2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nehéz helyzetben az osztatlan közös tulajdonú földek birtokosai

3 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/57138"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_404.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>A költségvetési törvény módosításai során az Országgyűlés egyensúlyi tartalékba helyezte az osztatlan tulajdonú termőföldek kimérésének támogatását célzó 3 milliárd forintos előirányzat döntő többségét, 2,5 milliárd forintot. Ezt az összeget szeptember végéig biztosan nem lehet felhasználni, így a kimérések támogatása az erről szóló rendelet megalkotása után 500 millió forinttal indul. <p> 

A költségvetési törvény módosításai során az Országgyűlés egyensúlyi tartalékba helyezte az osztatlan tulajdonú termőföldek kimérésének támogatását célzó 3 milliárd forintos előirányzat döntő többségét, 2,5 milliárd forintot. Ezt az összeget szeptember végéig biztosan nem lehet felhasználni, így a kimérések támogatása az erről szóló rendelet megalkotása után 500 millió forinttal indul.

 

A költségvetési törvény módosításai során az Országgyűlés egyensúlyi tartalékba helyezte az osztatlan tulajdonú termőföldek kimérésének támogatását célzó 3 milliárd forintos előirányzat döntő többségét, 2,5 milliárd forintot. Ezt az összeget szeptember végéig biztosan nem lehet felhasználni, így a kimérések támogatása az erről szóló rendelet megalkotása után 500 millió forinttal indul.

 

 

Nem sok jóban reménykedhetnek az osztatlan közös tulajdonban álló termőföld területek tulajdonosai, köztük maga a Nemzeti Földalap sem, miután az Országgyűlés megnyirbálta az a támogatási forrást, amely az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséhez szükséges kiméréseket finanszírozta volna. A költségvetésbe eredetileg 3 milliárd forintot állítottak be erre a célra, ám ebből 2,5 milliárd forintot egyensúly tartalékba helyeztek azal a szigorú meghagyással, hogy az 2012 szeptember 30-a előtt nem használható föl.

 A pályázható keret tehát jelenleg 500 millió forint, és ennek felhasználási módja sem egyértelmű még. Pedig a földtulajdonosok, és a rendezett tulajdonviszonyokban ugyancsak érdekelt gazdák számára az osztatlan közös tulajdonú földek kimérése rendkívül fontos lenne. 2014-ben ugyanis lejár a külföldiek termőföld vásárlását tiltó moratórium, és onnantól kezdve jelentős hátrányban lesznek azok a földtulajdonosok, akik másokkal közös termőföldet birtokolnak. Az osztatlan közös tulajdon ugyanis lényegesen rosszabb feltételekkel értékesíthető, a tulajdonosok száma az öröklésekkel folyamatosan gyarapszik, a terület használatát, bérbeadását övező egyeztetések pedig ennek megfelelően egyre nehézkesebbé válnak.

 A támogatás nagyobbik részének zárolása nehéz helyzetbe hozza magát a Nemzeti Földalapot is. A Gazdaság.hu kérdésére a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a Földalap 382 ezer hektár osztatlan közös tulajdonú földterületben érintet tulajdonosként. A tárca válaszlevelében úgy fogalmazott, hogy az eredetileg tervezett 3 milliárd forint sem elegendő az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére, de 2012-ben többletforrások bevonására nincs lehetőség, 2013-ban és 2014-ben pedig a gazdaság egészének teljesítménye határozza majd meg az e célra elkülöníthető összeget.

 Arra kérdésünkre, hogy a támogatás mikortól lesz hozzáférhető a pályázók számára, a tárca sajtóosztályán azt válaszolták, hogy az előirányzat összegének felhasználását szabályozó, a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 63/2005. (IV. 8.) Korm. rendelet módosítása folyamatban van, így jelen pillanatban a felhasználás módjáról, a módosító javaslat elfogadásáig nem tudnak nyilatkozni.

 

www.gazdasag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.