A spanyol olivabogyó nem csupán egészséges, de a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jó alakunk megőrzéséért is felel, ráadásul a bőrünkre is jótékony hatással van. A tévhitek ellenére a spanyol olivabogyó 100 grammonként csupán 15 kalóriát tartalmaz, a népszerű nassolnivalók 450-550 kalóriájával szemben.
A spanyol olivabogyó nem csupán egészséges, de a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jó alakunk megőrzéséért is felel, ráadásul a bőrünkre is jótékony hatással van. A tévhitek ellenére a spanyol olivabogyó 100 grammonként csupán 15 kalóriát tartalmaz, a népszerű nassolnivalók 450-550 kalóriájával szemben.
A spanyol olivabogyó nem csupán egészséges, de a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jó alakunk megőrzéséért is felel, ráadásul a bőrünkre is jótékony hatással van. A tévhitek ellenére a spanyol olivabogyó 100 grammonként csupán 15 kalóriát tartalmaz, a népszerű nassolnivalók 450-550 kalóriájával szemben.
Az alacsony kalóriatartalom főként a 77% fölötti a telítetlen zsírsav-összetételnek köszönhető. Ez nem csupán alakunkra, de egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.
„Valóban igaz, hogy a spanyol olivabogyó jótékony hatással van az egészségünkre, a benne található értékes tápanyagoknak köszönhetően. Érdekessége kétség kívül a kivételes összetételében rejlik, hiszen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely a szív-és érrendszer egészséges működéséért felel, emellett rendkívül gazdag E vitaminban, ami természetes antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja a sejtöregedést. 5%-os rosttartalma miatt pedig az emésztőrendszer működését is segíti." – mondta el Dusa Fanny táplálkozási tanácsadó.
A spanyol olivabogyó 50%-a víz. A közepes zsírtartalmú kicsi magok könnyedén eltávolíthatók a bogyó belsejéből, így megízlelhető a finom húsa. Nem csupán a test számára szükséges aminosavakat tartalmazza, de kalóriaszegény összetételének köszönhetően 7 db spanyol olivabogyó csupán 37 kalóriát tartalmaz.
A spanyol oliva a bőrre is jótékony hatást gyakorol, magjai természetes mélytisztító hatásúak, eltávolítják az elhalt hámsejteket, és gyönyörű kinézetű bőrt kölcsönöznek.
A csinos műsorvezető Tatár Csilla a spanyol oliva híve, chips helyett bogyót nassol!
Nyaralás közben, vacsorára, nassolás helyett, Tatár Csilla a spanyol olivában hisz. Kényesen figyel egészségére és alakjára, ennek ellenére nem veti meg a finom falatokat. A műsorvezető megtalálta a tökéletes megoldást, olivabogyót fogyaszt akár köretként, akár csak úgy önmagában, ha egy kis nassolásra vágyik.
„Nagyon szeretem a tengeri herkentyűket, halat, rákot, kagylót, ha tengerparton nyaralok, csak ezeket fogyasztom. Köretként pedig elengedhetetlen kellék hozzájuk az olivabogyó, amit soha ki nem hagynék." – mesélte Csilla.
„Salátában, fűszerek nélkül könnyű marinádként elkészítve, odavagyok érte. Az egyszerűen elkészíthető ételek híve vagyok. Sosem fogyasztok chipset vagy snackeket, amelyek akár 450-550 kalóriát is tartalmaznak, helyette szívesebben csipegetek sajtokat és egy tál natúr spanyol olivabogyót, amelyből 10 gramm mindössze 150 kalóriát tartalmaz – ez számomra a tökéletes nassolni való." – tette hozzá a Mokka műsorvezetője.
Az olajbogyó számtalan színben és kiszerelésben kapható, bizonyára ismeri Ön is kedves Olvasónk, hogy van zöld és fekete magozott vagy magos, szeletelt, töltött, ajókás, paprikás, citromos, tonhalas, hogy csak a leggyakoribbakat említsem.
Ha már olivabogyóról írogatok, nem maradhat ki az olivaolaj: méghozzá két szakértő, Tóth Gusztáv és Bárány Borbála az igazioliva.hu-n az alábbi hasznos tudnivalókat írja:
"Manapság már a csapból is olívaolaj folyik. Klassz az olasz és örök a görög, de az olasz marketing és a görög legenda mellett jelen vannak a nagy múltú, nem hivalkodó, ugyanakkor nagyon komoly spanyol és portugál extra szűz olívaolajok.
Unásig írtak már az olívaolaj kedvező élettani hatásairól; mi erről keveset fogunk szólni. A lényeg: jó az olasz IS, de nem csak az jó. Az olívaolajat az újkorban valóban az olaszok ismertették meg a nagyvilággal, pedig más mediterrán országok kulináris hagyományaihoz hasonlóan a spanyol és a portugál konyha is elképzelhetetlen olívaolaj nélkül. Ráadásul Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelőjeként évtizedek óta beszállítója több nagy olasz világmárkának, sőt néhány éve az egyik legismertebb olasz olívaolaj-márka spanyol cég kezébe került. Ám a nagy tömegtermelők mellett ott szorgoskodnak a kistermelők, és az elmúlt években több ibériai termelő is kimagasló minőségű extra szűz olívaolajjal nevezett és jutott el a dobogóig a tekintélyes nemzetközi olívaolaj-versenyeken.
A jó extra szűz olívaolajnak nem kell drágának lennie. Egyrészt nem kell a termelő és a fogyasztó közé számos lépcsőt iktatni. Másrészt jó extra szűz olívaolaj nem csak néhány decis üvegben kapható. Ne ijedjünk meg a nagy, akár több literes kiszereléstől; a mediterrán háziasszonyok sem apró díszüveges olívaolajat tartanak a konyhapulton."
Ezek után nem is következhet más, mint két egyszerűen elkészíthető olivás csemege:
Kukoricalepényke paradicsomszósszal és szardellával.
Hozzávalók 4 személyre:
– 10 szem magozott fekete olajbogyó
– 1 reszelt paradicsom
– 2-3 evőkanál extra szűz olivaolaj
– friss oregánó vagy bazsalikom
– só és bors
– szardella
Lepénykéhez:
– 75 g kukoricaliszt
– 25 g finomliszt
– 2 evőkanál szűz olivaolaj
– víz
Elkészítés:
Lepényke: Összekeverjük a búza és kukoricalisztet a sóval egy kis víz hozzáadásával és addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz. Pihentetjük a tésztát. Ezután kis golyókat formázunk belőle, amiket az ujjunkkal ellapítunk. Serpenyőben sütjük ki egy kis olivaolajon. Hagyjuk kihűlni.
A darált paradicsomot olajjal, oregánóval vagy bazsalikommal, sóval és borssal elegyítjük. A szerdelláét vízzel mossuk le, hogy ne legyen túl sós. A kis kekszeket szardellával, egy kis paradicsomos szósszal és néhány szelet olajbogyóval a tetejükön tálaljuk. Díszíthetjük újhagymával.
Olajbogyós burgonya ízletesen andalúz módra az extenda.hu-tól:
Hozzávalók:
– 1kg burgonya
– 2 db konzerv tonhal olívaolajban
– 2 db zöldpaprika
– fél fej vöröshagyma
– 3 db paradicsom
– 3 db főtt kemény tojás
– 6 evőkanál olívaolaj
– 3 evőkanál ecet
– magozott zöld olajbogyó
– csipet petrezselyem zöldje
– só
Elkészítés:
A burgonyát héjastól bő vízben puhára főzzük. Eközben apró darabokra vágjuk a zöldségeket és az olajbogyókat, majd az összeaprított tonhallal együtt egy serpenyőben felrakjuk a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett 5-10 percig puhítjuk. A megfőtt burgonyákat meghámozzuk és kockára vágjuk, a zöldségekkel elegyítjük, enyhén megpirítjuk. Salátás tálban tálaljuk és negyedbe vágott kemény tojásokkal díszítjük.
Remélem elkészítik…jó étvágyat!
Lantai József