2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pünkösd: Jöjj, Szentlélek, Úristen!

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1939"><img class="image thumbnail" src="/files/images/punkosd2r.thumbnail.jpg" border="0" alt="Leszáll a Szentlélek" title="Leszáll a Szentlélek" width="62" height="100" /></a></span> <p>Pünkösd a húsvéti idõ záróünnepe (pentekoszté=ötvenedik nap), ami idén május 27-ére esik. Ezen a napon emlékezik az Egyház arra, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra.</p><p>

 leszáll a szentlélek

Pünkösd a húsvéti idõ záróünnepe (pentekoszté=ötvenedik nap), ami idén május 27-ére esik. Ezen a napon emlékezik az Egyház arra, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra.

 leszáll a szentlélek

Pünkösd a húsvéti idõ záróünnepe (pentekoszté=ötvenedik nap), ami idén május 27-ére esik. Ezen a napon emlékezik az Egyház arra, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra.

Az ószövetségben hét héttel a kovásztalan kenyér ünnepe után hálát adtak Jahvénak a búzatermésért és önkéntes adományokat vittek a szentélybe, amit a szegényekkel és a levitákkal osztottak meg. Jézus korában már az egyiptomi kivonulás utáni 50. napra emlékeztek, és a Sínai-hegyen kapott tíz parancsolat kihirdetését ünnepelték.

A katolikus liturgia pünkösdkor húsvét beteljesedését ünnepli: Jézus elküldi a megígért Szentlelket, akinek hét ajándéka (bölcsesség, értelem, jótanács, tudomány, lelki erõsség, jámborság, istenfélelem) betölti az egybegyûlt apostolokat, és ?a sok különbözõ nyelvû embert az egy közös hit megvallásában" egyesíti.

Az Apostolok Cselekedetei részletesen beszámol az elsõ pünkösd eseményeirõl: ?Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égbõl, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különbözõ nyelveken kezdtek beszélni". A szerzõ még azt is megjegyzi, hogy Péter apostol igehirdetése nyomán ?mintegy háromezer lélek csatlakozott hozzájuk" (ApCsel 2).

A középkori népi jámborság is megeleveníti a szentírás szavait: a szél zúgását kürtökkel és harsonákkal, a tüzes lángnyelveket egyes helyeken a templom padlásáról ledobott égõ kóccal jelenítették meg. Máshol a templom ajtaját és ablakát sarkig kitárták, hogy a Szentlélek átjárja a házat.

A püspökök szerte a világon ezen a napon szolgáltatják ki a bérmálás szentségét, hogy még nyilvánvalóbb legyen az Egyház születésének jelentõsége és az evangélium hirdetésének megkezdése.

(Forrás: MKPK Sajtóiroda)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.