A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti az impresszionizmus legnagyobb magyar mestere születésének 150. évfordulóját

 

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti az impresszionizmus legnagyobb magyar mestere születésének 150. évfordulóját

 

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Ferenczy Károly festőművész, az impresszionizmus legnagyobb magyar mestere születésének 150. évfordulóját. A bélyegen és a hozzátartozó alkalmi borítékon a Napos délelőtt (1905) illetve az Önarckép (1910) című festmények láthatók. 2012 első alkalmi bélyegújdonsága Mester Tibor fotója alapján Widerkomm Ervin grafikusművész tervei szerint készült a Pénzjegynyomdában.

 

Ferenczy Károly jogi tanulmányait félbehagyva 1884-től tanult festészetet Rómában és Münchenben, majd két évig a párizsi Julian Akadémián. 1889-1892 között Szentendrén dolgozott, 1896-ban pedig Hollósy Simonnal, Réti Istvánnal, Thorma Jánossal, Csók Istvánnal és Iványi-Grünwald Bélával megalapították a nagybányai művésztelepet. 1902-től a Nagybányai Szabad Festőiskola, 1906-tól pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem budapesti Mintarajziskola tanára lett. 1906-ban Budapestre költözött s az addig szinte kizárólagosan szabadtéri gyakorlatát műtermi piktúrával cserélte fel. Az 1908-1911 között működő Magyar Impresszionisták és Naturalisták Köre (MIÉNK) művészegyesület alapító tagja volt.

 

Ferenczy Károlyt a magyarországi impresszionizmus legjobb mestereként tartjuk számon. Nagybányai éveinek kezdetén monumentális bibliai kompozíciókat festett, képein ekkor már egyre inkább előtűnt az impresszionistákra jellemző színgazdagság. Művészete rendkívül nagy hatással volt a kortárs és az utána következő festőnemzedékre. Gyermekei, Valér (festő, grafikus), Béni (szobrász, grafikus) és Noémi (festő, gobelinművész) ugyancsak valamennyien a hazai képzőművészet elismert alakjai. (Forrás: wikipedia.org, hung-art.hu)

 

A bélyegképen a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe tartozó Napos délelőtt (1905), az alkalmi borítékon pedig az Önarckép (1910) című festménye látható. Az alkalmi bélyegző grafikáján a művész aláírása szerepel. Ferenczy Károly alkotásait eddig egy-egy 1967-es, 2002-es és 2007-es postabélyeg formájában is őrizhették a gyűjtők.

 

 Megjelenési időpont: 2012. február 8.

Névérték: 420 Ft

Kibocsátási példányszám: 300.000 db

A bélyeg perforálási mérete: 35 x 30 mm (50 bélyegkép/ív)

Gyártó nyomda: Pénzjegynyomda

Fotóművész: Mester Tibor

Tervezőművész: Widerkomm Ervin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük