A 2008 évi pénzügyi válság megtépázta a különböző gazdaságpolitikai iskolák tanításainak hitelességét. De mi is történt valójában? Miért nem válnak be a korábban még hatékonynak bizonyult fiskális vagy monetáris intézkedések?

A 2008 évi pénzügyi válság megtépázta a különböző gazdaságpolitikai iskolák tanításainak hitelességét. De mi is történt valójában? Miért nem válnak be a korábban még hatékonynak bizonyult fiskális vagy monetáris intézkedések?

„A valaha feljegyzett gazdasági lufik közül – jegyezték meg nemrég a The Economist szerkesztői – kevés durrant nagyobbat, mint maga a közgazdaságtan hírneve." S valóban: a közelmúltban és napjainkban tapasztalható pénzügyi krízis tönkretette a döntéshozókat nemzedékeken keresztül segítő gazdaságtan hitelét. De mi vehetné át a helyét?

A „Hogyan működik a gazdaság?" című könyvben az egyik vezető brit közgazdász segít megérteni a jelenlegi krízist, és felvázolja elméletét arról, hogyan lábalhatunk ki belőle.

Roger E. A. Farmer a 20. század elejétől kezdve végigköveti a politika ingázását a klasszikus és a keynes-i közgazdaságtan között, gondosan elmagyarázva mindkét elméletet, tanulságos magyarázatot ad arra, hogy az egyes válsághelyzetekből miért tudtak, vagy nem tudtak a gazdaságpolitikai iskolák kiutat találni. Farmer javaslata az, hogy építsünk a két irányzat eredményeire. A klasszikus közgazdaságtanból azt a részt emeli ki, mely szerint egy épkézláb elméletnek magyarázatot kell adnia az egyének viselkedésére – arra, hogy döntéseink összessége hogyan formálja a gazdaságot. A keynesiánusoktól átveszi azt az elvet, mely szerint a piac nem mindig működik jól, ezért a gazdaságnak némi irányításra van szüksége. Az utóbbi idők eseményei bebizonyították, hogy nem kezelhetjük a gazdaságot elvont jelenségként. Közvetlen hatást gyakorol életünkre azáltal, hogy befolyásolja a politikusok döntéseit, ekképpen a jövőt.

Rendkívül érdekes része a könyvnek annak bemutatása, hogy bizalom, mint közgazdasági  „fundamentum", milyen fontos a szerepe tölthet be gazdaság alakulásában. A jövő alakulásával kapcsolatos félelmek vagy eufórikus érzések elválhatnak a reálgazdaság tényleges alakulásától, ugyanakkor sokat árthatnak vagy segíthetnek sorsunk alakulásában. Mindezt jól világítja meg az alábbi idézet:

„Az egyetlen dolog, ami pályán tartja a gazdaságot, az a befektetők százmillióinak együttes bizalma abban, hogy a gazdaság jól működik. A tapasztalat azonban azt mutatja, a befektetők néha olyanok, mint a szakadék szélén legelésző bivalycsorda: ha egyszer a rossz irányba kezdenek rohanni, akkor az előrejelzések önbeteljesítő jóslatokká válnak, amelyeket nagyon nehéz megállítani."

 

A közérthetően megírt „Hogyan működik a gazdaság?" olyan érveket sorakoztat fel, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A könyv nem csak szakemberek érdeklődésére tarthat számot, jó szívvel ajánlható minden közgazdaság iránt érdeklődő olvasónak.

 

Szerző

Roger E.A. Farmer professzor a UCLA (University of California, Los Angeles) tanszékvezető tanára.

Hat gazdasági témájú könyv és számos cikk szerzője, Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet és a Gazdaságpolitikai Kutatóközpont munkatársa. Korábban több központi bank tanácsadója volt, a Helsinki Egyetem kitüntetéssel ismerte el munkásságát.

 

Roger E. A. Farmer:

Hogyan működik a gazdaság? — Bizalom, árzuhanások és önbeteljesítő jóslatok

 

Megjelenés:   2011

Kiadó: Berill Team Kft Könyvkiadó

Méretek:   140x212x19

EAN:   9789630820875

ISBN:   9630820875

Oldalszám:   208 oldal

Nyelv:   magyar

Kötésmód:   cérnafűzött keménytáblás, védőborítóval

www.webkeres.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük