2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Öt euróövezeti ország államadós-osztályzatát rontotta pénteken a Fitch Ratings.

5 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/19868"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/euroo.thumbnail_1.jpg" border="0" width="100" height="69" /></a></span></p><p>    A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia szuverén besorolásait minősítette vissza. Írország adósosztályzatát ugyanakkor a cég megerősítette.

    A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia szuverén besorolásait minősítette vissza. Írország adósosztályzatát ugyanakkor a cég megerősítette.

    A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia szuverén besorolásait minősítette vissza. Írország adósosztályzatát ugyanakkor a cég megerősítette.
    A Fitch december közepén vette negatív előjelű megfigyelés alá az összes olyan, befektetési ajánlású osztályzattal ellátott euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására addig leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást tartott érvényben. A lépés a most megerősített besorolású Írországot, valamint a leminősített másik öt eurótagállamot érintette.
    A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok "aktív felülvizsgálat" alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.
    Ez történt meg pénteken az öt visszaminősített valutauniós tagállam esetében.
    Két hete egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's egyszerre kilenc euróövezeti országot minősített le, és ennek keretében megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól – a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól – és Ausztriától.
    A Fitch Ratings pénteken Olaszországot, Spanyolországot és Szlovéniát egyaránt két fokozattal minősítette vissza. Olaszország hosszú futamidejű szuverén adósságkibocsátói osztályzata az eddigi "A plusz"-ról a köztes "A" kihagyásával "A mínusz"-ra módosult, Spanyolországé és Szlovéniáé pedig "AA mínusz"-ról az "A plusz" kategória kihagyásával "A"-ra romlott.
    Ciprus új osztályzata az eddigi "BBB" után most "BBB mínusz", vagyis a még befektetésre ajánlott besorolási kategória legalsó szintje.
    Belgium osztályzata egy fokozattal, "AA plusz"-ról a továbbra is magasan elsőrendű befektetői "AA"-ra változott, Írországé pedig maradt az eddigi "BBB plusz" szinten.
    A Fitch az összes érintett eurótagállam besorolását levette a december 16-án bejelentett negatív figyelőlistáról, ugyanakkor mindegyik új osztályzatra negatív kilátást léptetett érvénybe. A cég módszertana szerint ez azt jelenti, hogy "50 százaléknál valamivel nagyobb" az esélye ezeknek az országoknak a leminősítésére kétéves távlatban.
    A hitelminősítő a pénteki lépésekhez fűzött londoni indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet az eurójegybank (EKB) nemrégiben kezdett, három évre szóló hosszú távú refinanszírozási művelete enyhítette a szuverén és a bankszektorbeli finanszírozási feszültségeket, az euróövezeti válság intenzívebbé válása a tavalyi év második felében azonban gyengítette az EKB monetáris politikájának hatékonyságát, és bemutatta azokat a finanszírozási kockázatokat, amelyekkel az euróövezeti kormányok szembesülnek a válság járványos terjedésétől és az önmegvalósító likviditási válságok kialakulásától védő, hiteles "tűzfal" hiánya miatt.
    A Fitch Ratings elismeri a decemberi és az előző EU-csúcsokon tett jelentős kötelezettségvállalásokat a gazdaságpolitikai koordináció erősítésére, a cég véleménye szerint azonban az euróövezeti válságra csak akkor születhet megoldás, ha széles bázisú gazdasági fellendülés indul a valutauniós térségben – áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.
    A Fitch szerint az euróövezet felbomlását nem lehet teljes mértékben kizárni, de a cég közölte, hogy ennek kockázatát továbbra is csekélynek tartja.
    Más nagy londoni házak azonban jóval borúlátóbbak az euróövezet jövőjével kapcsolatban.
    Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja – februárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában közölte, hogy változatlanul "valós lehetőségnek" tartja az euró összeomlását, és 40 százalékos esélyt ad arra, hogy a valutaunió két éven belül felbomlik.
    Egy másik tekintélyes londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-re szóló globális előrejelzésében 60 százalékos esélyt adott "legalább egy, de valószínűleg inkább több" tagország távozására az euróövezetből már az idei év végéig. A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy a korábbi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.
    A Fitch Ratings az olasz leminősítéshez fűzött péntek esti külön elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy "markánsan romlottak" a mostani leminősítési sorozatban érintett legnagyobb eurótagállam gazdasági kilátásai. A hitelminősítő saját előrejelzése szerint Olaszország hazai össztermékének értéke (GDP) az idén 1,7 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 0,2 százalékkal növekszik. A cég szerint ez fokozza azokat a kockázatokat, amelyek a költségvetési célok elérhetőségét, valamint a további takarékossági és reformintézkedések folytatódó politikai támogatottságát és lakossági elfogadottságát veszélyeztetik.

Kertész Róbert

gke \ guz

MTI 2012. január 27., péntek 20:30

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.