Már hosszú ideje nem számít újságnak, ha a XIII. kerületben egyik – másik park megtelik virágokkal. Kivétel mégis van! A Gyöngyösi sétány minden évben ilyenkor bemutató helyszínévé válik. Ezúttal már a tizenegyedikre került sor.

Már hosszú ideje nem számít újságnak, ha a XIII. kerületben egyik – másik park megtelik virágokkal. Kivétel mégis van! A Gyöngyösi sétány minden évben ilyenkor bemutató helyszínévé válik. Ezúttal már a tizenegyedikre került sor.

Az Önkormányzat törekvéseinek évről-évre egyre több a társa, a közreműködője abban, hogy sikerüljön a közterületeket minél szebbé varázsolni – állapította meg a virágbemutató kezdetén a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Dívíziójának vezetője, Helembay Mihály. Ilyenkor nemcsak a környék lakói gyűlnek itt össze, más kerületekből is érkeznek szakemberek, valóságos szakmai találkozó helyszíne ez a park, ahol apró titkokat is elleshetnek egymástól. Az idei bemutató újdonsága például, hogy egy külön ágyásban tizenhárom fűszernövényt is kiültettek. Megtalálható közöttük az izsóp, a lestyán, a bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű két fajtája is – igazolva ezzel, hogy a haszonnövény egyben díszítő is lehet.

Az elmúlt tíz-tizenkét esztendőben a „környezettudatosság" központi gondolattá vált az Önkormányzat városépítési terveiben. Az itt kidolgozott „Angyalzöld" programot, mely a zöldterületek és a parkok fejlesztését foglalja össze, ma már egyetemen is tanítják – utalt a kezdetekre dr. Tóth József, a kerület polgármestere. De ilyen a házankénti szelektív hulladékgyűjtés is, amit a város más részeiben még csak szeretnének bevezetni. Mindezek csúcsa talán mégis az, hogy elkezdődött a százlakásos „passzívház" felépítése, a létező legmodernebb környezetvédő technológia felhasználásával. A kerület elnyerte már a „Kerékpárosbarát" címet, éppen egy esztendővel ezelőtt pedig a Hild János építészeti díjat kapta meg az Urbanisztikai Társaságtól, a városépítésben nyújtott teljesítményéért.

Egyértelműen következik ezekből, hogy fontos itt a zöld vagyon megőrzése és gyarapítása. A továbblépést szolgáló tervek között szerepel, hogy a parkok öntözését az ivóvíz használata helyett talajvíz-kutakkal fogják megoldani. A Gyöngyösi sétányon tíz évvel ezelőtt megkezdett munka legnagyobb eredménye, hogy ma már a lakossági is a magáénak érzi és kifejezetten vigyáz erre a területre. Ezért az Önkormányzat ezt az alkalmat használja fel, hogy a legszebb terasz, a legszebb udvar, erkély, legesztétikusabb homlokzat címek elnyerésére kiírt pályázatok eredményét is itt hirdesse ki és a díjakat is itt adja át.

Pályázatokat azért is hirdettek, hogy bővüljön a segítőtársak sora, minél többen vegyenek részt a kerületszépítés munkájában. A legzöldebb társasházi kert versenyét a Váci út 170. lakói nyerték – a korábban szilárd burkolattal fedett területet alakították át kertté – ezért pénzjutalomban részesülnek. Díjazták a legszebb erkély és homlokzat kialakítóját – Nagyné Vadady Máriát – aki helyett a jutalmat a lánya vette át. Ebben az évben először adták ki a legszebb vendéglátó-terület díját. A Dunapark kávézó és étterem valódi parkot varázsolt maga köré, aminek a vendégek éppúgy örülnek, mint a környező épületek lakói.

A fejlődésnek vannak látványos, szép megnyilvánulásai, de szólni kell a csendben, a háttérben végzett munkákról is – emelte ki Szarka Attila, a Parkfenntartó Kft. ügyvezető igazgatója. Igen sok üzlettulajdonos jelzi, milyen előnyösen befolyásolja a forgalmát, amikor a környezete megújul, szebbé, virágosabbá válik. Az igazgató 22 éve dolgozik ezen a területen, így kellő áttekintése van arra vonatkozóan, hogy mennyit változott az ügyintézés, a döntéshozatal módja. Más kerületekben is dolgoznak, ezért bátran kijelentheti, hogy példaértékű az, ami itt történik. Nem egyik napról a másikra, hanem közép- és hosszú távú tervek alapján tevékenykedhetnek. Ez pedig nem kis szó manapság, amikor szinte óráról-órára változnak a gazdasági feltételek és a vállalkozó nem tudja, mihez alkalmazkodjon a következő héten!

Kanászné Szandy Éva kertészmérnök a kezdetektől, tehát már tizenegy éve résztvevője, kivitelezője ennek a virágbemutatónak. Bárki, aki nyitott szemmel jár a városban, látja, milyen sokat fejlődött a kerület. Tizenegy évvel ezelőtt itt is csak a virágágyak fele volt meg, az idén már huszonnyolcezer növényt ültettek ki. Mint minden évben, most is a magyar nemesítésű fajták bemutatására helyezték a hangsúlyt. Van közöttük olyan – a Kakastaréjnak az Arabona nevű fajtája, ami már rangos nemzetközi díjat is nyert. A bemutató elején titkokról is szó esett és egy titok valóban van. Az, hogy ezt csak szívvel – lélekkel, szakmaszeretettel, emberséggel lehet csinálni!

Az ilyen nagy területű bemutatókat a kertészek kísérletezésre is felhasználják. Vizsgálják: a különféle fajták mennyire árnyéktűrők, kell-e esetleg a felettük elterülő lombkoronát is alakítani? Olykor fel kell tenni a kérdést: vagy fa vagy kevesebb virág? Itt is látszik, hogy a díszcsalán nem viselte jól az árnyékot, a sokak által csak „Pistike" néven ismert növényt (Impatiens) pedig egy Új-Guinenából származó fajtával váltották fel. Ez ellenáll a peronoszpórának. Ott ugyanis, ahol ez a fertőzés felüti a fejét, csak öt év múlva lehet ugyanazt a növényt ültetni és még akkor is ajánlatos a teljes talajcsere.

A kerttervezők a sétányok mindkét oldalán úgynevezett szalagágyakba ültetik a növényeket. Míg korábban csak egy ilyet alakítottak ki, most több látható, változatos színekkel ékesítve. Ügyelnek arra is, hogy a virágszárak magassága is változatosságot, kellemes látványt nyújtson. Több helyen alkalmazzák azt a megoldást, hogy az egyforma színű és méretű virágokat valamilyen geometriai alakba, rombuszt, háromszöget formázva telepítik egymás mellé. Másik helyen a szín, mondjuk a Bársonyvirág (Tagetes) jellegzetes sárgája keretként fog közre vagy választ el egymástól növénycsoportokat. A bemutató végén a kertészek a kiültetett növények listáját osztottak szét az érdeklődők között, akik így egyenként is megismerkedhettek a számukra legtetszetősebb fajtákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük