A hitelintézetek közötti elszámolásforgalom lebonyolításának biztosításában vezető szerepet betöltő GIRO Zrt., noha 2005. óta ténylegesen tanúsítványokat már nem bocsátott ki, 2008. áprilisában határozott, úgy, hogy megszünteti hitelesítés-szolgáltatói tevékenységét.

 

 

A hitelintézetek közötti elszámolásforgalom lebonyolításának biztosításában vezető szerepet betöltő GIRO Zrt., noha 2005. óta ténylegesen tanúsítványokat már nem bocsátott ki, 2008. áprilisában határozott, úgy, hogy megszünteti hitelesítés-szolgáltatói tevékenységét.

 

A GIRO Zrt. bejelentésével egyidejűleg a vonatkozó jogszabályi előírások szerint eljárva felhívást tett közzé, amelyben olyan, vele legalább azonos besorolású hitelesítés-szolgáltatókat szólított meg, amelyek professzionális módon képesek az ún. HIT@LES szolgáltatás, illetve annak keretében kiadott tanúsítványok, visszavonási listák és szabályzatok jogszabályoknak megfelelő átvételére, megőrzésére. A kiválasztás során nagy hangsúlyt fektettek a megőrzést végző szolgáltató piaci szerepének, szakmai kompetenciájának, megbízhatóságának és rugalmasságának vizsgálatára, illetve az átvevőnek fizetendő díj mértékére, melyek alapján a NetLock bizonyult a legmegfelelőbbnek.

Jogok és kötelezettségek

Mivel a magyarországi hitelesítés-szolgáltatók körében tevékenység megszűntetésére eddig nem volt példa, a NetLock Kft. és a GIRO Zrt. precedens értékű megállapodást kötött egymással, amelynek keretében a NetLock Kft. vállalta a GIRO Zrt. HIT@LES szolgáltatására vonatkozó szabályzatok, és a szolgáltatás során kibocsátott tanúsítványok, tanúsítvány visszavonási listák jogszabályban meghatározott módon történő átvételét, kezelését, és kereshető módon történő megőrzését, publikálását. Az elektronikus aláírásról szóló törvény alapján a tanúsítvánnyal kapcsolatos információkat a tanúsítvány érvényességének lejártától számított 10 évig, illetve egy esetleges jogvita esetén a jogvita jogerős lezárásáig kell megőrizni. A megállapodás értelmében a NetLock a szolgáltatás átvételével egy időben elindította a szolgáltatás átvételéhez szükséges keresőfelületet, amely a www.netlock.hu/giro címen érhető el.

Átadás-átvétel

Az átadás-átvétel szigorú szabályozások szerint történt. A GIRO Zrt. még 2005-ben, szolgáltatásának tényleges befejezését követően az összes tanúsítványt, visszavonási listát és kapcsolódó szabályzatot külső adathordozókra archiválta, amelyeket minősített aláírással és időbélyegzővel látott el, ezzel biztosítva az adathordozókon tárolt adatok hitelességét és változatlanságát. A NetLock az átadott anyagok értelmezhetőségét megvizsgálta, majd a GIRO tevékenysége befejezésének engedélyezését és a hatósági nyilvántartásból való törlést elfogadó Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) határozatának jogerőre emelkedését követően megkezdte a megállapodási szerződésben rögzített megőrzési szolgáltatás nyújtását, beleértve az adatok publikálását is. A megőrzés kapcsán fontos megemlíteni, hogy a vállalat nem jogutóda a GIRO Zrt-nek, ezért nem felel az olyan, esetlegesen felmerülő hiányosságokért, amelyek a GIRO által átadott adatokban már az átadást megelőzően is fennálltak.

Személyes adatokat tartalmazó dokumentumok védelme

A GIRO Zrt. a tanúsítványok kibocsátása kapcsán előírt azonosításhoz szükséges személyes dokumentumokat nem adta át a NetLock részére, tekintettel arra, hogy a tanúsítványok kibocsátása során létrejött regisztrációval kapcsolatos dokumentumok egy egyedi szerződés keretében egy kereskedelmi bankkal kötött számlaszerződések részeként jelentek meg az azonosítási folyamatban. Mivel a számlaszerződések egésze banktitoknak minősül, ezért megőrzésükről továbbra is az adott bank gondoskodik.

„Nagyon büszke vagyok, hiszen a GIRO Zrt. több pályázó cég közül a NetLock Kft-t találta a legalkalmasabbnak szolgáltatásának átvételére. Döntésük azt igazolja, hogy vállalatunk szakmai kompetenciája, tapasztalata egyedülálló Magyarországon; azt jelzi, hogy nem csak a fogyasztók, hanem a piaci szereplők is értékelik azt az elhivatott és minőségi munkát, ami a NetLock védjegye" – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezetője, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) elnöke. „A HIT@LES szolgáltatás megrendelői számára is megnyugtató lehet, hogy a szolgáltatás Magyarország vezető hitelesítés-szolgáltatójához került" – tette hozzá Rózsahegyi Zsolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük