Révay András: A bioborász
5 perc olvasás
A Dobosi Pincészet a Balatontól öt kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között, Szentantalfán működik – majdnem háromszáz éve! Nem tévedés, az ősök már 1721-ben szőlőoltvány és bortermelők voltak. A családi gazdaság ma is hű a hagyományokhoz.
A Dobosi Pincészet a Balatontól öt kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között, Szentantalfán működik – majdnem háromszáz éve! Nem tévedés, az ősök már 1721-ben szőlőoltvány és bortermelők voltak. A családi gazdaság ma is hű a hagyományokhoz.
Az ő esetükben a hagyományhűség több, mint puszta szó. Nemcsak a tevékenység folytatását jelent, hanem annak mikéntjét is. Akárcsak századokkal ezelőtt, most ők sem használnak a rézgálicnál, rézkénnél több vegyszert. Dobosi Ilona, a férje, Dániel és öt gyermekük dolgozik együtt a gazdaságban, mely 2002 óta hivatalosan is biogazdálkodást folytat. Sem a talajba, sem a borba nem kerül semmi idegen anyag. A talajerő utánpótlásnak is érdekes módját választották, mely ugyancsak ősi hagyományokra utal. Az időpont: a két nap-éj egyenlőség. A tavaszi idején, egyszer ellett tehén szarvát megtöltik tehéntrágyával. Elássák, az őszinél veszik elő. Ezerszeres hígításban permetlevet készítenek belőle, azzal permeteznek.
A pincészet néhány nappal ezelőtt Budapesten, a Dionysos Borházban tartott bemutatót, melyen az újbortól az ünnepi alkalmak boráig terjedt a választék. Ez utóbbi – majd látni fogjuk – valóban különlegesség. Termékeiket az igényesebb fogyasztói rétegnek szánják, azoknak, akik az egészséges életmódot és a jó minőséget helyezik előtérbe. A Balaton-Felvidék jellegzetes fajtája az Olaszrizling. A 2009-es náluk Márton-napon már palackban volt. Tökéletes illat, halványsárga szín, jellegzetesen üde, enyhén kesernyés, friss íz jellemzi. Ezüstérmes lett az újborok legutóbbi versenyén, az ugyancsak 2009-es Chardonnay-val együtt.
Ez utóbbinak a csekély maradok széndioxid-tartalom sem válik hátrányára. A palackos érlelés után 4 – 5 évig még biztosan fogyasztható marad. A biotermelés alapja, hogy csak egészséges szőlőt dolgoznak fel. Augusztus elején a gazda – és nem az alkalmazottja (!) – átnézi a területet és ami nem megfelelő, azonnal kidobja. Így készült a 2008-as Juhfark is, melyről a köztudatban az terjedt el, hogy csak a Somlón az igazi. Pedig az eredeti, ősi tőkék a filoxéra idején ott kivesztek és éppen Zánka környékéről telepítették vissza. A Dobosi Pincészetből is százezernél több oltvány származott. Náluk most két hektáron terem a Juhfark. Kissé lágyabb a somlóinál, mert egész nyáron süti a nap.
A Traminit többnyire házasításhoz használják. A Szürkebarát – Tramini Cuvée 2008 esetében a Tramini aszúszőlő volt. Annyira aszúsodott, hogy a borban az illata ugyan nem, de az íze tökéletesen érvényesül. Az ültetvényen a terméskorlátozásnak azt a módját alkalmazzák, hogy egy szálvesszőn egy fürtöt, tehát egy tőkén legfeljebb 10 – 12 fürtöt hagynak meg. Készül belőle édes változat is, ahol az erjedést hűtéssel leállítják és a bort kevés kénnel – hogy ne okozzon fejfájást – stabilizálják. A Tramini – Sárgamuskotály 2008 illata a fajtajelleget jól őrzi. Félszáraz, szintén az aszúsodott Traminiből készült, ellenőrzött, vírusmentes törzsültetvényből származik. A cuvée-k alkotói önálló bornak készülnek, utólag házasítják és ebben a párosításban ritkaságnak számítanak.
A Dobosi Pincészetben vörösborokat is találunk. A Kékfrankos Rosé 2009 a már említett újbor versenyen négyhetes korában nyert ezüstérmet. Egy jó pincészetnek minden borfajtából kell legyen választéka. A Kékfrankos a Balaton-Felvidéken roséként mutatja meg legjobb tulajdonságait. Készítenek rosét Cabernet-ből is. Az erjedést itt is hűtéssel állították meg, így édes, kifejezetten cseresznye ízű bort kaptak. A Cabernet Sauvignon 2007 már igazi vörösbor és a biobor verseny sztárbora lett. Nemcsak az illatával, hanem kellemes meggyes, csokoládés ízével is felhívja magára a figyelmet.
A nyolcvan százalék Cabernet Sauvignon és húsz százalék Merlot összetételű Phillippe de Chalendar 2005 joggal viseli címkéjén az „Ünnepi alkalmak bora" feliratot. A szőlő tulajdonosa egy francia karmester, tőle bérlik a területet. A bor egy részét új barrique hordóban tartják egy évig, a többi viszont második, harmadik töltésű hordóba kerül. Majd ezeket rozsdamentes tartályban egyesítik, így jön létre a Dobosi Pincészet legértékesebb bora. Minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a tulajdonosok eredeti céljukat: az érlelt, magas minőségű, évjáratos borok készítését maradéktalanul teljesíteni képesek.
Ezt nem csak a Dionysos Borházban legutóbb megjelent vendégek tanúsíthatják. A pincészetben folyó munkát a Fehérasztal Lovagrend szakemberei is kitüntetésre érdemesnek ítélték. Aki személyesen szeretne meggyőződni a bioborok minőségéről, fel is keresheti a termelőket. A vendégszobában szállást is kap, étkezési lehetőség is van, a pincében pedig tizenöt különböző fajta borból válogathat a látogató. A birtokot három oldalról hegyek veszik körül, délről a Balaton zárja, a közelben fekvő történelmi nevezetességek jó kirándulási lehetőséget kínálnak.