Jövőre Németországban nem egy város, hanem egy egész vidék viseli majd az „Európa kulturális fővárosa" címet. A Ruhr-vidék, mely korábban acél- és széntermeléséről volt híres, tökéletesen megváltozott.

 

 Jövőre Németországban nem egy város, hanem egy egész vidék viseli majd az „Európa kulturális fővárosa" címet. A Ruhr-vidék, mely korábban acél- és széntermeléséről volt híres, tökéletesen megváltozott.

 A megtisztelő címet 2010-ben három helyszín viseli majd: a Ruhr-vidék, Pécs és Isztambul. Ez először fordul elő a cím odaítélésének történetében. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) a két szélső pont közötti félúton, Pécsen rendezett bemutatót arról, hol is tart náluk a felkészülés az egy hónap múlva megnyíló nagyszabású rendezvénysorozatra. Kiderült belőle, téved, aki azt gondolja: ott még mindig szénpor és korom üli meg az utcákat, füst száll a levegőben. Szén még van, bányászat is folyik, dolgoznak a nagyüzemek. De a szén fölött már virág nyílik. Ezt jelképezte az esti díszvacsorán az asztalokra helyezett szenes tartóba ültetett virág.

 Megjelent és köszöntötte a résztvevőket Dorothee Janetzke-Wenzel asszony, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, aki külön is hangsúlyozta azt a szerepet, amit hazánk játszott húsz évvel ezelőtt. A magyarok nélkül – mondta – Németország békés újraegyesítése nem történhetett volna meg olyan zavartalanul, mint ahogyan létrejött. Az Európa kulturális fővárosa cím jövőre lesz huszonöt éves. Legelőször Athén kapta meg. Azóta minden évben más városnak nyílik lehetősége, hogy megmutassa magát a világnak. Most eljött az ideje, hogy az emberek megismerkedhessenek a Ruhr-vidék gazdag hagyományaival is.

A DZT igazgatótanácsának elnöke, Petra Hedorfer szerint a világon egyedülálló turisztikai élmény lesz az egykori iparvidékből Ruhr-metropolissá váló szolgáltató- és tudományos vidék felfedezése. Bár a magyarok sokat tudnak a régi és új német tartományokról, a kreatív, modern Németország új úti célokat kínál. A Németországba utazók számát tekintve a magyarok az első tíz között vannak és ez örvendetes. A kulturális főváros cím az európai gondolatot erősíti: végre valóban egy ország lettünk, határok nélkül! A 2010. évben számos évfordulóról is megemlékeznek majd. Kétszáz éves lesz az Oktoberfest, a müncheni Sörfesztivál, amit évente 5-6 millió ember keres fel. Szászországban 1710-ben készült először porcelán és még ma is működik számtalan háromszáz éves manufaktúra. Az első német vonat 175 évvel ezelőtt, Nürnbergből indult útjára.

 A Szervezőbizottság igazgatója, Karl-Heinz Petzinka professzor szerint a Ruhr városrégió olyan érdekes úti cél lesz, mint soha korábban. A teljes, 53 városból álló, 5,3 millió lakost számláló régió mutatkozik be Európa kulturális fővárosaként. A 200 múzeumhoz, 100 kulturális centrumhoz, 100 koncertteremhez, 120 színházhoz, 250 fesztiválhoz és ünnephez, 3500 ipari emlékműhez és a három nagy musical-színházhoz több száz rendezvény társul. A program arra hivatott, hogy Európát a Ruhr-vidék megismerésére ösztönözze; a táj és az emberek, a művészet és a kultúra felfedezése, megélése egy teljesen újfajta élményre várja a látogatókat. Ez az első alkalom, hogy Brüsszel nem egy városnak, hanem egy régiónak adta a címet. Az 53 polgármester, aki eddig önállóan döntött, most összefogott. Meg fogják mutatni, mi a szép ebben a régióban, ahol száznegyven(!) nemzet fiai élnek együtt békességben.

 A Ruhr-vidéken büszkék lennének, ha olyan nagy múltú városaik lennének, mint Pécs. De nincs, így tehát nem kell sok mindent megóvni, új létesítményeket építhetnek. Bátran kísérletezhetnek, a megszokottól eltérőt hoznak létre. A kísérletezés bátorsága magába foglalja, hogy nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. Bizonyára lesznek, akiknek majd nem teszik, hogy július 18-án 60 km. hosszan lezárják az egyik legnagyobb forgalmú autópályát. Az A40-esen egy ideig garantáltan nem lesz közlekedési dugó! A kihelyezett huszonháromezer asztal mellett, nyolc város ünnepelhet. Az év 52 hetében mindig más város lesz a főváros, az egész vidéket pedig Essen képviseli majd, ahol például az 1913-ban épült zsinagóga a Zsidó Kultúra Háza lesz.

 Annak érdekében, hogy a kívülről érkező látogatók az új Ruhr-városrégióban egyszerűbben tudjanak tájékozódni, a régiót öt élmény-térségre osztották fel – mondta el Axel Biermann, a Ruhr Tourismus GmbH ügyvezetője. Minden egyes térséghez hozzárendeltek egy témát és egy portálvárost. Öt új látogató központ jön létre, amelyek majd 2010-től a kulturális főváros első kiindulási pontjai lehetnek. Ezek a térségek a következők: „A kultúra kikötője – RUHR – Duisburg térsége"; „RUHR – látványos és népszerű – Oberhausen térsége"; „RUHR – művészet és kreativitás – Essen térsége"; „RUHR – az ünnepi játékok helye – Bochum térsége" és „ RUHR kreatív – Dortmund térsége".

 A kulturális főváros cím a „lendkerék". Hosszan fenntartható eredményeket várnak tőle, ami sokáig érdekesé teszi a régiót. Errefelé több múzeum van, mint Londonban és Párizsban együttvéve! Az elhagyott ipartelepek csarnokaiból új rendezvényhelyszínek lesznek. Dortmund a Ruhr-vidék legnagyobb városa, szénbányászatáról, a sörről és a futballról ismert. A modern Dortmundról alkotott kép azonban csak akkor lesz teljes, ha megtekintjük a város kreatív és kulturális negyedét, amely a 2010-ben megnyíló, U-alakú toronyban talál új otthonra. (http://www.dortmund-tourismus.de/) Az egykori, a tetején egy markáns, kilenc méter magas U-betűt viselő „Dortmunder Union" sörfőzde 1927-ben elkészült erjesztő-és raktárépülete 80 000 négyzetméteres kreatív negyeddé lényegül át. Ide fog beköltözni a „Museum am Ostwall", a Művészet- és Kultúrtörténeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Sörfőző Múzeum, az LWL Ipari Múzeum. Az esti szórakozásról a színház és a hangversenycsarnok gondoskodik.

 Oberhausenben jön létre a világ legnagyobb, legszokatlanabb kiállítási tere – egy elhagyott gáztartály belsejében! (http://www.gasometer.de/) Az 1929-ben épült, 117 méter magas acéltesten belül több kiállítás is helyet kap. A kolosszus a Rajna – Herne csatorna és a CentrO látogatóközpont között áll, a tetejére épített kilátóból csodálatos panoráma nyílik az egész Ruhr-vidékre. Mellette a CentrO Európa legnagyobb szórakoztató- és bevásárlóközpontja lesz, ahol kétszáznál is több üzlet, ötven étterem várja a látogatókat. Felépült itt egy Vidámpark-szerű hely a gyerekeknek- és valószínűleg a felnőtteknek is.

 Jelen volt a bemutatón dr. Kovács Miklós államtitkár, aki rámutatott, hogy Magyarországon minden évben valami idegenforgalmi célt állítanak a középpontba. Az idei a Kulturális turizmus éve, jövőre pedig a Fesztiválok éve lesz. A kultúra mindig a turisztikai kínálat egyik legfőbb elemét képezte. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az utazás motívumai között a múzeumok, hangversenyek, művészeti események fontos szerepet játszanak. Pécs majdnem félúton fekszik, szinte híd a Ruhr-vidék és Isztambul között. A három kulturális főváros a jelképe lehet annak, hogy Európa egyre inkább összefonódik.

 Számos kitüntetésben részesül és az egész világon ismert író Konrád György, aki részt vett az Európa kulturális fővárosa helyszínek kiválasztásában. Ő úgy látja: Németországban merész kísérlet tanúi lehetünk. Ott az összefogás a lényeg, az emberek viselkedésének változása, ahogyan felülemelkednek a kicsinyességen. Az 53 város nem mindig szerette egymást. A különbözőségek viszont egyre kevésbé látszanak. Az alkotás vágyában való egyesülés elsimítja a társadalmi különbségeket. Európai példa lesz a Ruhr-vidék arra, hogy ha egy városnak hangulata van, ott az emberek jól érzik magukat. Ezt érhetné most el Pécs is!

 Látva a város utcáinak, tereinek, épületeinek jelenlegi állapotát, a szemlélőnek komoly kételyei támadnak, hogy mi – és főleg milyen minőségben készülhet el a még hátralevő egy hónap alatt. A hivatalos megnyitót ugyanis január tizedikére tervezik. Igaz, a város annyiból előnyös helyzetben van, hogy történelmi múltjának emlékei így is bőségesen kínálnak látnivalókat. Az év folyamán pedig egymást érik majd a fesztiválok. Már január 2-tól elkezdődik és 9-ig tart a Világsztárok Pécsett koncertsorozat, melyet további komolyzenei rendezvények sora követ.

Páva Zsolt polgármester bizakodó. Szerinte szinte szimbolikus jelentősége is van annak, hogy a három helyszín közül Pécs nyerte el először a címet. Így most átjáró két kultúra között és ez így volt a régmúlt időkben is. Pécs ókori város, akkor Alsó – Pannónia fővárosa volt. Egész közép-Európában itt van a leggazdagabb római kori leletanyag, őskeresztény emlékei szenzációsak. Itt alapították 1367-ben az első magyar egyetemet. Százötven éven keresztül török város volt, akkor a Paradicsomkerthez hasonlították. A hódítók kiverése után német város lett, Fünfkirchen néven ismerték. Most ismét főváros lesz egy rövid ideig és a nyitás közelében, kicsit kapkodva, de annál nagyobb lelkesedéssel készülnek az egész éves ünneplésre. A munkálatok eddig 35 milliárd forintba kerültek, biztosak benne, hogy ez majd meg is látszik a felújításokon és rendezvények helyszínein. http://www.pecs2010.hu/

A http://www.germany-tourism.de/ honlap magyar nyelven is ad tájékoztatást és elérhető a http://www.nemetorszag.travel/ oldal is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük