http://www.infinit.hu/ http://www.infinit.hu/ A német elektronikus betegkártya bevezetését hasonló viták kísérik, mint osztrák társáét. Augusztusban a Német Orvosi Kamara módosítási javaslatokat nyújtott be az illetékes minisztériumhoz.

http://www.infinit.hu/ http://www.infinit.hu/ A német elektronikus betegkártya bevezetését hasonló viták kísérik, mint osztrák társáét. Augusztusban a Német Orvosi Kamara módosítási javaslatokat nyújtott be az illetékes minisztériumhoz.

Az Európai Unió az idei évet tűzte ki tagállamai számára az elektronikus betegkártya bevezetésének megvalósulási céldátumaként. Még ahol sor került a bevezetésre, ott is újabb és újabb hibák, viták ütik fel a fejüket. Így, van ez Németországban is, ahol 2008 áprilisában vezették be az e-betegkártyákat..

Míg a BITKOM és a Forsa piackutató cég közös felmérése szerint a német állampolgárok már a kártyák bevezetése előtt támogatták és várták a projekt realizálódását, addig az orvosok heves tiltakozásba kezdtek az Egészségügyi Minisztérium adattárolási tervei miatt. Ennek egyik megnyilvánulási formája volt a tavaly szeptemberi "Szabadság félelem helyett – Állítsuk meg a megfigyelési őrületet!" mottójú berlini kampány. Az orvosi szervezetek a betegre és kezelőorvosaikra vonatkozó adatok tárolásának idejét, a finanszírozás átláthatatlanságát valamint a magánéletre gyakorolt negatív hatásokat kifogásolták.

Nemcsak az orvosi szervezetek tiltakozásától volt hangos a német sajtó, hanem az e-kártyát kiegészítő online rendszer sikertelenül zárult tesztelésétől is. Ám végül az idén sor került a kártyák bevezetésére, melyen feltüntették a beteg nevét, címét, fotóját és társadalombiztosítási azonosítóját; míg az e-kártya tulajdonos betegségeinek, kezeléseinek, műtéteinek részleteit valamint USB-kulcsok segítségével tárolják központi adattárolókon. Mindezek védelme érdekében az e-kártyákat PIN-kóddal látták el.

A Német Orvosi Kamara augusztusi állásfoglalása szerint több mindenen változtatni kell. A szakmai szervezet elsődleges céljai között szerepel, hogy az állampolgárok számára lehetővé kell tenni a választást a hagyományos és az elektronikus szolgáltatás, valamint a recept online vagy papíron történő kiállítása között. Továbbá javasolják az illetékes minisztériumnak, hogy a betegek számára biztosítsanak beleszólást a tárolt adatokba, tegyék számukra átláthatóvá és érthetővé a rendszert, valamint, hogy ne rögzítsenek genetikai adatokat. Ezeken kívül az USB-kulcsok és a központi adattárolók szükségességének felülvizsgálatát ajánlják.

Az orvosok a 4,5 milliárd eurót felemésztő projektet akkor tartják támogathatónak, amennyiben minden javaslatukat elfogadja a Minisztérium.

Kovács Tímea Andrea   

Az írás eredetileg megjelent:

http://www.infinit.hu/content/view/172/48/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük