2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nagy siker volt az idei Transzfer Fesztivál a PIM-ben

3 perc olvasás

transz_1.jpg2017. október elsején zárult a Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál. A négy napos rendezvény alatt 23 programon csaknem 100 résztvevő foglalkozott a jövő kérdésével a Petőfi Irodalmi Múzeumban. (lásd: http://euroastra.blog.hu/2017/09/08/jovo-ido_budapest_transzfer_fesztival_ix)

 

 

Minden változik – hangsúlyozta Galántai Zoltán tudománytörténész, jövőkutató fesztivált nyitó előadásában, és szórakoztató példákkal szemléltette, miként változott az irodalom és a szerzők megítélése az elmúlt évszázadokban. A jövő irodalmával, könyvekkel és olvasással kapcsolatos prognózissal foglalkozott olvasáskutató, magyartanár, irodalmár, kultúraszervező és könyvtáros. A beszélgetés után a nézők kötetlenebb formában, kávéházi asztaloknál folytatták az disputát.

 

Izgalmas, telt ház előtt zajló beszélgetéseken járták körbe magyar és külföldi szakértők, hogy létezik-e magas- és popkultúra, hatnak-e egymásra valós és elképzelt világrendek, hogyan fogadják az írótársak és a közönség a női sci-fi szerzőket.

A Budapest Transzferen debütált Magyarországon a Lucha Libro, a szabadfogású irodalmi birkózás. A valójában békés, billentyűzet mellett zajló, pörgő irodalmi összecsapáson álarcban, inkognitójukat őrizve vettek részt írók, költők. A három fordulós küzdelmet Holdköltő Társaságban nyerte.

 

A fesztiválra Barcelonából érkező orosz író, Dmitry Glukhovsky telt ház előtt beszélt a félelmeken alapuló propagandáról, a technológia fejlődésének irányáról és arról, milyen lesz a világ 20-50 év múlva. A Budapest Transzferen mutatták be Ondřej Štindl, cseh író, forgatókönyvíró InterZóna című, nem túl távoli jövőben játszódó regényét.

 

A Budapest Transzferen az irodalom mellett helyet kapott a film is: levetítették és megvitatták Monory-Mész András Meteo című filmjét, a Filmvilággal közös filmmaratonon az érdeklődők az elmúlt évtized legjobb jövővel foglalkozó filmjeit nézhették végig.

A Petőfi Múzeum több tere is interaktív költészeti térré változott, ahol a látogatok telefonos applikációval egyszerre alkothattak verset és különleges, minden résztvevő számára egyedi látványt.

 

A Budapest Transzfer idén is birtokba vette a várost: a Hosszúlépés belvárosi sétáján megmutatta régi korok újítóinak elképzeléseit és azokat a modern ötleteket is, amelyek pusztán víziók maradtak. Családok eredtek az Időfutár nyomába a környező parkban, múzeumban, kávéházban.

 

A Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivált a Nemzetközi Visegrádi Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.

 

http://transzferfeszt.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.