2023.szeptember.22. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Partnerség a nyugdíjas munkavállalókért

5 perc olvasás

bizalom.jpgEgyüttműködik a Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet és a COOP. Ünnepélyes keretek között írt alá partnerségi megállapodást a Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet és a COOP Szolnok Zrt. hétfőn Szolnokon. Az együttműködés révén a Szövetkezet és a kereskedelmi lánc közösen dolgozhat azon, hogy minél több nyugdíjas munkavállaló kerüljön vissza a munka világába. Mára már közismert, hogy a magyar gazdaság akut munkaerő-hiánnyal néz szembe. A probléma egyes vállalati felmérésekben az elmúlt években a termelést akadályozó egyik legfontosabb tényezőjévé vált.

 

Számítanak a nyugdíjasokra

Nemrégiben a kormány előterjesztésére az Országgyűlés megalkotta annak a kereteit, hogy a nyugdíjasok egy közérdekű szövetkezet tagjaként rugalmasan, nagyon kedvező feltételekkel vállalhassanak munkát. A Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet az egyik első ilyen társulás, amely hozzásegítheti a nyugdíjasokat a kedvező feltételekkel elérhető, korrekt munkavállaláshoz. A szervezet augusztus 17-én, 23 fő részvételével alakult meg Szolnokon. Az alapítók – két fő kivételével -, mind öregségi nyugdíjas tagok, illetve 40 éves munkaviszony után kedvezményes nyugdíjas nők.

 

„Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menjetek együtt” – vázolta fel a partnerségi megállapodás szellemiségét az eseményen Fekete Tibor. A COOP Szolnok Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: „a COOP maga is a szövetkezeti rendszerből nőtt ki, mi Szolnokon 71 éve tudjuk, hogyan kell szövetkezni, éppen ezért tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a formában hogyan lehet eredményeket elérni.”

Mint kifejtette, korábban a nyugdíjasok kedvezőtlen feltételekkel vehettek csak részt a munkában, hiszen amennyiben évente 18 havi minimálbért elérte a jövedelmük, felfüggesztették esetükben a nyugdíj folyósítását. „Ez szövetkezeti tagként már nem fenyegeti őket” – fogalmazott az elnök- vezérigazgató, aki szerint a nyugdíjas munkavállalók egyébként is több értéket teremtettek, mint amennyit eddig legjobb esetben is másfél havi minimálbérrel lehetett megfizetni. Fekete Tibor kiemelte azt is: a nyugdíjas kereskedelmi dolgozók foglalkoztatása azért is kulcsfontosságú, mert a fiatalok leginkább tőlük tudják megtanulni a szakmai szabályait és fortélyait.

 

Kedvező feltételek

A kormány döntése, amellyel lehetőséget adott a nyugdíjas szövetkezetek létrehozására, minden idők legkedvezőbb társulási formáját teremtette meg: mondta el az eseményen Bodnár János. A Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet igazgatóságának tagja kifejtette: a szövetkezetben való részvétel legfőbb előnye a nyugdíjasok számára az, hogy munkájuk, illetve keresetük után nem kell járulékokat – nyugdíj, egészségbiztosítási, szakképzési, szociális hozzájárulási – fizetniük, hiszen ez a fajta tevékenység nem számít munkaviszonynak. „Ezzel a munkát végző nyugdíjas mintegy 20 százalékkal több nettó keresetet vihet haza” – tette hozzá Bodnár János, aki szerint így különösen nagy igény mutatkozik az ilyen megoldásra.

 

A gazdaság minden szegmensében jelen lévő munkaerőhiány hívta életre azt a gondolatot, hogy érdemes lenne a nyugdíjasokat ismét bevonni a munkaerőpiacra – mondta el a sajtóeseményen Dr. Zs. Szőke Zoltán. Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke szerint a nyugdíjas szövetkezetek nagyon kedvező konstrukciók, hiszen ebben nem kötelező a tagság, ám számos jó lehetőséget ad mindazoknak, akik nyugdíjas koruk ellenére még szeretnének aktívan részt venni a munkában.

 

A megállapodást üdvözölte a rendezvényen Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is. Bejelentette, hogy fontos mérföldkőnek tartja a kezdeményezést a városban, és munkaadóként az önkormányzat is csatlakozni kíván a Szövetkezethez, mellyel kapcsolatban elkezdődtek az egyeztetések. Mint elmondta, a kereskedelmi lánc régi szereplő a város életében, és soha nem esett nehezére, hogy valamit visszaadjon a közösségnek, amelyben működik. Kiemelte: a kormány 2010-ben azt vállalta, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet hoz létre, ebből már 700 ezer létrejött. Ma már ott tartunk, hogy a munkaerő kezd elfogyni – tette hozzá.

 

Az eseményen jelen volt Dr. Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is. Kijelentette: a COOP attól sikeres évtizedek óta, hogy törődik az emberekkel. Nem csupán a vásárlóival, hanem a dolgozóival is. Ennek része az is, hogy a nyugdíjasok megbecsüléseként számít a munkájukra.

 

A sajtótájékoztatót és a felek ünnepélyes partnerségi megállapodásának aláírását követően a Bizalom Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet megnyitotta új, ügyfélfogadó irodáját, amelyet megtekintettek a résztvevők. Az iroda a kor követelményeinek megfelelően került kialakításra, Szolnok központjában könnyen megközelíthető helyen, a Baross út 6. szám alatt található COOP üzletben. Az irodában biztosított az internetes, telefonos kapcsolat, rendelkezésre állnak a működéshez szükséges szerződés minták, nyomtatványok – belépési nyilatkozat, megbízási szerződés a munkaadókkal, megbízási szerződés a munkavállalókkal, stb. Az ügyfélfogadó iroda 2 fő alkalmazottal kezdte meg tevékenységét.

 

http://www.coop.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.