Idegenforgalmi szakemberek számára rendeztek találkozót Malaysia budapesti nagykövetségén. A rendezvényen részt vett a maláj Turisztikai Minisztérium frankfurti irodájának igazgatója, Syed Yaha Syed Othman és az igazgató-helyettes, Zaidi Kasim is.

 

 Idegenforgalmi szakemberek számára rendeztek találkozót Malaysia budapesti nagykövetségén. A rendezvényen részt vett a maláj Turisztikai Minisztérium frankfurti irodájának igazgatója, Syed Yaha Syed Othman és az igazgató-helyettes, Zaidi Kasim is.

 A találkozót Malaysia magyarországi nagykövete, őexcellenciája, Dato' M. Kamilan nyitotta meg, aki elmondta: ez volt a követségen az első ilyen rendezvény, melyet abból a célból szerveztek meg, hogy Malaysiát a magyar turisták számára is fontos úti célként mutathassák be. Az elmúlt években ugyanis az évi ötezret sem érte el az oda érkező magyarok száma. Az ország ugyanakkor – 2009-ben például – a világ tíz leglátogatottabb turisztikai célországa közé tartozott. Európa többi országából összesen 1,1 millióan keresték fel tavaly.

 Malaysia vonzereje elsősorban természeti szépségében rejlik. Sokakat viszont a városok fénye, sokszínűsége vonz. A vendégek a bőség zavarával küzdenek, ha választaniuk kell a látnivalók közül. A maláj kormány figyelemmel kíséri a külföldiek érdeklődési körét és egyre újabb turisztikai szolgáltatásokat fejlesztenek ki. Bár a magyar látogatók száma alacsony, ezt minden különösebb reklám nélkül érték el. Bíznak tehát abban, hogy a jövőben jobban fel tudják kelteni érdeklődésünket e valóban gyönyörű ország iránt, ahová vízum nélkül utazhatunk. Annak ellenére, hogy sok a trópusi őserdő, védőoltásokra sincs szükség.

 A találkozó során a meghívottak bőséges tájékoztatást kaptak arról, miért is érdemes Malaysiába utazni? Az éghajlat itt egész évben meleg. Az ország rendkívül biztonságos! Szinte a vásárlók Paradicsomának is nevezhetnénk, mert az ár – érték arány mindenhol nagyon jó. Az egészségügyi- és közszolgáltatások jól szervezettek, a közlekedés modern, az emberek barátságosak. A hotelek nemzetközi színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak. Igazi multikulturális ország, ahol sokféle nép él együtt békében és harmóniában. Természeti szépségei páratlanok. Fehér homokos strandok, elbűvölő szigetek, fenséges hegyek, védet növényekben és állatokban gazdag őserdők – minden megtalálható. Golfpályából is van vagy kétszáz, köztük több olyan, ahol éjjel is lehet játszani – az európai ár töredékéért! Malaysiában az étkezés az egyik legnépszerűbb téma. A maláj emberek szeretnek jókat enni és közös vonásuk a magyarokkal, vonzódásuk a csípős ízekhez.

A főváros, Kuala Lumpur mintegy másfélmillió ember otthona. Akár csak New Yorkban, itt is az ikertornyok váltak a város jelképévé. A 452 méter magas Petronas-tornyokat a 42. emeleten híd köti össze, ahonnan csodálatos kilátás nyílik. Az épületet körülvevő parkban tavak, szökőkutak, még 1300 méteres, gumizott futópálya is található. Az ország a nemzeti parkjairól is híres. A 4343 km2 területű Taman Negra Park 1938 óta védett. Ez a világ legöregebb őserdeje – 130 millió évesre becsülik! Az egyszerű túrától a kalandtúráig, a barlangászat, madárles, itt mindez lehetséges.

 Penang szigete egykor kelet igazgyöngye volt. Érdekes tervezésű híd köti össze a szárazfölddel, de sokan inkább a kompot választják – pont azért, hogy a hidat is jól lássák. A főváros, Georgetown, 2008 óta a Világörökség része. A britek alapították 1786-ban, mára szép példája lett Kelet és Nyugat keveredésének. Mecsetek és keresztény templomok békésen állnak egymás mellett. Strandjain kényelmes hotelek, üdülőtelepek sorakoznak. A látogatás itt nem lehet teljes az ételválaszték megízlelése nélkül a Gurney Drive-on. A kínai és az ősi maláj konyha keveredéséből valami egészen különleges jött létre.

 Északon, egy 99 szigetből álló csoport legnagyobb szigete Langkawi. Az UNESCO Dél-kelet Ázsia egyetlen geoparkjaként tartja számon. Érdekessége még, hogy vámmentes terület. Számos szép strand, sokféle szórakozási lehetőség várja az érkezőt. Ez utóbbiak közül kiemelkedik például a sas-etetés. A madár egyébként a sziget jelképe is, a kikötőt a szobra díszíti. A Maláj-félsziget keleti partján is több hívogató sziget található. A fő vonzerő ezeken is a strandok sora, ahol a vízisportok minden fajtájára lehetőség nyílik. A kristálytiszta vízben búvárkodni is sokan szeretnek.

A Borneó szigetén található két szövetségi állam egyike Sarawak, természeti attrakcióiról híres. Valóságos kulturális és turisztikai Paradicsom. Békésen megfér itt együtt huszonhét különféle etnikai csoport. Jellemző építkezési forma a „hosszúház", ahol szinte az egész törzs együtt él. Az ide érkező turisták is lakhatnak benne pár napig, együtt a helybeliekkel. A szigeten tizenhat természeti park van, ahol húszezer madárfaj, ezernyi halfajta él. Üdülőhelyekre a dzsungel mélyén is bukkanhatunk, akár ott, ahol a ritka húsevő növény, a Rafflessia is előfordul. A turisták körében kedvelt program errefelé a barlangokban rendezett piknik.

 Sabah állam – ugyancsak Borneó szigetén – az „öko-kalandorok" ideális célja. Kisebb szigetek sora övezi. Harminckét különböző etnikai csoportban, nyolcvan különféle nyelvjárást beszélő, barátságos, vendégszerető emberek lakják. A tiszta és meleg tengerben élő gazdag állatvilág miatt a búvárok kedvenc helye egész évben, bár erre a célra a legjobb az áprilistól augusztusig terjedő időszak. Itt van Dél-kelet Ázsia legmagasabb hegycsúcsa is, a 4095 méter magas Mount Kinabalu. A hegy – az időjárástól és a túrázók fizikai erőnlététől függően – két vagy három nap alatt megmászható. A Sepilok Orang Utan Központban kétszáz védett állat él a maga természetes környezetében. Bárki, aki meglátogatta már Malaysiát, mind egyetértett abban, hogy az igazi Ázsia minden értéke ebben az országban, együtt megtalálható.

http://www.tourismmalaysia.gov.my/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük