Beszélgetésre hívta magyar újságírók egy csoportját a Kubai Köztársaság Nagykövetsége. A téma mentes volt minden politikától, kizárólag Kuba idegenforgalmáról, vendégszeretetéről, turisztikai kínálatáról esett szó.

 

 Beszélgetésre hívta magyar újságírók egy csoportját a Kubai Köztársaság Nagykövetsége. A téma mentes volt minden politikától, kizárólag Kuba idegenforgalmáról, vendégszeretetéről, turisztikai kínálatáról esett szó.

 Jövőre lesz ötven éve, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatban áll egymással – kezdte a bemutatót Soraya E. Álvarez nagykövet asszony. Azóta igen sok magyar látogatott a szigetországba. Kuba ugyanis egy nagy és mintegy négyezer kisebb szigetből áll. A forradalom győzelme, 1959 előtt főleg az amerikaiak látogatták, utána viszont lényegében csak belföldi turizmusról beszélhetünk. Az idegenforgalom a hetvenes években kezdődött ismét, a turisták többsége a szocialista országokból érkezett. Mai értelemben vett idegenforgalom csak a szocialista tábor megszűnte után, a kilencvenes évektől indult meg. Az érkező vendégek száma 2005-ig szinte folyamatosan emelkedett, majd 2008-ban rekordot ért el, közel 2,4 millió turista ment Kubába. A turizmusból származó bevétel ma a nemzeti jövedelem 16,3 százalékát adja. Érhető tehát, ha ennek nagy fontosságot tulajdonítanak, önálló Turisztikai Minisztérium működik az országban. Talán nekik is köszönhető, hogy az idei első negyedévben a számok megint rekordot jósolnak, a turisták száma meghalad minden korábbit.

Magyarországról 2006-ban érkeztek a legtöbben, majdnem hatezren voltak kíváncsiak Kubára. A MALÉV charter járatainak megszűnésével ez a szám visszaesett és a légitársaság sajnos most sem mutat érdeklődést a felújításra. Utazási irodáink közül huszonnégy kínálatában szerepel Kuba, de ezek többsége tengerparti nyaralás.

A szállodai férőhelyek száma az elmúlt tíz évben évente nyolc százalékkal nőtt. Jelenleg tizenhárom külföldi szállodai csoport van jelen az országban. A tervek szerint a közeljövőben tíz újabb szálloda épül, mintegy harmincezer ággyal lesz így több. Az ország tíz nemzetközi repülőterét 94 légitársaság gépei keresik fel. Ugyancsak tíz nemzetközi kikötő fogadja az utasszállító hajókat. A búvárkodás kedvelői számára is mind több kikötő nyílik meg és számos új golfpálya is épül.

Kuba nem csak napfény és tengerpart, jelenleg a harmadik legvonzóbb úti cél a karibi térségben. Csak Dominika és Mexikó előzi meg. Igen érdekes az állat és növényvilága, hat bioszféra rezervátum, 36 természetvédelmi terület és hét nemzeti park van az országban. A védett helyek – előzetes bejelentkezés után – engedéllyel látogathatók. Az előírások itt igen szigorúak, a vétőkkel szemben kiszabott büntetések pedig magasak. A világörökség listáján nyolc hely szerepel, itt a műemlékvédelemre, a régi épületek felújítására is nagy figyelmet fordítanak. Megkezdődött a Hemingway – ház helyreállítása is. Az épület egy része már múzeum. A berendezés a mai napig az eredeti, minden tárgy úgy van, ahogyan a nagy író otthagyta.

A turisták által látogatott vidékek közül hat kiemelt helyen zajlanak a fejlesztések. Ilyen például Canarreos – az ifjúság szigete (Isla de la Juventud) vagy a Jardines del Rey, a Királyok Kertje is egyike a dinamikus fejlődés színtereinek. Ezektől függetlenül is, szinte az ország egész területén igen élénk az élet. Sok látogatót vonz július elején Santiago de Cuba-ban a Karibi Fesztivál. A Zapata félszigeten szeptember közepén van a TURNAT 2009, a természeti turizmus hetedik rendezvénye.

 A beszélgetésen jelen volt Odalys Espinos Martínez, A kubai Paradiso utazási iroda igazgatója is. (Az iroda nem azonos a hasonló nevű magyarországi irodával.) Az újságírók megtudhatták tőle, hogy ők a népi kulturális események bemutatásán túl, a különféle szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt, 38 kulturális rendezvényre viszik el az utasokat. Az országban számtalan zenei, művészeti fesztivált tartanak de azokon kívül is sok az érdekesség. Van egy jellegzetes étel, a különféle növényi alapanyagokból készülő Ajiaco. Nos, Kubában úgy tartják: a társadalom is egy ilyen ajiaco, annyiféle népcsoportból áll. Ennek egyik látványos megnyilvánulása, ahogyan az afrikai vallások keveredtek a kereszténységgel. Magyarországon is népszerű tánc a salsa, de a gyökereit igazán csak Kubában lehet megtalálni, tanulni pedig a Salsa Danco Acadomios keretében érdemes. Az ország egyes tájegységein ugyanis nagy különbség a táncok között.

Aki nem szervezett úton, csoportosan kíván Kubába látogatni, megteheti egyénileg is. Autót is bérelhet – az árak nagyjából a miénkkel azonosak – és úgy járhatja be az érdekes tájakat. A külföldiekkel szemben megnyilvánuló gondosságra jellemző, hogy a tengerből származó élelmiszerek biztonságos fogyasztását külön intézet felügyeli. Minden, a turisták által látogatott intézményben van olyan ember, aki megvizsgálja az élelmiszert, mielőtt azt bárki elfogyasztaná. Ennek köszönhető, hogy a kubai élelmiszer exporttal kapcsolatban sem merült még fel sehol kifogás, a halak, kagylók rákok bátran fogyaszthatók. A Kubai rum és a szivar ugyancsak világhírű. Minőségükről a helyszínen, februárban a Havanos Fesztiválon lehet a legjobban meggyőződni.

http://www.paradiso.cu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük