2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Egyetlenként Budapesten

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57704"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/akad%201.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzatának épülete az egyetlen a fővárosban, ahol a hivatal külső megközelítése és az ügyfélfogadás helyiségei mindenhol, teljes körűen akadálymentesítettek. Hogy ez valóban így van, azt fogyatékkal élő emberek segítségével mutatták be a sajtó képviselőinek.

akad%201.thumbnail Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzatának épülete az egyetlen a fővárosban, ahol a hivatal külső megközelítése és az ügyfélfogadás helyiségei mindenhol, teljes körűen akadálymentesítettek. Hogy ez valóban így van, azt fogyatékkal élő emberek segítségével mutatták be a sajtó képviselőinek.

akad%201.thumbnail Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzatának épülete az egyetlen a fővárosban, ahol a hivatal külső megközelítése és az ügyfélfogadás helyiségei mindenhol, teljes körűen akadálymentesítettek. Hogy ez valóban így van, azt fogyatékkal élő emberek segítségével mutatták be a sajtó képviselőinek.

drtoth 16.thumbnailTény, hogy a XIII. kerület, 110 ezer lakosával az ország tizenegyedik legnagyobb közigazgatási egysége. Az viszont már dr. Tóth József polgármester és a képviselő testület véleményét tükrözi, hogy egy dinamikusan fejlődő kerületben humánus megoldásokat találni a fogyatékkal élők életfeltételeinek javítására – közügy! Erről sokan, sokat beszélnek, de annál kevesebbet tesznek érte. Itt másként van. Korábban csak a mozgássérültekre és az értelmi fogyatékosakra figyeltek, most minden fogyatékossal törődnek. A kerület nappali ellátó és bentlakásos intézményeket, óvodát, iskolát tart fenn számukra. Külön pszichológus és logopédus hálózatot, valamint egy foglalkoztatót is működtetnek. Már tíz éve elkezdték a mozgássérültek közlekedési lehetőségeit javítani, az utcán süllyesztett járdaszegélyeket alakítottak ki. A gépkocsi felhajtóknál más színű a járda. Az Önkormányzat által építtetett házakban, a földszinten hoztak létre bérlakásokat a fogyatékkal élők számára. Mobil lifteket is vásároltak olyan házakhoz, ahol erre szükség van.

akad%202.thumbnail A kerület fejlesztésére már korábban két programot dolgoztak ki. Van Esélyegyenlőségi Program és folyamatosan teljesül a „Közösen a XIII. kerületért" program is. Ez utóbbinak elkészült Braille írásos változata. A cél, hogy a fogyatékossággal élő emberek segítségkérés nélkül, önállóan tudjanak közlekedni, tájékozódni, információhoz jutni, hivatali ügyeiket mások segítsége nélkül tudják intézni. Az akadálymentesítést ennek szellemében hajtották végre. Részmegoldások más kerületekben is vannak, de ennyire teljes körű akadálymentesítés sehol másik önkormányzatnál sincs Budapesten. Pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Új Széchenyi Terv támogatási rendszeréhez és az így nyert összeget saját résszel kipótolva végezték el a munkát.

akad%203.thumbnail Még a tervezés időszakában bevonták a fogyatékkal élő emberek különféle egyesületeit és az ő tanácsaikat, igényeiket figyelembe véve, szakmérnök segítségével dolgozták ki a végleges megoldásokat. Ugyancsak az ő közreműködésükre számítanak abban, hogy az épület kedvező átalakításáról szóló hír minden rászorulóhoz eljusson. Már a bejárati ajtón jelzés figyelmeztet, hogy az épületben indukciós hurok működik. A készülék az információs pultnál kölcsönözhető, az ügyintéző és az ügyfél társalgását felerősítve a hallássérülteket segíti. Náluk ugyanis a szájról olvasás nem minden esetben kielégítő lehetőség.

akad%204.thumbnail Németh Orsolya, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Egyesületének képviselője a bemutatón megerősítette: ez követendő példa kellene legyen a hasonló intézmények számára. A bejárattól a Braille írásos információs tábláig és onnan az információs pultig a padlóba épített, kerámia vezetősáv használatával juthatnak el a látássérültek. Ilyen információs táblát minden emeleten felállítottak és az ügyintézők névtábláján, valamint az ügyfélfogadási helyeken is van Braille felirat, csakúgy, mint a nyomógombos sorszámhúzón. Az épületben való tájékozódást hangostérkép segíti. A vészjelző hang- és fényjeleket egyszerre ad.

akad%205.thumbnail A Szociális Osztály munkatársait kiképezték a segédeszközök használatára, ahol pedig szükséges volt, a bútorokat, a berendezést is átalakították. Az ügyfélkiszolgáló pultok a kerekesszékkel érkezők számára is megfelelően használhatók, van külön mozgássérülteknek kiépített mosdó, a küszöböket eltávolították vagy lekerekítették. A folyosók oszlopaira szemmagasságban jól látható színes gyűrűt festettek, így azok nem olvadnak bele a világos háttérbe, elkerülhetővé válnak az ütközéses balesetek. Az értelmi sérült ügyfelek számára könnyen érthető, tájékoztató szórólapok készültek, ráadásul éppen az ő egyesületük foglalkoztatója segítségével. Végül pedig – bár ez már nem is kizárólag a fogyatékosok, hanem mindenki számára hasznos – „baba-mama" szoba is készült, ha az apróságokkal érkezőknek hirtelen ilyen gondjai támadnak.

http://www.budapest13.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.