Nagy sétáló kóstoló a Somlón. Szeptember 24-én egy nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb Juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével a Somlón. Fiolában árusított orvosság, nászéjszakák bora, az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyar fajta: ez mind a somlói Juhfark. Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van.

 

Nagy sétáló kóstoló a Somlón. Szeptember 24-én egy nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb Juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével a Somlón. Fiolában árusított orvosság, nászéjszakák bora, az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyar fajta: ez mind a somlói Juhfark. Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van.

 

A sétáló kóstoló a borkedvelők egyik legkedveltebb műfaja. Nagy előnye, hogy egyszerre, egy helyen érhető el sok pince több érdekes bora, ami egyrészt különleges élmény, másrészt praktikus is. Könnyű összehasonlítani a kóstolt tételeket, nagyon sok hiteles borkészítővel ismerkedhetünk meg egyszerre, kérdezhetünk, beszélgethetünk, újrakóstolhatunk, és még a szervezést és az utazgatást is megspórolhatjuk magunknak. Sokfajta sétáló kóstoló létezik, de a legérdekesebb az, amelyiket ott rendezik, ahol a bemutatott borok megszülettek. Ilyenkor nem csak a borokkal és készítőikkel, hanem a tájjal, a közeggel is kapcsolatba kerülhetünk.

 

Sokfajta sétáló kóstoló létezik a kínált borok szempontjából is. A Somlói Juhfark Ünnep kizárólag a Juhfarkról szól. Egy ilyen, egyetlen fajtára koncentráló bemutatónak persze csak akkor van értelme, ha ez a fajta sok mindent tud. Nem csak a borvidék jellemzőit, a borász felfogását, keze munkáját érezhetjük ki a kóstolt tételekből, hanem egészen különböző típusú és karakterű borokat kapunk, mert a fókuszba állított fajta eleve sokarcú. A Juhfark ilyen.

 

Lehet reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes (!), és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor. Ezt a széles repertoárt egyetlen, vulkanikus talajt kedvelő fajta sem tudja, és persze a közös, vulkanikus ízvilág minden somlói juhfarkban ott van. Minden borvidéknek van sajátos talaja, mikroklímája, fekvése (terroir), és gy-egy borvidéken általában sok fajta bor készül, amik külön-külön jók („jól áll nekik" az adott terroir), de nincs még egy olyan, amelyik az ottani viszonyokat szinte 100%-ban visszaadja. A Juhfark a Somlón ilyen. Ez az a fajta, amely a vulkanikus, enyhén sós, vibráló savú ízvilágot a legjobban érthetővé teszi. Lehet komoly hordós, olajos-érlelt, de lehet vibráló, feszes savú, alacsonyabb alkoholú, kimondottan izgalmas bor – de a Somló utánozhatatlan karaktere ott van mindegyikben.

 

A Somló kicsi és eldugott, de annál jelentősebb borvidéke az országnak.

Hagyományai, erősségei, évszázados hírneve és legújabb nemzetközi eredményei mind-mind arra késztetik az itteni borászokat, hogy egy ilyen reprezentatív bemutatón megmutassák az érdeklődőknek legnagyobb büszkeségüket. A legutóbbi, éppen a Juhfarkhoz köthető komoly sikert az esemény szervezője, a Tornai Pincészet érte el idén tavasszal. 2013-as Grófi Juhfarkjuk a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en a legmagasabb szintű elismerést, Trófea díjat kapott.

 

A londoni a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb borversenye, 1984 óta rendezik meg. A borok kóstolása több mint két héten át zajlik több száz zsűritag közreműködésével. Ebben az évben összesen 16 ezer tétellel neveztek borászatok a világ minden tájáról, 500 aranyérmet osztottak ki, köztük volt a Tornai Pince bora is, de itt nem állt meg.

Az aranyérmet nyert borokat ugyanis újrakóstolják, és közülük a legjobbak – összesen 176-an a 16 ezerből – Trophy minősítést kapnak. Az egyik Trófea díjas a 2013-as Tornai Grófi Juhfark lett. A bort Kamocsay Ákos és Polyák István, a pince borászai készítették.

A 2013-as szüretből származik, idén tavasszal mutatták be. Két és fél éves története röviden: egy éjszakát héjon ázott, majd ülepítették és finomseprőjével együtt 5 hl-es zempléni tölgy hordóba tették. Négy hónapon át tartó kevergetést követően fejtették, majd a seprő nélkül visszakerült a hordóba. Itt még fél évet töltött palackozás előtt, és végül egy évig palackban érlelték.

A rendezvényen természetesen – sok más elismert tétel mellett – ez a bor is megkóstolható.

 

A Juhfark Ünnepen mesterkurzusokra is sor kerül, a témák:

– Vulkanikus Somló (vezetett túra a hegyen, kóstolóval),

– Vertikális Tornai Juhfark (a fajta legérdekesebb arcai, kóstolóval)

– A Somló talaja (fajta és terroir egymásra találása).

A szervezők szeretettel várnak minden borkedvelőt, hogy találkozzanak a legjobb somlói borászokkal, megismerjék a Juhfark minden arcát, és olyan élményekkel gazdagodjanak, amilyeneket csak egészen különleges alkalmak kínálnak.

 

A résztvevő pincék:

Barcza Bálint, Bogdán Birtok, Csordás- Fodor Borház, Fekete Pince, Géró Péter,

Hegedűs- Szabó Pincészet, Jász László, Kolonics Károly, Kreinbacher Birtok,

Marton Pincészet, Somlói Apátsági Pince, Somlói Vándor, Szabó Pincészet,

Tornai Pincészet, Tóth és Fiai Családi Pince, Várkapitány Pincészet

 

2016. szeptember 24. 13:00-19:00

Somlói Juhfark Ünnep

Tornai Pincészet

Somlójenő

 

https://www.facebook.com/events/324713264539315

www.tornaipince.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük