2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Reformáció 500.1

3 perc olvasás

fefpaly.jpgKortárs irodalmi pályázat az 500 éves reformáció alkalmából. Reformáció 500.1” néven kortárs irodalmi pályázatot hirdet a Reformáció Emlékbizottság. A pályázók a reformáció üzeneteihez, értékeihez és szellemi örökségének továbbéléséhez köthető saját irodalmi műveikkel szállhatnak versenybe az értékes díjakért.

 

A reformáció 500. évfordulójának alkalmából a Reformáció Emlékbizottság a különböző kulturális, tudományos, oktatási és zenei programok mellett ezúttal kortárs irodalmi pályázatot hirdet. A reformáció megközelítése ezúttal nem vizuális vagy kreatív munkákon keresztül, hanem a szépirodalom eszközeivel történik.

“Október 31-ével nem ér véget a reformáció emlékéve, így mindenképpen szerettünk volna a téli időszakban is meghirdetni egy kreatív pályázatot, nem csak a diákok számára” – árulja el Dr. Hafenscher Károly, az Emlékbizottság miniszteri biztosa. Nem egy klasszikus értelemben vett irodalmi pályázatról van szó. Ahogyan a hivatalos kiírásban is olvasható, a reformáció jelenkori és utópisztikus megközelítésével egy izgalmas témát járhatnak körbe a jelentkezők, hiszen a könyvnyomtatás és a kulturális eszközök széles palettájához való egyenlő hozzáférés alapozta meg azt, amit ma médiarendszernek hívunk. Vagy képzeljük el, hogy milyen lenne a mai világ például az egységes nemzeti nyelv kialakulása nélkül?

 

A pályázatra korosztálytól és iskolai végzettségtől függetlenül bárki nevezhet. Kategóriánként az első helyezettek 100-100 ezer Ft pénznyereményben részesülnek, a második helyezést elértek pedig 50-50 ezer forintot nyernek lírai vagy prózai alkotásaikkal.

 

A pályázók az alábbi kategóriákban nevezhetnek:

 

Téma:

  • “Reformáció nélkül az élet” – utópia írása

  (Milyen lenne a mai világ a reformáció vívmányai nélkül? )

 

Kategória:

  • Kisepikai alkotás az alábbi választható műfajok egyikében

  novella

  esszé

  • Lírai alkotás bármilyen műfajban

 

A beérkezett pályamunkákat 4 tagú szakmai zsűri értékeli:

  • Szabó András, irodalomtörténész, egyetemi professzor,

  a Magyar Tudományos Akadémia doktora

  • Mészáros Márton, kritikus, irodalomtörténész
  • Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa
  • Horváth Gergely, rádiós műsorvezető, író

 

Az elbírálásnál a zsűri olyan szempontok szerint értékeli a pályaműveket, mint a műfaji követelmények betartása, a reformáció értékeinek megjelenítése, tartalom- és gondolatgazdagság, illetve kreativitás és újszerűség.

A pályamunkákat elektronikus formában kell elküldeni 2017. 12. 20-ig a palyazat@reformacio2017.hu e-mail címre, az eredményeket a Reformáció 500 Facebook oldalán és weboldalán tesszük közzé.

 

A részletes pályázati kiírás az alábbi linken olvasható.

 

http://reformacio2017.hu/irodalmi-palyazat

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.