Révay András: Szabad asztal, jó helyen
3 perc olvasás
Mindössze ennyit kínál az a szolgáltatás, mely intelligens asztalfoglalási rendszernek nevezi önmagát, de – lássuk be – ez nem is olyan kevés. Hát még, ha olcsó árral is kiegészül.
Mindössze ennyit kínál az a szolgáltatás, mely intelligens asztalfoglalási rendszernek nevezi önmagát, de – lássuk be – ez nem is olyan kevés. Hát még, ha olcsó árral is kiegészül.
2014. február 20. és 27. között már hatodik alkalommal szervezik meg a Table Free Éttermi Napokat – jelentette be az ötlet kitalálója, Alex van Damme a rendezvényről szóló tájékoztatón. Mintegy ötven különböző, szinte a világ összes konyháját bemutató menü közül választhatnak a vendégek. A részt vevő éttermek száma is bővült a tavalyihoz képest, tizenöttel többen csatlakoztak a kedvezményt adók táborához. A teljes névsort – betűrendben – a http://www.tablefree.hu oldalon találhatják meg az érdeklődők. Ugyanitt lehetőség van arra is, hogy konyhastílusok szerint válogasson, aki mondjuk görög, olasz, spanyol, kóser vagy éppen japán finomságokat szeretne kóstolni, igencsak jutányos áron. Nem lesz könnyű a döntés, a lista harmincegy különféle nemzet jellegzetes ételeit kínálja! A feltétel mindenhol azonos. A résztvevő éttermekben háromfogásos menük várják a vendégeket, háromezer és ötezer forintos egységáron. Az italfogyasztást ezen felül kell fizetni. Az asztalfoglalás rendkívül egyszerű. A vendégek a Table Free honlapján kiválasztják az éttermet, ahová menni szeretnének, beírják a szükséges adatokat: a nevet, pontos időpontot, a társaság létszámát. Kapnak egy visszaigazoló e-mailt, és a foglalás ezzel be is fejeződött.
Az Éttermi Napok egyik állandó helyszíne a Don Leone étterem Budapesten, a VIII. kerületben, a Krúdy Gyula utca elején. Tulajdonosa, Fekete András tizenhat éve foglalkozik vendéglátással, képzett, tapasztalt szakember. Úgy látja: a környék lassan kezdi elveszíteni a „nyócker" megbélyegző nevét, ma már egyre inkább úgy hívják: Palotanegyed. Számos fesztivál rendeznek errefelé, mind több az étterem, ahol az árakat a magyar vendégek is meg tudják fizetni. Ebben az étteremben az olasz konyhát a hagyományos magyarral próbálják ötvözni. Aki nem csak egy pizzát vár egy olasz étteremtől, az itt biztosan jól érzi magát. Ugyanakkor – főleg a közeli szállodák külföldi vendégeire tekintettel – a jellegzetes magyar ételek is folyamatosan szerepelnek a kínálatban, csakúgy, mint a magyar borok. A rendezvénysorozat egyik nagy előnye, hogy akik máskor nem járnak étterembe, ilyenkor azok is megengedhetik maguknak.
Az Éttermi Napok során négy különféle 3000 forintos, és két 5000 forintos menüből lehet választani. Lesz például Lecsókrém-leves túrógombóccal; Libamáj pástétom; Bélszínrögök olasz módra elkészítve; Sörös csülök – és más hasonló ínyencségek. Hozzájuk a neves sommelier, Kovács Antal által összeállított borsorok társulhatnak, szintén kedvezményes áron. Ezt azért fontos megjegyezni, mert Budapesten manapság az éttermek többségében szinte ugyanazokat a borokat találjuk. Nagyon sok tájegységen dolgoznak viszont, olyan kis borászatok, akiknek szinte lehetőségük sincs a fővárosban bemutatkozni. Ezekkel a borsorokkal őket próbálják felkarolni. Fontos feltétel, hogy a kedvezményt csak azok kaphatják, akik a honlapon előre asztalt foglaltak, mert az érdeklődés folyamatosan növekszik a rendezvény iránt!