2023.szeptember.24. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rázós lehet az év eleje a kötvények számára

3 perc olvasás

treasury-bill.jpgMár 2017 végén is több jel utalt arra, hogy változások lehetnek a hozamkörnyezetben. Jóllehet az elmúlt években sokszor bizonyult vesztes stratégiának a kötvények shortolása, azonban néhány tényezőt érdemes szem előtt tartania a kötvénytulajdonosoknak.

 

Az infláció emelkedése

 

Habár az infláció jelenleg alacsony szinten van, jó eséllyel lehet arra fogadni, hogy globális szinten felfelé mozdul. Most még nehéz lenne egyértelmű trendfordulóról beszélni az Egyesült Államokban és Európában, Japánból azonban már figyelemre méltó inflációs adatok érkeznek (decemberben az infláció 1 százalék volt, szemben a 0,6 százalékos várakozásokkal) – ez az emelkedés pedig nem csupán a magasabb energiaáraknak tudható be.

 

Annak ellenére, hogy az inflációs nyomás már egy jó éve hiányzik a piacokról, az Egyesült Államokban és Európában a változás jelei mutatkoznak – egyértelműen látszik, hogy bizonyos országokban és bizonyos szektorokban olyan szintű munkaerőhiány tapasztalható, ami árfelhajtó hatást eredményezhet.

 

Magasabb nyersanyagárak

 

A 2015-ben és 2016-ban tapasztalt olajáresésnek komoly hatása volt az infláció szintjére, és néhány éven keresztül ez az ármozgás volt az egyik fő oka az alacsony hozamoknak és az alacsony inflációnak. Ne feledjük, hogy olyan ötéves időszak van mögöttünk, amelyben az olaj ára 100 dolláros csúcsok közelében kezdett, majd 25 dollár körüli szinteken fejezett be. Ez a változás komolyan ralit eredményezett a kötvénypiacokon is.

 

Mostanra az olaj hordónkénti ára lassan, de biztosan 60 dollár fölé kúszott, és annak ellenére, hogy sokan komoly ellenállást vizionálnak nem sokkal a jelenlegi szint felett, az olajár, együtt az általában tapasztalható nyersanyagár-növekedéssel, felfelé hajtja az inflációt és a hozamokat.

 

A mennyiségi lazítás kivezetésének hatásai

 

A mennyiségi lazítás bizonyos elemeinek eddigi kivezetése eddig igen kevés hatással járt. Az európai hozamok például továbbra is kifejezetten alacsonyak, ami több szempontból is annak tudható be, hogy az Európai Központi Bank tovább folytatja a kötvényvásárlást.

 

Ugyanakkor még mindig vannak olyan tényezők, amelyek gátat vethetnek az emelkedő hozamoknak. Ilyen például Kína növekedésének alakulása: az ázsiai régió felelős a globális növekedés egyharmadáért, így egy itteni megtorpanás mindenütt éreztetné a hatását. De említhetjük a technológia fejlődését, amely több szektorban is jelentősen enyhítheti a munkaerő drágulásából eredő nyomást – ez a trend azonban csak középtávon érvényesülhet. Rövid távon fejti ki hatását azonban az erős euró, ami visszatartja az EKB-t attól, hogy a közeljövőben kivezesse a mennyiségi lazítás eszközeit, és jóval agresszívabb álláspontot vegyen fel – ilyen módon a hozamok emelkedése is megtorpanhat.

 

Simon Fasdal, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.