2023.június.10. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rekord mennyiségű törvényt és rendeletet alkotott tavaly az Országgyűlés

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/41198"><img class="image image-preview" src="/files/images/ogyk.jpg" border="0" width="160" height="62" /></a></span>Rekord mennyiségű, összesen 213 törvényt fogadott el az elmúlt évben az Országgyűlés. Emellett a kormány- és miniszteri rendeletek száma is több volt, mint 2010-ben - közölte a Complex Kiadó Kft. vasárnap az MTI-vel.

ogykRekord mennyiségű, összesen 213 törvényt fogadott el az elmúlt évben az Országgyűlés. Emellett a kormány- és miniszteri rendeletek száma is több volt, mint 2010-ben – közölte a Complex Kiadó Kft. vasárnap az MTI-vel.

ogykRekord mennyiségű, összesen 213 törvényt fogadott el az elmúlt évben az Országgyűlés. Emellett a kormány- és miniszteri rendeletek száma is több volt, mint 2010-ben – közölte a Complex Kiadó Kft. vasárnap az MTI-vel.

    A 213 törvényt 98 ülésnapon fogadta el a parlament, vagyis azokon a napokon, amikor ülésezett a törvényhozás, nagyjából átlagosan két törvény született – derül ki a CompLex Kiadó jogtárának adataiból.    
    A statisztikák szerint főleg az utolsó negyedév telt tevékenyen az Országházban, ugyanis a tavaly megalkotott 213 törvény negyven százalékát, szám szerint 86-ot az utolsó három hónapban fogadtak el. Ennek kapcsán megjegyezték: az jellemző, hogy az év utolsó három hónapjában sok törvény születik, hiszen ekkor alkotják meg például a következő évi költségvetést és adószabályozást. Ez a negyven százalékos arány viszont ennek fényében is kiemelkedően magas – hangsúlyozta a kiadó.
    Közleményükben azt írták, korábban soha nem fordult elő, hogy kétszáznál több törvényt alkosson a törvényhozás, az eddigi csúcstartó a 2010-es parlamenti év volt, 191 elfogadott törvénnyel. A rendszerváltás első két évében pedig összesen sem fogadott el annyi törvényt az Országgyűlés, mint 2011-ben.
    Mint kifejtették: nemcsak a törvények, hanem az egyéb jogszabályok, így a kormány- és miniszteri rendeletek száma is meghaladta tavaly az egy évvel korábbit. A kormányrendeletek száma kisebb mértékben nőtt: a 2010-es 376-tal szemben tavaly 379 kormány által alkotott jogszabály lépett hatályba. A miniszteri rendeletekből viszont az előzi évi 554-hez képest 2011-ben 6 százalékkal többet, 588-at fogadott el az Országgyűlés.
    Így összességében, központi jogszabályokból nagyjából hatvannal több, 1180 jelent meg. "Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan valamivel több mint három, egy hét alatt 23 jogszabály született" – közölte a kiadó.

bkdi \ bti

MTI 2012. január 1., vasárnap 18:28

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.