vagyunk nők.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük