Pécsett ízlelhetjük meg a régió ízeit
A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program sok pécsi civil szervezet fantáziáját megmozgatta, köztük azokét is, akik a gasztronómiával foglalkoznak. 2010-ben azok is a nagyközönség elé lépnek, akik eddig csak szűk körben hallattak magukról, egyesületté vált baráti társaságok, amelyek férfias ízekkel, vagy éppen a csúcsgasztronómiával hódítanak. Ők gondoskodnak arról, hogy a Pécsre látogatók jól az eszükbe véssék: nem csak a szűken vett kulturális örökség miatt érdemes a városba és Magyarországra látogatni.
A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program sok pécsi civil szervezet fantáziáját megmozgatta, köztük azokét is, akik a gasztronómiával foglalkoznak. 2010-ben azok is a nagyközönség elé lépnek, akik eddig csak szűk körben hallattak magukról, egyesületté vált baráti társaságok, amelyek férfias ízekkel, vagy éppen a csúcsgasztronómiával hódítanak. Ők gondoskodnak arról, hogy a Pécsre látogatók jól az eszükbe véssék: nem csak a szűken vett kulturális örökség miatt érdemes a városba és Magyarországra látogatni.
A Gastro Artist Pécsi Férfi Főző Egyesület 2005-ben alakult. Célja a magyar gasztronómiai kultúra aktív és kreatív öntevékeny ápolása és művelése, illetve értékeinek megőrzése és képviselete az Európai Unióban.
Úgy gondolják, hogy a mai és régmúlt időkből vett receptúrák, hazai és külhoni ízek felkutatása alapján elkészített ételek megalkotása és szélesebb körben történő megismertetése a kulturális élet része. Szeretnék cáfolni azt a téves nézetet, hogy a hazai gasztronómia elmarad a külföldi trendektől, ugyanakkor tény, hogy bőven van még mit fejleszteni rajta.
Az egyesület azt vallja, hogy a gasztronómia ízlés dolga, és az ízlés szubjektív – ami az egyiknek maga a mennyország, az a másiknak ehetetlen -, de számos kritérium objektíven értékelhető, tanulható: hogy egy fogás megfelelő technológiával, hőmérsékleten, fűszerekkel készült-e, az nem gusztus kérdése. A különbségtétel nem luxus, hanem inkább önmagunk megbecsülése, a cél pedig az, hogy a táplálkozáshoz és annak élvezetéhez való viszonyunk tudatosabb legyen.
Az egyesület tagjai kizárólag férfiak, a hölgyeket évente egyszer, februári báljukon látják vendégül.
Céljaik között szerepelt – amióta köztudomású, hogy Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben -, hogy vendéglátóként adjanak át helyi gasztronómiai ismereteket, élményeket a hazai és külföldi vendégeknek. A projekt célja a régió hagyományos ételeinek felkutatása, megőrzése, továbbörökítése, népszerűsítése, a különféle nemzetek ételeinek bemutatása, azok kreatív alkalmazása, aktualizálása a mai kor igényeinek megfelelően.
A projekt gazdájaként a Gastro-Artist Egyesület önálló gasztronómiai bemutatókon, illetve az erre megfelelő hazai és nemzetközi rendezvények mellett saját programként ismertetik meg mindezt a közönséggel. Az egyesület az idők során bővítette kapcsolatrendszerét ezért a gasztronómiai bemutatóikat kiegészítik azzal, hogy lehetőséget biztosítanak a területhez tartozó egy-egy borpincének bemutatkozásaikhoz.
Eddig a szélesebb közönség leginkább a sajtóból ismerhette őket, az egyik internetes portálon állandó rovatuk volt. Rendszeres részvevői olyan rangos, vagy éppen ritka gasztronómiai eseményeknek, mint a kopácsi halléfőző verseny, szekszárdi, balatonlellei rendezvények, és a cserdi kecskefesztiválra is hivatalosak. Idén a Pécsre és a környékre látogatóknak mutatják be a régió ízeit – programsorozatuk erről kapta a nevét.
Elsőként 2010. március 26-án a pécsi Természettudományi Múzeum udvarán álltak elő baranyai sváb ételekkel. Most pedig, 2010. április 23-án 16-18 óra között tolnai ízekkel ismerkedhetünk a Nyugati Várfalsétány és Kultúrkertben (Esze Tamás u. 2.).