Családias hangulatú ünnepségen mutatták be a sajtó képviselőinek a Gundel Művészeti Díjra jelölteket – hol is? Hát a Gundel étterem kertjében.

 

Családias hangulatú ünnepségen mutatták be a sajtó képviselőinek a Gundel Művészeti Díjra jelölteket – hol is? Hát a Gundel étterem kertjében.

 A díj történetéről dr. Buday Gábor, az étterem igazgatója mondta el, hogy a Gundel Művészeti Díjat Láng György az étterem tulajdonosa és Pálmai Tamás rendezvényszervező alapította az ezredforduló tavaszán. Az első díjátadásra 2001 májusának első hétfőjén került sor, majd ezután minden évben 2004-ig a Gundel étterem kertjében, májusban adták át, eleinte 10, majd 14 kategóriában a különböző művészeti ágak legjobbjainak. 2005-ben a Gundel és a Budapesti Operabál Kft újjászervezte a kuratóriumot és magát a díjátadást is.

 A díjak átadása most ismét esedékes, és erről a korábbiaktól eltérő módon adtak tájékoztatást. A meghívottak előtt Korcsmáros Nóra mutatta be a kuratórium tagjait. A díjazottak kiválasztása nélkülöz szinte minden hivatalos ceremóniát. A színházi évadban egy kis társaság rendszeresen összejön a Gundelben, az 1894 Borvendéglőben, a teraszon vagy kertben. Nemcsak a gasztronómia csábítja őket oda. Esznek, isznak, és miről beszélgetnének, ha nem az elmúlt időszak fővárosi, és vidéki művészeti eseményeiről, premierjeiről, sztárjairól? A végeredmény évente egy baráti társaság szubjektív véleménye a magyar kulturális eseményekről. Arcukkal vállalják javaslataikat, döntéseiket, miközben meghagyják azt a lehetőséget, hogy másnak más véleménye is lehet.

A Kuratórium tagjai: András Ferenc filmrendező, a kuratórium elnöke, aki a magyar filmpremiereket figyeli; Gerdesits Ferenc operaénekes, a könnyűzenét „füleli"; Kállay Bori, színművész, az operett és musical jelölője; Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a képzőművészet képviselője; Korcsmáros György rendező, a színészeket, színésznőket javasolja; Molnár Gabriella, a Nők Lapja főszerkesztője, a „Sztár lett" kategória kiválasztója; Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó alapítója, az irodalom felelőse; Pongor Ildikó balettművész, a tánc és Retkes Attila zenetörténész, a komolyzene szakértője.

 A díjátadás módja az évek során átalakult. Az eddig megszokott „Oscar" szerű kihirdetés helyett, egy kellemes teadélután alkalmával – melyből az idei a díj történetében már a harmadik volt – megünneplik a jelölteket, majd a titkos szavazást követően május végén kerül sor a díjátadásra. Az ünnepi Gundel vacsorára már csak a nyertesek hivatalosak. A kuratórium tagjai röviden indokolták is a jelöléseket. András Ferenc úgy látta: Dolhai Attila csillaga viszonylag gyorsan emelkedett a pályán. Elsősorban musicalek főszerepében mutatott kiváló alakításokat, de a táncdal és pop műfajban is bizonyította tehetségét. Sőt, legújabban operettben (a Bajadér férfi főszerepében) igazolta kitűnő erre is alkalmas hangi kvalitásait és prózai színészi adottságát.

 Szendi Szilvia a Budapest Operettszínház szubrettje, aki remek táncos, tehetséges színésznő és hangja is kiválóan alkalmassá teszi szerepkörére. Ifjú kora ellenére, számos szubrett szerepben igazolta, hogy méltó folytatója az ebben is rendkívül magas színvonalú hazai hagyományoknak. Napjainkban éppen a Bajadér szubrett szerepében látjuk ennek bizonyságát. A teadélután közönsége egy kettőst kapott tőle ajándékba – Kerényi Miklós Máté közreműködésével. Farkas Gábor „Gábriel" musical színész és jazzénekes, klasszikus jazzquartett kíséretével lép fel a Merlin kávézójában. Az amerikai jazz-standard műfaját tágabban értelmező formáció a magyar könnyűzene klasszikusait is ebben a stílusban adja elő.

 Konok Tamás piktúrája a modern magyar képzőművészet meghatározó fejezete. Figurális művekkel kezdte pályáját, majd Párizsban a természetelvű és az absztrakt ábrázolás mezsgyéit, kölcsönhatásait kutatta. Nemes aszúként, hosszú évek alatt érlelte ki a rá oly jellemző lírai nonfiguratív ábrázolásmódját. Szotyory László csak olyan témát választ festményeinek, amelyeket rajongva, lelkesülten imád. Tehát szép nőket, amerikai nyitott sportkocsikat, mesésen izgalmas tájakat, sejtelmes, tündéri kerteket. A Szotyory képek közelében az élet szerethetővé válik. Matzon Ákos a teremtés misztériumát térképezi, és elmélyültsége mentén, vizuális leleményeivel a látványok mögötti törvények misztikumát érzékelteti. Művei a bölcsesség sokrétűségét sugallják.

 A Sztár-lett kategóriát a Nők Lapja szerkesztősége hozta létre. Elnevezése szójáték, mert a magyar értelmezés az angol starlet (csillagocska) kifejezéssel is rokonítható, bár nem kicsiségén, hanem a kedvességén van a hangsúly. A magazinnál úgy érzik, kötelességük és felelősségük is a fiatal tehetségek támogatása. Az ő jelölésük: Kapocs Zsóka médiaszemélyiség, modell, műsorvezető, színésznő. Tompos Kátya színésznő, a József Attila Színház és a Bárka Színház után, most a Nemzeti Színház tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Musical Szakán végzett művész énekes szerepei is különösen figyelemre méltóak. A Valami Amerika-2 felfedezettje. Szalóki Ági a '90-es évek végén berobbant, új népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb képviselője.

 A komolyzenéről szólva Retkes Attila zenetörténész kiemelte: ennek a műfajnak képviselői nincsenek állandóan reflektorfényben. Ezért a díjnak itt külön jelentősége van. Szabadi Vilmos a diploma megszerzése után azonnal tanítani is kezdett, ő volt a Zeneakadémia legfiatalabb tanára. Ma évente több világpremier értékű felvétellel gazdagítja a hegedű-lemezek sorát. Lukács Miklós cimbalmos az előadó művészet mellett a zeneszerzéssel is aktívan foglalkozik, Farkas Gábor zongoraművész pedig több fontos verseny díjazottja.

 Korcsmáros György, aki maga is rendező, meg van győződve arról: az általa „felügyelt" három kategóriában díjra javasoltakra egy egész színházat lehetne építeni. Bács Ferenc harminc éve van jelen színpadon, filmvásznon, képernyőn. Dolmány Attila határozott egyéniség, mégis több tucat különböző szerepet lehetne gond nélkül ráosztani. Fesztbaum Béla szerepei még szeretni valóbbak általa, Kosztolányi-estje pedig ajándék a közönség számára. Amióta megszűntek a vidéki színházi közvetítések, nem könnyű vidéken hírnevet szerezni. Balsai Mónika játszik Pesten is, vidéken is, nagyon sok főszerep van mögötte. Kaposváron kezdte, a Vígszínházban folytatta Börcsök Enikő, aki oly módon vált jelentőssé, amire csak nagyon kevesek képesek. Fekete Gizi egyszer még a Nemzet Színésznője is lehet.

Gerderits Ferenc operaénekes tiszte volt, hogy a könnyűzene műfajának ismert szereplői közül válogasson. Váczi Eszter az évek során több műfajba is ellátogatott, a közönség a Jazz+Az zenekarból ismerhette meg. Szívéhez azonban a jazz áll a legközelebb, ezért szinte egyenes út vitte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-ének szakára, ahol 2000-ben diplomázott. Mostanában saját, Szörp nevű zenekarával járja a klubokat. 2009 márciusában három gyönyörű és igen tehetséges Kossuth-szakállas honleány közreműködésével színpadra állt Ferenczi György és a Rackajam első színházi előadása. Harcsa Veronika jazzénekesnő 2005-ben alapította saját jazz zenekarát. Az énekesnő quartettjével jelenleg saját szerzeményeit adja elő.

 A „Táncművészet" kategória jelöltjeiről szólva Pongor Ildikó is a díj fontosságát hangsúlyozta. A táncművészek mindig színpadon vannak, dolgoznak, próbálnak. A közülük kiválasztott mindhárom jelölt nagy egyéniség, akik jelentős karriert futottak be. Román Sándor a népi, a balett és a kortárs tánctechnikákkal kísérletezett. Jelenleg az ExperiDance Tánctársulat vezetője. Bozsik Yvette, a mai magyar táncélet talán legkülönösebb alakja. Saját társulata van. Az 1986 óta minden előadása eseménynek számít és nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség is ismeri nevét. Volf Katalin Európa valamennyi jelentős balett színpadán nagy sikerrel vendégszerepelt, meghívást kapott a szentpétervári Kirov Balett együttesébe, fellépett Kanadában, a Távol-Keleten, Izraelben és az Egyesült Államokban. A repertoár összes jelentős női főszerepét eltáncolta.

 Párkány Raab Péter: szobrászművész 1995-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán. Kisplasztikákat és monumentális alkotásokat készít. Grafikai munkássága is jelentős. Taubert László szobrászatának központi problematikája az archaikus görög szobrászat kurosz- és koré-figuráit idéző, kőből faragott és bronzból öntött alak megjelenítése. Mata Attila kisebb, majd nagyobb, középméretű bronzszobrokat készít, amelyek esetenként zárt tömegeket alkotnak, míg gyakrabban vázszerű, a teret szeszélyesen behálózó, nyitott testszerkezetek. Az intenzív térszervező hatásokat élénk, változatos színezés fokozza.

Az eddigiekből is látszik, hogy a Gundel Művészeti Díj kuratóriuma a műfajok igen széles köréből válogat, ezért a döntésben teret engednek a közönség véleményének is. A Művészeti Díj összes jelöltjének nevét megjelentetik a Nők Lapja 2009. 18. heti számában, így bárki szavazhat kedvenceire. Az összegyűjtött szavazatokat úgy veszik figyelembe, mintha a kuratóriumban még egy személy foglalna helyet.

Gundel Művészeti Díj 2009

Életmű díjat kap 2009-ben: Psota Irén, Kass János és Seregi László.

A jelöltek:

Könnyűzene: Ferenczi Gyuri és a Raczka Jam, Váczi Eszter, Harcsa Veronika

Színész: Dolmány Attila, Bács Ferenc Fesztbaum Béla

Színésznők: Balsai Mónika, Fekete Gizi, Börcsök Enikő

Színházi rendező: Dömötör András, Szinetár Miklós, Csizmadia Tibor

Grafika és festőművészet: Szotyory László, Matzon Ákos, Konok Tamás

Szobrász: Mata Attila, Taubert László, Párkányi Raab Péter

Operett-musical: Dolhai Attila, Szendi Szilvia, Farkas Gábor Gábriel

Komolyzene: Szabadi Vilmos – hegedű, Lukács Miklós – cimbalom, Farkas Gábor – zongora

Sztár lett/Starlet: Kapocs Zsóka, Szalóki Ági, Tompos Kátya

Filmrendező: Gigor Attila, Sipos József, Szomjas György

Tánc: Volf Kati, Bozsik Yvette, Román Sándor

Irodalom: Krsznahorkai László, Böszörményi Zoltán, Grecsó Krisztián,

Operaénekes: Sümegi Eszter, Brickner Szabolcs, Bretz Gábor

Művészeti menedzser: Skonda Mária, Csák Máté-Körmendi Anna, Karinthy Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük