Négy moziban, kilenc filmet – köztük Oscar-díjra jelölt alkotásokat – láthat november 27-ig a budapesti közönség. A XVII. Izraeli Filmhét igazi filmcsemegékkel várja az érdeklődőket.

Négy moziban, kilenc filmet – köztük Oscar-díjra jelölt alkotásokat – láthat november 27-ig a budapesti közönség. A XVII. Izraeli Filmhét igazi filmcsemegékkel várja az érdeklődőket.

A Puskin, a Művész, a Toldi és a Corvin mozikban, újító, a hagyományokkal szakító, szakmailag mégis elismert filmeket vetítenek. Izgalmas és érdekes lesz ez a fesztivál – mondta Andy Wajna kormánybiztos a hivatalos megnyitó ünnepségen. Saját tapasztalatai is vannak az Izraelben folyó filmes munkáról, mert – egyebek mellett – a Rambo-III. című filmet maga is ott forgatta a Holt-tenger mellett. Kitűnő szakembereik és csodálatos helyszíneik vannak. A kormánybiztost magyarországi tevékenysége során ez indította arra, hogy tárgyalásokat kezdjen magyar-izraeli koprodukciós film készítéséről. Jelenleg már ott tartanak, hogy a megegyezést várhatóan két-három hónapon belül alá is írják. Az együttműködés gyümölcsözőnek ígérkezik, mert mindkét ország szakembereinek van mit tanulni egymástól.

Nagy változások mentek végbe a közelmúltban az izraeli filmiparban, a filmek roppant sokszínűek lettek – állapította meg őexcellenciája Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. Majdnem minden évben Oscar-díj jelölést kap egy izraeli film a legjobb külföldi film kategóriában, és más világfesztiválokon is nagyon szép díjakat kapnak. Semmi kétség nem lehet afelől, hogy az izraeli és a magyar filmipar sikeresen lesz képes együtt dolgozni. A film igen jó lehetőség arra, hogy megismerjünk olyan társadalmat, melyről korábban nem hallottunk, vagy csekélyek voltak ismereteink.

Erre kitűnő példa a fesztivál megnyitó ünnepségén bemutatott film, amit még november 23-án szombaton a Puskin moziban és másnap a Művész moziban is vetíteni fognak. A „Töltsd be az űrt" az izraeli ortodox társadalom életéről szól. Rendezőnője maga is ortodox, vallásos zsidó asszony. Az operatőr is ő, így sikerül egy pici ajtót nyitnia, hogy ezt a nagyon zárt társadalmi réteget egy kicsit jobban megismerhessük. Története is érdekes egy teljesen más világról – de ez is a mi világunk, amiben hétköznapi emberek hétköznapi életüket élik napjainkban, ám ez az élet súlyos döntésekre kényszeríti őket. A magyar nézőknek bizonyára feltűnik majd egy dal részlete. Mi magyar népdalnak gondoljuk, valójában jiddis eredetű népdalról van szó, ami fél Európában meghonosodott. A filmhét többi filmje is Izrael és az ott élők sokszínűségét mutatja, érdekes tanulságokat, jó szórakozást ígérve.

www.facebook.com/israelinhungary

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük