2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sikeresen zárult a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a Pető András Kar (PAK) jótékonysági aukciója

3 perc olvasás

dsc_7225.jpg

Foto: Tatai Balázs – Semmelweis Egyetem

  

Csaknem harminc, a PAK Konduktív Gyakorló Általános Iskola tanulói által festett képet bocsájtott online árverésre weboldalán a Pintér Galéria. A jótékonysági aukció a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a Pető András Kar (PAK) közös kezdeményezése volt, s a befolyt összegből az iskola és az alapítvány közös művészeti tehetséggondozási programját támogatják.

 

A 28 eladásra kínált képből az érdeklődők 17 darabot vettek meg. Legmagasabb áron az  integrált képkiegészítés módszerrel készült Békás kép kelt el.
A különböző hangulatokat, technikákkat és témákat ötvöző képek közül Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Pető András Kar jószolgálati nagykövete  a zenei ihletésű  Carmina Burana képet vásárolta meg. A művésznő a Carmina Buranát először néhány évvel ezelőtt, a MÜPA-ban énekelte a Nemzeti Filharmonikusokkal. Rost Andrea elmondta: „A Carmina Burana egy rendkívül érdekes mű, a szerző egy kolostorban 1803-ban felfedezett kézirat világi témájú dalait zenésítette meg. A világot mozgató erő, az életöröm áll a mű középpontjában. Szerelemről, kikeletről, az ifjúságról, a természet megújulásának élményéről szól. A szoprán szóló nagyon színes szólamát rendkívül nagy öröm megszólaltatni, különösen a Dulcissime tétel magasba szökő dallamát, amely a szerelmi forró ölelésről szól. A gyerekek képeinek színei és a két különböző ecsetkezelés számomra csodásan visszaadja ennek a műnek a hangulatát, a forrongó fiatal életörömtől duzzadó vihart!”

Vadász Zsuzsanna a PAK konduktor-művészetterapeutája elárulta: „Carl Orff Carmina Burana c. műve az egyik kedvenc darabom. Fontos, hogy a gyermek olyan élményt kapjon, ami számomra is öröm, csoda, esztétikum. A páros munka fontos lehetőség egymás megismerésére. Ehhez figyelem, együttérzés, empátia és mozgáskoordináció szükséges. Élmény volt az alkotónak, élmény volt a pedagógusnak és bízom benne, hogy élmény azoknak is, akik rátekintenek a képekre. Én több lettem általuk.”

 

A PAK tanulói nagyon örültek az árverés eredményének és büszkeséggel töltötte el őket a kiállítás. „Valamennyien boldogok és izgatottak voltak, hogy képeiket viszontláthatják egy galériában, s rácsodálkoztak saját képeikre mikor keretezve, paszpartúzva lógott a galéria falán” – folytatta a gyerekekkel évtizedek óta fáradhatatlanul dolgozó művészetterapeuta.

 

Rost Andrea, mint a PAK Jószolgálati Nagykövete az intézet tehetséggondozási programjában továbbra is aktívan részt vesz. A Rost Andrea Művészeti Alapítvány a zene közvetlen élményének elsajátítása útján szeretne segítséget nyújtani a konduktív pedagógiai módszer eredményeihez. Egyik célja, hogy az intézetben olyan zeneszobát alakítsanak ki, ahol egyedi hangszerek és zenei készségeszközök állnak majd a gyerekek és a konduktorok rendelkezésére.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.