2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

RIO, SAN DIEGO, INTERLAKEN: ?Smoke on?* új pilótákkal és új, egzotikus versenyhelyszíneken

3 perc olvasás
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><font face="Times New Roman" size="3"><span class="inline left"><a href="/" target="_blank" onclick="launch_popup(23, 301, 201); return false;" rel="noopener noreferrer"><img class="image thumbnail" src="/files/images/zs_bp_bese_005.thumbnail.jpg" border="0" alt="zsbese" title="zsbese" width="100" height="67" /></a></span>Új helyszínek, új pilóták, új versenyformátum. A Red Bull Air Race Világfutam 2007-ben magasabb fokozatra kapcsol. A korábbi nyolc futam helyett tizenkettõt rendeznek, az új helyszínek között szerepel Rio, San Diego és a svájci Intarlaken is. </font></p><p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><font face="Times New Roman" size="3"> 

Új helyszínek, új pilóták, új versenyformátum. A Red Bull Air Race Világfutam 2007-ben magasabb fokozatra kapcsol. A korábbi nyolc futam helyett tizenkettõt rendeznek, az új helyszínek között szerepel Rio, San Diego és a svájci Intarlaken is.

 

Új helyszínek, új pilóták, új versenyformátum. A Red Bull Air Race Világfutam 2007-ben magasabb fokozatra kapcsol. A korábbi nyolc futam helyett tizenkettõt rendeznek, az új helyszínek között szerepel Rio, San Diego és a svájci Intarlaken is.

 

 

Ebben az évben három új pilóta száll versenybe, vagyis immár 14 nemzetközileg elismert pilóta küzd az Air Race világbajnkoi címéért. A versenyzõknek nem csak az új pályákkal hanem az új versenyformátummal is meg kell barátkozniuk, hisz ebben az évben ú.n. ?kieséses? (knockout) verseny kerül megrendezésre.

 

2006-ban nyolc versenyt rendeztek hat millió nézõ elõtt: drámai sebesség, földközelben végzett átrepülés akadálypárok között * ? ez a vadonatúj motorsport az elmúlt két év során hihetetlen fejlõdésen ment keresztül, minden várakozást felülmúlva. A tempó 2007-ben is folytatódik, amikor is a világfutamok számát tizenkettõre növelik. Az új helyszínek között ott lesz a híres riói Sugarloaf Mountain lábánál fekvõ Botafuogo Beach, a svájci Interlaken, a lélegzetelállító szépségû Eiger, Moench és Jungfrau hegyekkel a háttérben, valamint a kaliforniai San Diego, ahol a gépek egy repülõgép-anyahajóról fognak felszállni.

 

A verseny eddigi világklasszis pilótáival három új pilóta fog megmérkõzni, közöttük ismét ott lesz a két amerikai világbajnok Mike Mangold (2005) és Kirby Chambliss (2006). A három újonc Hannes Arch (Ausztria), Glen Dell (Dél-Afrika) és Szergej Rakhmanyin (Oroszország) az idei futamokra egy arizonai sivatagban tartott "Újonc Táborban" (Rookie Camp)? kvalifikáltatták magukat.

 

Az új "kieséses" vesrenyformátum még több izgalmat ígér a közönségnek: a pilóták egymással versenyeznek majd, és mindig a leggyorsabb kerül be a következõ körbe.

 

bg2Az immár hagyományosnak számító futam, amelyen a pilóták több mint 400 km/h sebességgel repülnek és akár 10G-t kell elviselniük, április 6-án indul az Egyesült Arab Emírségek fõvárosában, Abu Dhabiban. A 17 országból érkezõ mintegy 250 fõs csapat ezután azonnal Rio de Janeiróba indul, ahol április 21-én kerül sor a második futamra.

  

*Tények:

?Akadálypárok?:           a versenypályát jelölõ 20 méter magas, felfújható pilonok. A pilonok sûrített levegõvel vannak feltöltve, és olyan anyagból készülnek, amely könnyedén elszakad, ha egy repülõgép eltalálná.

 

?Smoke on?:     a futam vezetõjének indító utasítása a pilóták felé. A fehér füst a motorba töltött paraffinolaj hatására száll fel, és növeli a repülõgép láthatóságát.

 

?Verseny?.gépek?:a versenyen háromféle repülõgépet használnak: az Edge, Extra és MX2 típusokat, amelyek extrém teljesítményt nyújtanak és rendkívül könnyûek. A gépek végsebessége 400 km/h körüli, teljesítményük 350 lóerõ, és tömegük alig éri el az 500 kg-t.

 www.redbullairrace.com

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.