2022.június.30. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Libához újbort!

7 perc olvasás

ujbor-1.jpg Szeptember elején megnyitott Budapest legújabb és legnagyobb borbárja, a VERITAS WINEBAR. A Dohány utca nyüzsgő részén, a körút szomszédságában lévő vendéglátóhely mind ital- és ételválasztékában, mind belsőépítészeti megoldásaiban igazán egyedi színfoltja lett a pesti bárvilágnak. Márton nap közeledtével – húsz pincészet részvételével – itt sikeres újbor-bemutatót tartottak.

ujbor-2.jpgA kétszintes, lazán elegáns, stílusos tér, eklektikus, klasszikus, indusztriális és humoros belsőépítészeti megoldásokkal díszített. Élmény itt már körbenézni is, de persze még jobb kóstolgatni. A borkóstolók helyszíne, az alsó szint is igazán formabontó, és kicsit sem emlékeztet a dohos borpincék hangulatára. Az Etyeken dolgozó Haraszthy Pincészete erre a bemutatóra két borral érkezett. Mivel a pincészet valójában az Irsai Olivérrel lett híres, nem véletlen, hogy most is ez az egyik. A Sir Irsai egy házasítás. Többségében Szürkebarát, némi Királyleányka és egy nagyon kevés Zenit is található benne. A másik, a Rosé, 100 százalékban Pinot Noir-ból készült. Szőlőjét kifejezetten rosénak szüretelték, ami azt jelenti, hogy a vörösbornak szánt szőlőknél mintegy másfél héttel korábban szedték le. Mindkettő, ezen a bemutatón került először közönség elé. Az Irsai és a rosé is „nyárias” bornak tekinthető, citrusos, gyümölcsös ízű, jelen lesznek az Újbor és Sajtfesztiválon is.

ujbor-3.jpgSauvignonhoz képest meglepően hosszú lecsengésű az a bor, amit Nagyrédéről, az 1999-től működő Bárdos Pincészet kínált a látogatóknak. Hazai és nemzetközi borversenyeken ezzel a fajtával érik el legnagyobb sikereiket, Bordeaux-ban például ezüstérmet nyertek vele és a Magyarország Legjobb Újbora versenyben többször is a top-10-be került. A Veritasnak erre a bemutatójára ők is hoztak Irsai Olivért, ebből évente közel nyolcvanezer palackkal adnak el. A harmadik boruk itt nekik is tiszta Pinot Noir rosé, érdekessége, hogy most készítettek ilyet legelőször – és persze a közönség is most találkozik először vele. A Bárdos Pincészet idén nyolc borral lesz jelen az Újbor és Sajtfesztiválon, a versenyen is részt vesznek.

ujbor-4.jpg Megújította arculatát a patinás Twickel Szőlőbirtok. A kanadai születésű, édesanyja révén magyar származású báró Twickel György még 1993-ban visszavásárolta a Szekszárd környékén elterülő régi Zichy birtokok egy részét és ott Magyarország egyik legmodernebb borászatát hozta létre. Mintegy két évvel ezelőtt, egy marketing ügynökség tanácsára szakítottak a „jó bornak nem kell cégér” elavult nézetével. Most azt tartják: egy palack bor úgy beszélgetéshez vagy problémák megoldásához, emberi kapcsolatok közelítéséhez jó lehetőséget kínál. Akik egyetértésre jutottak mellette, a továbbiakban akár együtt is írhatják a jövőjüket. Erre a bemutatóra a Kajmád borcsalád két tételével jöttek, mindkettő 2017-es évjárat: egy Sauvignon Blanc és egy Rosé házasítás. Ez utóbbi, Merlot – Portugieser primőr rosé, melyet kifejezetten azért készítettek, mert tudják: azok a pincék hátrányba kerülnek, akik Márton-napra nem készülnek el az új tételekkel. A borvidéken a Twickel Szőlőbirtoknak van a legnagyobb, egybefüggő Sauvignon ültetvénye. Nagyon népszerű – az egyetlen aromatikus – fajta, évente húszezer palacknál több is elfogy belőle. Szőlőjét augusztus utolsó napjaiban szüretelik, a bor reduktív eljárással készül. Illatában a bodza, a citrusosság figyelhető meg.

ujbor-5.jpg A Kázsmér Pincészet asztalán több palack is sorakozott. A Balatontól nem messze Lesencetomajon dolgoznak. Mint teljesen laikusok kezdték a munkát 1997-ben, ma 70 hektáros a birtok, 16 féle szőlőt termesztenek, a pincészet 20 000 hektoliter feldolgozására képes. Véleményük szerint az idei évjárat közepesnek mondható, de intő jelek vannak. A termés mennyiségével nincs baj, de az almasav : borkősav arány egyre inkább elmozdul a borkősav irányába és ez megbontja a bor harmóniáját. A termelők zöme viszont nem is észleli ezt a problémát! A pincészet borai három kategóriába oszthatók. Az egyik a Prime, jól iható, megfizethető árú. A második – ugyancsak reduktív eljárással készült, de egy kicsit már érlelt Estate selection, míg a harmadik a hordós érlelésű Excellence kategória. Itt a bor ízét segíti, kiegészíti a fa. Valamennyi borukat neutrális, tölgyfa granulátumon erjesztik, ettől a bor tannin tartalma finoman javul. A Prime Rosé a Pinot Noir és a Merlot 80:20 arányú házasításával készült. Az Estate csoportot a Shiraz rosé képviseli. A Sillert főként Csehországba szállítják. A Sauvignon Blanc pedig a Belváros szórakozóhelyeinek lett kedvelt bora.

ujbor-6.jpgEger várát Dobóék megvédték, Tóth Ferenc viszont árulja – ha nem is azt a várat, inkább csak az Egri Borvár borait. A pincének a zászlós bora is a Várvédő nevet kapta. A bemutatóra viszont 2017-es tisztán Kékfrankosból készült Rosét hoztak, nagyon friss, gyümölcsös, jól mutatja a fajta jegyeit. Szeptember közepén – magas mustfokkal – szüretelték, a vörösbornak, Bikavér alapanyagnak szánt szőlőt tovább hagyták a tőkén. Az idén készítették először, de olyan jól sikerült, hogy hagyományt szeretnének vele teremteni. A táncoló libával díszített címkét is kifejezetten erre tervezték: Márton napi rosé – hirdeti a felirat. Forgalomba majd kicsivel korábban, november 7-én kerül a bor, közepes árfekvésűnek szánják.

ujbor-7.jpg Izgalmas, összetett ízvilágot képvisel a Vida Családi Borbirtok roséja. Tudatosan, mindig arra törekszenek, hogy a koncentráltabb ízű rosékat készítsenek. Ez már a tőkén eldől, amikor a tőketerhelést szabályozzák, majd a kézi szüretelés, az érett fürtök kiválogatása következik. A bemutatóra Kékfrankos – Kadarka – Pinot Noir házasítású bort hoztak, melyben a Kékfrankos dominanciája mellett, kicsit kevesebb a Pinot, a még kevesebb Kadarka viszont százéves tőkékről származik! A jó rosénál fontos, hogy a szüretre nagyon kis „időablak” mindössze három-négy nap áll rendelkezésre. Az idén ez augusztus végén történt. Amikor a papa, Vida Péter végigmegy a szőlők között, elharapja a magot és annak az ízéből megmondja, mikor kell szüretelni, az pontosabb minden laboratóriumi mérésnél! A szőlő 13 fokra beállított, automata erjesztő tartályba került, benne az erjedés ugyan tovább tart, de a bor gazdagabb ízű lesz. A mustot a hagyományos, ülepítéses eljárással tisztítják, palackozás előtt pedig pici széndioxidot is adnak majd a borhoz.

ujbor-8.jpg Bátor nevet adott az egyik borának a Jekl Pincészet: Il Primo. A család húsz éve foglalkozik borászattal, de Jekl Flóra csak tíz évvel ezelőtt kezdte a pályát. Olaszországi gyakorlata idején jött az ötlet, hogy a saját borát különleges névvel különböztesse meg. Akkor valóban ez volt az első, bár már mindjárt több bor is viselhette ezt a nevet. Egy vörösbor, egy klasszikus bordói összeállítás, egy rosé, egy gyöngyöző bor és egy vörös válogatás. Azóta viszont – a minőség jogán – nem szerénytelenség az sem, ha a nevet „Elsőrangú”-ként fordítjuk. A bemutatóra hozott Il Primo rosé együtt szüretelt Kadarka és Pinot Noir házasítás. Amikor a Kadarka 16-os mustfokú, addigra a Pinot már 19, a kettő elegye tökéletes, jó savgerincű rosét eredményez. Márton napra készen lesz már a Portugieser is. Villányban az idén kifejezetten jó évjárat volt, a Cabernet Sauvignon tökéletesen beérett, a vörösbornak szánt Kadarkát pedig 22-es mustfokkal szüretelték. Kiváló borok várhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.