2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Selyemzsinórók: kikézbesitve!

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1736"><img class="image thumbnail" src="/files/images/2_gerg3_1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Aki tud és szeret oszlatni" title="Aki tud és szeret oszlatni" width="100" height="48" /></a></span> <p>Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter benyújtotta felmentési kérelmét vasárnap Gyurcsány Ferenc kormányfõnek, amelyet a miniszterelnök elfogadott. Felmentették tisztségükbõl május 31-i hatállyal Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendõrfõkapitányt is, jelentette be Gyurcsány Ferenc. A kormányfõ közölte: távozik posztjáról Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetõje is. </p><p>

 aki tud és szeret oszlatni

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter benyújtotta felmentési kérelmét vasárnap Gyurcsány Ferenc kormányfõnek, amelyet a miniszterelnök elfogadott. Felmentették tisztségükbõl május 31-i hatállyal Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendõrfõkapitányt is, jelentette be Gyurcsány Ferenc. A kormányfõ közölte: távozik posztjáról Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetõje is.

 aki tud és szeret oszlatni

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter benyújtotta felmentési kérelmét vasárnap Gyurcsány Ferenc kormányfõnek, amelyet a miniszterelnök elfogadott. Felmentették tisztségükbõl május 31-i hatállyal Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendõrfõkapitányt is, jelentette be Gyurcsány Ferenc. A kormányfõ közölte: távozik posztjáról Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetõje is.

Szóval végre bekövetkezett az amit sokan vártak: a fõrendõrök és a miniszterük távozik. De nagyon sok idõnek kell eltelnie ahhoz, hogy bármilyen korrekt rendõri munka mellett  a rendõrség iránti bizalom helyreálljon. Amint lehet hallani, az átszervezések során kialakuló új szolgálati rendben a REBISZ csapaterõ számára kiképzett rendõröket nem engedik emberek közé, nem teljesitenek járõrfeladatokat. Nem szocializáltak, túl veszélyesek, mint a példa mutatja magára a rendõri vezetõkre nézve is. Valódi pitbullok…élõ fegyverek. Igy válogatták, képezték ki õket.

Mikor is kezdõdött a rendõrség jelenlegi állapotának kialakulása? Nos erre nehéz választ adni, de lehet. Ebben sajnos nagyon sok rész jutott törvényalkotóinknak, és azoknak a lobbystáknak, akik megetették törvényalkotókkal, sokszor nemlétezõ nemzetközi kötelmekre hivatkozva, hogy a hagyományos dolgokon kivül mi még a rendõrség feladata. (Összefoglalva: a rendõrileg segített eladás és sarcbeszedés.)

Ilyen dolog volt a szerzõi és kapcsolt jogok megsértésének üldöztetése a rendõrséggel. Sokezer embert kriminalizált és egy ideig a rendõrség ezzel hízlalta eredményesen felderítési statisztikáit. Hiszen az egyetemista, a középiskolás nem lõ vissza…De ilyenek a drogprevenciós koncepció egyes változásai is, amelyek a büntetést helyezték a fókuszba.

A dolog folytatódott  azzal, amikor mindenféle balesetmegelõzés ürügyén a rendõrség gyakorlatilag útvámszedõ funkciót kezdett betölteni. Kiküldték célellenörizni és bírságolni az utakra. Sõt hivatalos és nemhivatalos bírságterv-elvárás is készült. (Ennek eredménye annak idején a tatabányai egyik rendõri csoport totális bekasztlizása volt – szabályos útvámszedõ pontot mûködtettek a régi tatabányai uton Szárliget közelében, természetesen zsebre  – amit sikeresen elmismásoltak, az érintetteken kivül mindenki megúszta..)

A büntethetetlenség és a rendõrnek mindent szabad mitosza a sajnálatos októberi tömegvadászat után vált igazán erõssé, korlátlanná. Az azóta megsemmisült akkori Euroastrán azt írtam, hogy a rendõr bitbullok elszabadultak, és ha nem fegyelmezik meg õket nagy baj lesz. Ekkor egyik szocialista érzelmû ismerõsöm összevonta szemöldökét: a fiúk csak a kötelességüket, a parancsot  teljesítették, miért bántom õket?  Hogy miért, ez késõbb az ügyészségi meggyanusítások során most kiderült: a rendõrszakmaiság nem jelenti a nem aktiv résztvevõk összeverését, az embervadászatot, a kínvallatást, a célbalövést galambvadászat módra. és sok egyebet…

De azóta jópár rendõr bûnözõi csemegével lehett gazdagabb a magyar állatpolgár:

–         a móri gyilkosok fegyverszállítója, akkor aktv rendõr volt

–         a fotoriportert összeverõ rendõrök megúszták

–         Baján részeg rendõr karambolozott

–         A Széna téri helyszínelõ némi anyagi gyorssegéllyel látta el magát a kasszából, (most újabb eljárás indult egy helyszinelésen ragadt kezéhez ez az, de ez egyelõre vélelem, mindenestre nyomzás folyik)

–         Egy (valószínûleg) civil ruhás rendõr pisztollyal megfenyeget egy gépkocsivezetõt Budapest XI kerületében

–         Öt REBISZ rendõr szolgálatban megerõszakol egy lányt. Ez már kiütötte a kormánypárti biztosítékot is.

Kedves Vasperefektusunk, aki szeret és tud tömeget oszlatni még kitüntetést is kapott a tömegek megveretéséért, selyemzsinór helyett. Most megkapta a selyemzsinórt is személyesen Gyurcsány Ferenctõl.

Úgy tûnik meg kellett várni azt, amig a rendõrség olyan mértékig kriminalizálódik, hogy az ország állampolgárai fordulnak ellene. A rendõrség most megkapja azt amit kikövetelt magának: a légüres teret, a vele szemben közömbös vagy nyiltan ellenséges polgárt. Ezen látszat átszervezések nem fognak segíteni. Csak a polgárbarát rendõrség reformja.

Egy olyan rendõrségé:

–         aki nem kezeli bûnözõként az állampolgárt, viszont az állampolgárok ellen vétõ bûnözõket kíméletlenül üldözi

–         aki nem zargatja az állampolgárt statisztika javitás céljából (például a szerzõi és kapcsolt joggal kapcsolatos látványos tömegeljárásokkal, melyek társadalmi veszélyessége nulla)

–         aki nem mûködik útvámszedõként, sunyin radarozva, igazoltatás címén vegzálva az autósokat

–         ahol a kérem és a köszönöm ismert fogalom, és akik nem igazoltatnak szórakozás vagy hatalmuk fitogtatása céljából (itt a törvényi szabályozás is jelentõs reformra szorul, mert a keretszabályok a rendõrõknek tág mérlegelési teret adnak, az állapolgárok kárára)

–         ahol a vegzáló razziák (mindekit begyûjtünk, megvizsgálunk, igazoltatunk) ismeretlen fogalom.

–         Változnia kellene annak a  szabálynak (Szolgálati Szabályzat), hogy az állampolgárnak mindent kell tûrnie, és a rendõrnek még a célszemély élete árán is be kell fejeznie a megkezdett intézkedést. Szabálytalanság esetén legfeljebb panaszt lehet emelni. Ilyen esetekben a rendõrség mindig összezárt és a panaszok túlnyomó többségét elutasították!

–         Független, nem a kormány és annak szervei által kijelölt és kinevezett, elmozdíthatalan, sérthetelenséget élvezõ rendõri panasztestület létrehozása, mely a rendvédelmi szervek elleni panaszokal foglalkozik, azokat teljhatalommal kivizsgálja és döntései kötelezõek. A tesület tagjai nem lehetnek olyanok akik valaha voltak vagy jeleleg is e rendvédelmi szervek tagaji vagy tevékenységüknek haszonélvezõi, például szakértõk.

–          

De azt is meg kell jegyeznünk rendõrminiszterünk is jócskán felelõs a dolgokért. Az õ lelkén szárad -többek között – az az igazságügyi szakértõi törvény, amely éppen a tényleges bírói és rendõri gyakorlat szempontjából szükséges szakágakat (kriminalisztikai, pedagógia, reklám, marketing stb) törölte a szakértõi szakágak sorából, szépen lassan ellehetetlenítve a szakértõi munkát. Aki maradt azt költséges és értelmetlen tafolyamok végzésére kötelezik. Azaz akik maradtak azok is szépszerivel kizáródnak. Mert ez nem az a szakterület egy két sztárt kivéve, ahol felveti a szakértõket a pénz….

Mindenestre olyan erkölcsi válság van a rendészeti szervek egy részénél, ahol még nem tudjuk, elértük e a mélypontot. Mindenesetre a bizalmi válságot ez a pár intézkedés nem hozhatja helyre.Itt ahol a rendszer nem mûködik kéne radikális átszervezés, és nem a mûködö struktúrák szétverése, ami oly buzgalommal folyik például az egészségügyben….

Nem csodálkozok már azon, hogy akkor ismerõsöm rezignáltan az egyik kádári rendõrviccet idézi: Segíts a rendõrnek! Verdd össze magad! Mindenestere az emberek kevésbé biznak a rendõrségben – hiába akarnak közvéleménykutatással manipulálni az Illetékesek – mint két három esztendõvel ezelõtt.

Félunk és nem bizunk a rendõrökben, különösen ezek után. Mintha egy szellem lépett volna ki a Farkasréti temetõ falai közül, száll fel a köd R.M urnájábol. Pedig már 2007-et irunk. AZ EU-ban nem szokásosak ezek a módszerek, ott az állapolgár védelme a fontos.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.