2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: NE PZRLJ!

5 perc olvasás
  <strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/22754"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/minta.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="81" /></a></span></strong>A címből szándékosan hiányoznak betűk - mégis érthető. Jelképezni kívánja: olykor a kevesebb is elég. Az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával kommunikációs kampányba kezdett a Környezetvédelmi és Vízügyi, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. A cél: fogyasszunk kevesebb energiát! <p>

  minta.thumbnailA címből szándékosan hiányoznak betűk – mégis érthető. Jelképezni kívánja: olykor a kevesebb is elég. Az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával kommunikációs kampányba kezdett a Környezetvédelmi és Vízügyi, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. A cél: fogyasszunk kevesebb energiát!

  minta.thumbnailA címből szándékosan hiányoznak betűk – mégis érthető. Jelképezni kívánja: olykor a kevesebb is elég. Az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával kommunikációs kampányba kezdett a Környezetvédelmi és Vízügyi, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. A cél: fogyasszunk kevesebb energiát!

gyarfasne.thumbnail A sajtó meghívott képviselői számára tartott tájékoztatón Gyárfásné dr. Fekete Judit, a Külügyminisztérium főosztályvezetője két tényre hívta fel e figyelmet. Az Európa Parlament 2008. december 17-én elfogadta a „klímatörvényt"? Magyarország pedig már 2007-ben partnerségi megállapodást kötött, melynek eredményeként évente 300 ezer euró támogatást kapunk energiatakarékossági kampányok szervezéséhez. Az energiatakarékosság talán még soha nem volt olyan aktuális, mint most és erre a legtöbb lehetőség éppen a háztartásokban van. Ha valaki megszívleli a jó tanácsokat, nemcsak a lelkiismerete lesz tisztább, de a számlái is csökkenni fognak.

olajos1.thumbnail az Európa Parlament képviselője, Olajos Péter arról számolt be, hogy 2007 tavaszán az európai kormányfők meghoztak egy „háromszor húszas" döntést. Az első megvalósítása: a széndioxid kibocsátás csökkentése 20 %-kal, már folyamatban van. A második: a megújuló energiafajták (szél, nap, geotermikus) részarányának 20 %-kal való növelése érdekében ugyancsak történtek már lépések. A harmadik pedig: 2020-ig csökkenjen 20 %-kal az energiafogyasztás – nos ehhez a kormányok szándéka már kevés. Itt a lakosság közreműködésére is szükség van. Szeretnék, ha minél többen belátnák a jelszó igazságát. „Gondolkozz globális mértékben, cselekedj helyben!" Már elkezdődött a munka, melynek során az Unióban forgalomba hozott összes háztartási készülék energiafogyasztását felülvizsgálják és az erről szóló A, B vagy C jelzés minden darabra felkerül. Most az izzók és a világító berendezések vannak soron. Valószínűleg 2012-re az összes hagyományos, wolframszálas izzólámpa forgalmazását megtiltják, mert áramfelvételük 95 %-a fűtésre, hőtermelésre megy el. A már kapható, energiatakarékos lámpáknál viszont – azok higanytartalma miatt – egészen új begyűjtési rendszere lesz szükség. Ennek ellenére érdemes áttérni a használatukra, mert egy ilyen égő a teljes élettartama alatt akár húszezer forint megtakarítást is eredményezhet!

hegyi.thumbnailHegyi Gyula ugyancsak az EU Parlament képviselője – ezt még azzal egészítette ki, hogy nemcsak a termék pillanatnyi fogyasztása számít, hanem az is; a teljes életciklusa alatt, tehát az előállításától a megsemmisítéséig mibe kerül a folyamat, mennyi káros anyag keletkezik? Fontos a világos feladatmegosztás. Mit tehet az Unió, mit egy állam és mit egy család? A számítógépes játékok során például egyetlen ember több energiát használ fel egy óra alatt, mint egy szegényebb országban élő másik egy egész nap! Vannak könnyen betartható szabályok – persze, csak ha ismerjük őket! Például: Húzd ki a mobiltelefon töltőt! A töltő által elhasznált árammennyiség 95 százaléka veszendőbe megy, ha állandóan bedugva tartjuk. Készenléti állapot helyett inkább kapcsold ki az elektromos készüléket! Egy átlagos televízió a készenléti állapotban veszi fel teljes fogyasztásának kétötödét. Ez több ezer forint kiadást jelenthet és mintegy 300 kg széndioxid kibocsátástól óvhatjuk meg a környezetünket. Hasonló a helyzet a bekapcsolva (stand by) hagyott számítógépekkel is. Használj tölthető elemet! Anyagilag is jobban jár, aki az elemes készülékekhez nem vesz mindig újat, ráadásul a környezetet sem terheli veszélyes hulladékokkal. Zárd el a csapot! Fogmosás közben sokan nem teszik, pedig ilyenkor mintegy nyolc liter víz folyhat el feleslegesen. A csöpögő csapok is sok vizet pazarolnak el. A példák még sokáig sorolhatók, de ezek voltak, melyeket – csöppnyi odafigyeléssel – bárki kényelmesen követni tud.

drmagyar.thumbnail A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete a WWF (World Wide Fund for Nature). Magyarországi ügyvezető igazgatója, dr. Magyar Gábor, szintén néhány érdekes példával érvelt a takarékosság mellett. Az Unió által támogatott mérések szerint Franciaországban a készenléti állapotban hagyott berendezések egy atomreaktornyi áramot fogyasztanak évente. Egyetlen éjszakára bekapcsolva hagyott fénymásoló ötszáz(!) lap másolásához elegendő áramot fogyaszt. Ha a magyar háztartásokban mindenhol energiatakarékosra cserélnének két izzót, egy 400 megawattos erőművel kevesebbre volna szükségünk! A klímaváltozás tényét ma már senki sem vitatja. Ha ebben az ütemben folytatódik tovább, az súlyos katasztrófát okoz az egész élővilágban – nagyon rövid idő alatt. Fogalmunk sincs arról, hogy a veszélyeztetett fajok hol találhatnak majd maguknak új élőhelyet. Az emberek elvándorlása beláthatatlan horderejű társadalmi változásokkal járhat. Átrendeződik a gazdaság egy sereg országban, ennek a következményeit felmérni sem tudjuk. Ezért lett az EU élharcosa az energiatakarékosságnak. De van, ami csak rajtunk múlik!

www.euvonal.hu/kapcsoldki

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.