2013. november 26-án, a Független Thália Projekt keretében a K. V. Társulat a Fügével koprodukcióban bemutatja: Rába Roland – Zöldi Gergely DERMEDÉSI PONT című darabját a Thália Színházban.

 

2013. november 26-án, a Független Thália Projekt keretében a K. V. Társulat a Fügével koprodukcióban bemutatja: Rába Roland – Zöldi Gergely DERMEDÉSI PONT című darabját a Thália Színházban.

 

Egy Stefi nevű, már nem egészen fiatal nő konyhájában valóságos átjáró ház van. Barátnői, Klaudia és Berta a legváratlanabb pillanatokban betoppannak, és a legtermészetesebbnek veszik, hogy nem zavarnak. Esznek, isznak, amire szükségük van, kölcsön kérik, majd soha többé nem jut eszükbe visszaadni – és hajmeresztő történetekkel állnak elő a mindennapjaikból. Közben készül a gaspacho, előkerülnek a zöldségek, meg az italok is, és egyre jobb a hangulat. Legalábbis a felszínen, mert igazából egyikük sem tudja, mit kezdjen magával. Valami nagyon csábítja őket az ismeretlenbe, csak éppen fogalmuk sincs, hogyan kellene belevágni. Úgyhogy inkább gyorsan főznek valamit. Hátha addig történik valami…

 

Az előadás szövege a színészek improvizációin alapul. A munkafolyamat első szakaszában Rába Roland rendező workshopra hívta a szereplőket, amelyen a legkülönfélébb témákban születtek rögtönzések – részben saját élményekből továbbfejlesztve a fikció irányába, részben pedig eleve kitalált helyzetekre építve.

A munkafolyamat második szakasza volt ugyanis a felvételek kiválogatása, annak eldöntése, mi kerüljön bele a szövegkönyvbe, illetve hol van még szükség kiegészítésre. Ebben a szakaszban alakult ki a három karakter, és a hozzájuk tartozó életek, illetve eseménysor. A tulajdonképpeni „olvasópróba" valójában kérdések felvetése lett tehát: hol kell új irányt vennie a próbák folyamán a történetnek, melyik jelenetekben kell aktívan, az egész csapatnak együtt létrehoznia újabb szövegrészeket.

 

Szereplők: Bartsch Kata, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

Díszlet-jelmez: Daróczi Sándor

Video: Mészáros Katalin

Rendezőasszisztens: Lippai Krisztina

Rendező: Rába Roland

 

A Dermedési Pont a K. V. Társulat 8. bemutatója. Új előadásuk a Fügével koprodukcióban, a Független Thália Projekt keretében jön létre.

A K.V. társulat

Először is arról, mit rejt ez a két betű. Mondjuk: Külön Vélemény….  vagy Közös Vélemény….

A K.V. Társulat 2007-ban jött létre, alapítói és vezetői:  Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina..

„Az, hogy mindketten színésznők vagyunk alapvetően határozza meg a társulat arculatát; a női látás és gondolkodásmód – a nőket érintő problémák színrevitele, női tabu témák feltárása – témaválasztásainkban és előadásainkban is kulcsszerepet kap. Ugyancsak fontos számunkra, hogy kortárs problémákról beszéljünk, kortárs szövegeken keresztül."

 

 „A K. V. egy női társulat, és ha már független csapat, akkor arra gondoltam, hogy ne egy megírt darabot dolgozzunk fel, hanem foglalkozzunk olyasmivel, ami körülöttünk van; induljunk ki magunkból. Az egyik húgom kint él Angliában, és nagyon sokat beszélünk arról, hogy mennyire hiányzik neki, hogy hazajöjjön, de amikor itt van, akkor mennyire elmenne. Így született a Dermedési pont, három nőről szól – Bartsch Kata, Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina játsszák őket -, akik itt élnek Pesten, és azon gondolkodnak, hogy elmenjenek-e vagy maradjanak. A darab egyik kérdése, hogy miért akarunk elmenni, vagy, ha itt maradunk, akkor itt leszünk-e hagyva. De nemcsak erről szól a darab, hanem elsősorban a nőkről és a problémáikról. Szeretek történeteket hallgatni, mert bármilyen banális is egy történet, a mélységeiben hihetetlenül abszurd, egyszerre röhejes és tragikus, nyomasztó és vicces. Ebben a darabban számtalan ilyen történet lesz féltékenységről, szeretői viszonyokról, szexualitásról, gyerekről, szülésről, főzésről és érdekes találkozásokról. Elsősorban Pedro Almodóvar nőalakjai inspirálnak, mert nagyon szélsőségesek, egyszerre tragikusak és megigézőek, fájdalmasak és kiszolgáltatottak. Jó lenne egy ilyen történetet színházi formában, magyar nőkkel megvalósítani. Olyat, hogy röhögés közben gyomra is összeszoruljon az embernek."

(Rába Roland)

 

Támogatók: EMMI, NKA, Thália Színház, FTP, FÜGE Produkció, MasterCard, Jurányi, 

K. V. Társulat

 

K.V. Társulat

Rába Roland – Zöldi Gergely: DERMEDÉSI PONT    

Bemutató: 2013. november 26. 19:30

További előadások: 2013. november 29., 30. 19:30

Thália Színház / Független Thália Projekt

 

http://www.thalia.hu

 

Lantai József