2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A gazdaságot az oktatás működteti

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57673"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/NaN%201.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> Az állítás - mely kétségtelenül igaz - nem politikai vagy gazdasági jellegű összejövetelen hangzott el, hanem egy galéria megnyitásán. Bár Budapesten mondták, sajnos nem ránk, hanem Finnországra vonatkozott.

Az állítás – mely kétségtelenül igaz – nem politikai vagy gazdasági jellegű összejövetelen hangzott el, hanem egy galéria megnyitásán. Bár Budapesten mondták, sajnos nem ránk, hanem Finnországra vonatkozott.

Az állítás – mely kétségtelenül igaz – nem politikai vagy gazdasági jellegű összejövetelen hangzott el, hanem egy galéria megnyitásán. Bár Budapesten mondták, sajnos nem ránk, hanem Finnországra vonatkozott.

Akár művészeti központnak is nevezhetnénk azt a helyet, mely most nyílt meg Budapesten a VIII. kerületi Német utca 2-ben. Rendeltetéséről a neve elég sokat elárul: „Ary Kupsus Gallery – Graphics, NaN-art Rajz Tanoda és Grafikai Műhely". Galéria, tehát kiállítóterem és tanterem is egyben, ahol két neves képzőművész foglalkozik a tanulni vágyókkal. A festészetet Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, a grafikát Nádas Alexandra, Barcsay-díjas grafikusművész tanítja. A jelentkezők megismerkedhetnek a különböző festészeti technikák – akvarell, pasztell, tempera, olaj – mellett a litográfia, linóleummetszés, fametszés, rézkarc titkaival. Nem csak a művészeti pályára készülőkkel foglalkoznak, szívesen látják az érdeklődő 10 – 11 éves gyerekeket is.

Mi most történelmet írunk azzal, hogy egy galéria és egy műhely együtt nyílik meg ezen a helyen – emelte ki a megnyitón a galériatulajdonos Ari Kupsus. Ő maga nem csak a képzőművészet területén jártas, már hosszabb ideje együttműködik a Liszt Ferenc Zeneakadémiával. Már tíz éve ad ösztöndíjakat a diákjainak és mintegy három év óta a Képzőművészeti Egyetem festő tanszakos hallgatóinak is. A jövőben ez kiterjed a grafikai szak hallgatóira, ezért is jött létre a grafikai stúdió. A galéria tevékenységét Finnország budapesti nagykövetsége is támogatja.

Jelen volt a megnyitón Pasi Pöysäri, a Finn Nagykövetség követ-tanácsosa, aki elmondta, jelenléte a megnyitón csak egy példája a finn – magyar együttműködésnek, mely a jövőben is folytatódni fog. Ari Kupsus ugyanis joggal nevezhető finn kulturális nagykövetnek Magyarországon. A diplomaták jönnek – mennek, ahogy a munkájuk megkívánja, de ő már tíz éve itt van és elősegíti a kulturális kapcsolatokat. Támogatja a fiatal zene- és képzőművészeket. Ennek a megnyitónak érdekessége, hogy a galériák általában a jó gazdasági környezetben nyílnak, a rosszban pedig bezárnak. Most nem ez történik, a tulajdonos már a második galériáját nyitja meg Budapesten.

Évtizedekkel ezelőtt tanúi lehettünk annak, amit úgy neveztünk: „finn csoda" – emlékeztetett Nagy Gábor. Akkor a finnek társadalmi szintű döntést hoztak. Meghatározták, mi a legfontosabb és úgy döntöttek, hogy elsődleges az oktatás, a második helyen az informatika áll – ez a két tényező működteti a gazdaságot. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni az olyan időkben, mint most, amikor azt mondják, hogy krízis és értékválság van a világon. Ennek a közös vállalkozásnak is ez az alapeszméje. Előre kell gondolkodni. Ha a jövőre gondolunk – és az oktatás a jövőnek szól – akkor a lehető legjobb befektetést tesszük. A valódi értékek a valódi tehetségek támogatására most nagyon nagy szükség van. Ezen a helyen emberi és szakmai értékeket szeretnénk menteni és átadni.

Nan.art.bt@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.