A Skandináv Ház tizedik születésnapját ünnepli idén. Ez alkalomból november 20-24. között Skandinávia 2013 néven kortárs fesztivál lesz a fővárosban. Kiállítás, könyvbemutató és koncert a város több pontján, filmvetítések pedig a Toldi moziban. 

A Skandináv Ház tizedik születésnapját ünnepli idén. Ez alkalomból november 20-24. között Skandinávia 2013 néven kortárs fesztivál lesz a fővárosban. Kiállítás, könyvbemutató és koncert a város több pontján, filmvetítések pedig a Toldi moziban. 

A korábbi programokról már olvashattak – lásd: http://euroastra.hu/node/75448 – most tekintsék meg a záró napok eseményeit.

2013. november 23. szombat

16.00   Christiania ma – beszélgetés és kiállítás (TOLDI)

17.00   Oslo, augusztus – filmvetítés (TOLDI)

19.00   Snow Cave Man – filmvetítés (TOLDI)

20.00   Beyond – filmvetítés (TOLDI)

22.00   Mmm (N) – koncert (TOLDI)

2013. november 24. vasárnap

10.00   Újabb csibészkedés Juharfalvi Emillel – gyerekprogram (GIPSZKORSZAK)

15.00   The Human Scale – filmvetítés (TOLDI)

17.00   Glitter – skandináv rövidfilmek (TOLDI)

18.00   The Expedition to the End of the World – filmvetítés (TOLDI)

20.30   When Saints Go Machine (DK) – koncert (A38)

When Saints Go Machine: 3500 Ft. (elővételben: 3000 Ft,

A Kortárs Skandináv Fesztivál bármely programjára jegyet váltók féláron vehetik meg koncertjegyüket az A38 Hajón. A többi program ingyenes.

 

Christiania ma – beszélgetés és kiállítás

Christiania Koppenhága „autonóm" városrésze, melynek története 1971-ig nyúlik vissza. Mi a szerepe, helyzete ma, kik élnek ott, hogyan változott az évek során, több-e napjainkban, mint turista látványosság?

Erről és sok minden másról beszélgetnek Kirsten Larsen Mhojával, Christiania egyik szóvivőjével. A beszélgetés alatt Konkoly-Thege György Christiániáról készült fotóit vetítik.

A beszélgetésre dán nyelven, magyar tolmácsolással kerül sor a Toldi moziban 2013. november 23-án, szombaton 16 órától. Beszélgetőtárs Varga Veronika.

 

Oslo, augusztus – filmvetítés

„Anders hamarosan a végére ér egy külvárosi drog rehabilitációs intézet programjának. A program részeként megengedik a számára, hogy ellátogasson a városba egy állásinterjúra. A nap fennmaradó részét arra használja fel, hogy sodródjon a városban, találkozzon rég nem látott emberekkel. A 34 éves Anders okos, jóképű és biztos családi háttérrel rendelkezik, de makacsul kísértik azok a lehetőségek, amit elvesztegetett, azok az emberek, akiknek fájdalmat okozott. Bár még mindig fiatal, mégis úgy érzi, az életének sok tekintetben vége. A nap hátralévő részében a múlt hibáinak szellemeivel birkózik. Az új élet lehetősége és a remény, hogy valami jövő várhat rá, elhalványul mire beköszönt a reggel."

Joachim Trier filmjét a 2013. november 23-án, szombaton 17 órától, eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik a Toldi moziban.

A vetítés után beszélgetés. Vendég: Bajzáth Sándor addiktológiai tanácsadó.

 

Snow Cave Man – filmvetítés

Sverre Nøkling nem tipikus természetjáró. Az elmúlt 30 évben hóbarlangokban élt a norvég hegyekben. Mindig mozgásban van, egy pár régi, fából készült sílécen megy az egyik barlangból a másikba, menedéket keresve a szélsőséges hóviharok és a harapósan hideg szél ellen. Igazi szakértője a túlélési technikáknak, „vadember", aki nem hajlandó beilleszkedni a modern társadalomba. Ehelyett egy olyan életforma mellett döntött, amely nyelvet ölt a konformista fogyasztói kultúrára és a materialista modern világra. Sverre élete mese a teljes szabadságra való törekvésről, valamint az árról, amit fizetnie kell érte.

A norvég dokumentumfilmet a 2013. november 23-án, szombaton 19 órától vetítik a Toldi moziban, eredeti nyelven, angol felirattal.

 

Beyond – filmvetítés

A 34 éves Leena egy reggel, nem sokkal karácsony előtt hívást kap szülővárosa kórházából, hogy édesanyja haldoklik. Ez a hír arra kényszeríti, hogy felnőtt életében először meglátogassa anyját, és szembe nézzen nyomorúságos gyermekkorával annak érdekében, hogy képes legyen továbblépni. Pernilla August filmje Susanna Alakoski regényén alapul, és a 2010-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a kritikusok díját.

A főszerepben Noomi Rapace-t, a Tetovált lány-filmekkel világszerte népszerűvé vált színésznőt láthatjuk.

A filmet a 2013. november 23án 20 órától vetítik a Toldi moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal.

 

Mmm – koncert

A norvég Mmm duó kellemes elektropop zenét játszik.

Elektro? Pop? Zene? Nem, nem a Robyn vs Röyksopp fajta módon. Dőlj hátra és képzeld magad egy strandra egy szép nyári napon. Adj hozzá kis északi hidegvért és néhány rendkívül fülbemászó dallamot, és máris leírtad a Mmm-t dióhéjban. Ha szereted David Lynch misztikus filmjeit Kate Bush zenei aláfestésével, akkor a Mmm épp neked való.

A koncertre a Toldi moziban 2013. november 23-án, szombaton 22 órától kerül sor.

 

Újabb csibészkedés Juharfalvi Emillel – gyerekprogram

A Móra Kiadó jóvoltából Astrid Lindgren kedvelt karakterének, az ifjú kópénak újabb történetei elevenednek meg egy szép, új kiadásban. Juharfalvi Emil iskolás lesz, de ez cseppet sem változtatja meg azt a tényt, hogy továbbra is gézengúz ötleteivel szórakoztassa olvasóit.

A Skandináv Ház egy rendhagyó gyerekklub keretében segít megismerni Emil további csibészkedéseit. A gyerekklubban meseolvasással, játékos kézműves foglalkozással és a szokásos vidámsággal várnak Mindenkit.

A gyerekklub programja – 2013. november 24, 10:00-12:00

Gipszkorszak Játszóház, Gozsdu "F" udvar (1075 Budapest, Király utca 13. – Dob utca 16.)

A belépés ingyenes.

 

The Human Scale – filmvetítés

Jan Gehl dán építész megkérdőjelezi a modernségről alkotott elképzeléseinket és utánajár, mi történik, ha az embert állítjuk egyenleteink középpontjába. Gehl 40 éven keresztül ösztönözte Dánia fővárosának tervezőit, majd koppenhágai fejlesztései a világ olyan távoli városait inspirálták,mint Melbourne, Dhaka, New York, Csungking vagy Christchurch.

A dán dokumentumfilmet a 2013. november 24-én, vasárnap 15 órától vetítik a Toldi moziban.

 

Glitter – filmvetítés

Az elmúlt évek skandináv rövidfilm terméséből válogattsk össze egy csokorral.

A vetítés a 2013. november 24-én, vasárnap 17 órától lesz a Toldi moziban. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítik.

 

The Expedition to the End of the World – filmvetítés

Nagy és kalandos felfedezőút a világtérkép még fehér foltjai felé. A film egy – az emberiség története során mindig is – idealizált, vad és titokzatos világba vezet bennünket. Külső és belső utazás ez Grönland festői, északkeleti partvidéke mentén, ahol ma már rohamosan olvad a jégtakaró. Azonban nem számít, milyen messzire megyünk annak érdekében, hogy válaszokat találjunk, mindenhol saját magunkra találunk, és saját múlandóságunkba ütközünk.

Daniel Dencik csodálatosan szép dokumentumfilmjét a 2013. november 24-én, vasárnap 18 órától vetítik a Toldi moziban, eredeti nyelven, magyar tolmácsolással.

Vetítés után beszélgetés a filmről és a svéd Gunnar D Hansson Lomonosz-hátság. Költő az Északi-sarkon című kötetéről.

2009 nyarán Gunnar D Hansson részt vett egy északi-sarki expedíción, melynek célja a vitatott hovatartozású Lomonoszov-hátság szerkezeti és morfológiai sajátosságainak vizsgálata volt. Az Odin jégtörő fedélzetén töltött hat hét alatt születtek meg a kötet nyelvileg és műfajilag is szerteágazó, elgondolkodtató szövegei.

Moderátor: Bogdán Ágnes

Beszélgetőtárs: Kertész Judit és Lattmann Tamás, JD, PhD
(Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Intézet)

 

When Saints Go Machine – koncert

Dánia egyik legnépszerűbb zenekara a különleges When Saints Go Machine formáció, amely elképesztő keverékét hozta létre a pop, a house, a soul és a poszt-punk zenéknek. A kritikus bizony rendesen megvakargathatja a fejét, ha az együttes zenéjét szavakkal akarja körülírni, hisz egy olyan különös, döbbenetes jelenségről van szó, amely merőben új a zenei palettán.

2013. november 24. 20:30

A38 Hajó (Petőfi híd, budai hídfő)

 

http://www.skandinavhaz.hu/

 

Lantai József