A StartUp Underground ötödik alkalommal rendezi  meg konferenciáját  az induló innovatív vállalkozások számára  2012.március 8-án,  a helyszín a budapesti Corvin mozi.  

A StartUp Underground ötödik alkalommal rendezi  meg konferenciáját  az induló innovatív vállalkozások számára  2012.március 8-án,  a helyszín a budapesti Corvin mozi.  

A rendezvényről Miskolci Csaba,  a StartUp Underground egyik alapítója,Berényi Konrád,  az Onlinemarketing.hu Kft. vezető tanácsadója  és Makra Zsolt,   a Docler Investments ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást  március 5-én.

Berényi Konrád  utalt rá, négy évvel korábban kezdték el a konferencia témáját jelentő tevékenységet, az induló cégek bemutatkozási lehetőségének felmutatását.  Az első konferenciát két hét alatt sikerült megszervezniük,  lelkesedés-hozta  pénzekből. Nagyon jó visszhangja volt ennek az első rendezvénynek, amely vállaltan kizárólag az induló vállalkozásokkal akart foglalkozni. A sikerhez hozzájárult az ingyenes részvétel lehetősége, sok olyan látogató akadt, aki még csak érlelte magában az ötletéhez kapcsolódó vállalkozás elindításának gondolatát, így nem szánt volna 10-20 ezer Ft-ot a belépőre.  Megfordultak már az első konferencián is a később sikeressé vált vállalkozások gondozói, hatott a segítség.

 Az elmúlt évi konferencia tanulsága; tovább kell lépni a profizmus felé, nem elég már lelkesedésből csinálni, mert a startup témakörben is egyre több a rendezvény. Az ötödik konferencia során határozottan nyitni kívánnak a határon túli lehetőségek felé is; megmutatni, hogyan és mit lehet nemzetközi piacon csinálni, komolyabb lehetőséget biztosítani a startup-oknak.  

 Miskolci Csaba  a nagy szponzorok nyújtotta támogatással érzékeltette a konferencia fejlődés-útját,  a résztvevők számára lehet ezt visszaforgatni. Megpróbálnak nemzetközi tudást importálni Budapestre. A külhoni tapasztalatok mutatják, a startup világ forrásban van,  egyre inkább „trendi" területté válik az  üzleti szférán belül. Nagyon jó, pozitív ötletek és innovációk származnak ebből a világból. Ezt a légkört szeretnék Magyarországra adaptálni, hosszabb távon, mintegy két év alatt pedig regionális kezdeményezéssé fejleszteni.  Ebben az évben a szilícium-völgyi és más külföldi startup áramlatok megjelenítése a cél.

 A StartUp Undergrund  alapításakor tudás-transzfer elindítása volt a főcél,  tapasztalatcsere a befektetési tőke megszerzéséről, hogyan lehet elindulni az innovációkkal. Az egyetemet frissen végzett, aki nem multihoz akar menni dolgozni, ismerje meg, hogyan indulhat el saját vállalkozással, hogyan tud ehhez tőkét szerezni.  

Idén ez a gondolatmenet egészül ki annak a kötetlen módon szerveződő nemzetközi hálózatnak az eszmeiségével, amelynek központja a Szilícium Völgy. 

 A nemzetközi üzleti szférában egyre nagyobb hangsúlyt kap az  „enterprenership" eszméje, amely a vállalkozást és minden azzal kapcsolatos dolgot magában foglal. Magyarországon a vállalkozó szó negatív kicsengést kapott, az amerikai és általában a nyugati világban az enterprenership egyre inkább egybemosódik a startup világ kezdeményezéseivel. Arról szól, hogy ha valaki vállalkozik, akkor merje felvállalni a bukást is, s merjen újra kezdeni.

Ennek komoly, tudományosan kidolgozott rendszer-elmélete van, s nem csak az internetes, vagy mobilos világról szól.  Ezt a tudás szeretnék folyamatosan Magyarországra, ill. a kelet-középeurópai régióba hozni. Másrészt, el akarják érni, hogy ne csak az internetes, vagy mobilos startupok számára legyen egyértelmű a tőkeszerzés lehetősége, de a hagyományos iparágakban működő startupok számára is.

 Az elmúlt évben már ötszázan jelentkeztek az eseményre, 350-en el is jöttek, idén is hasonló létszámra számítanak a szervezők;  fejlesztőket, alkotókat, alapítókat várnak, akik cégek indítását tervezik. Többfajta kezdeményezést hirdettek meg; a konferencia délelőttjén startup versenyt rendeznek, erre vasárnap éjfélig lehetett jelentkezni, a délutáni szekcióban lesznek a külföldi témák. 

 Két kiemelt témakör: meghirdetik a Singularity University  Global Impack c. versenyét, a kinti vezetők segítségével. A Singularity University a Szilícium Völgy egyik elit magán-képző egyeteme, a NASA központ mellett épült, 2007-ben alapították, a Google, NASA, Cisco és az Autodesk pénzügyi támogatásával működik. Nyitottak régiónkra, kiváncsiak a hazai startup életre, egyik ösztöndíjukat idehozzák, ezt  fogják meghirdetni a konferencián. Ennek következő versenye május 4-én lesz,  szintén a StartUp Underground szervezésében.

A Founder Institute 40-50 országban jelenlévő startup segítő intézmény, alapításukat segíti nemzetközi hálózatban, a konferencián workshopot tart, ill. meghirdeti első magyarországi módszertani programját. Néhány fiatal által indítandó kisvállalkozás módszertanára ad tanácsokat, tudást.

 Ebben az évben teret kapnak azok a műhelyek, amelyek sokat tettek a hazai startup ökoszisztémáért, a csíra-állapottól a KKV szektorig. Cél; a közönség körében, a megjelent fiataloknak bemutatni, mely műhelyhez, ill. inkubátorhoz érdemes fordulniuk, ehhez a siker-projekteket és gondozóikat ismertetik meg a látogatókkal.

 

Makra Zsolt  elmondta, harmadik éve rendezik meg a konferencia keretében a startupok versenyét, idén nagy sikerre számítanak, már 63 jelentkezőnél tartanak (a tavalyi 31 után).  Közülük választ ki nyolcat a zsűri.

A verseny módszertana külföldről származik, a versenyző rövid időt, öt percet kap, hogy prezentáció elkészítésével bemutassa tudását. A versenyzők felkészítését is ellátják a szervezők, a Docler gondozásában.

 Az eddigi konferenciákról elmondható, azok mindvégig megőrizték az eredeti mondanivalót és az eredeti jellemzőket; úgy segíteni az induló cégeket, hogy azok száma egyre növekedjen, ezekből legyenek magyar világsikerek (már voltak ilyenek).  A konferencia továbbra is önszerveződő, non-profit, mindenki számára nyitott és  anyagi lehetőségeitől függetlenül, mindenki számára elérhető. Kerülhessenek az induló cégek befektetők elé, esélyük legyen befektetőt találni.

 A konferencia jó úton jár, mutatja ezt, hogy az első verseny első helyezettje, a Webcam Laboratory befektetéshez jutott, s idén már az Intellel írt alá szerződést szoftvere értékesítéséről. A tavalyi közönség-díjas  Laokoon mozgószövet  idén jutott alaptól származó befektetéshez, s az idei díjazottak közül is elkel majd valaki a befektetői piacon.  A Dokler a kezdeményezés mögé állva, szeretne egy kicsit visszaadni saját sikereiből a konferenciának, s támogatja a konferencia Corvin moziban való elhelyezését.   

  A támogatók közül a tájékoztatón megjelent Equilor Befektetési Zrt. képviselője rámutatott, azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert cége az egyik legnagyobb független befektetési szolgáltatóként a Budapesti Értéktőzsde körüli cégekkel foglalkozik, olyanokkal akik már a tőzsdén vannak, ill. akik afelé igyekeznek.  A tőzsdére akarnak segíteni minél több olyan startup magyar céget, akikből később eredményes kis-, majd közepes cég válhat, s magyar tőkét vonzva sikert arat a versenyen.

További befektetők is támogatják a konferenciát, köztük a legnagyobbak a Microsoft, a MOL és a Cisco.  

 A startup cégkörbe való tartozás meghatározása más-más megközelítést jelent idehaza és nemzetközileg. Nálunk a garázscégeket és az induló vállalkozásokat sorolják ide, nemzetközileg pedig a Google nagyságú cégeket is startupnak nevezik, amikor egy új applikációval jelentkezinek. A szakmai közegben ez a megfogalmazás „szétterült".

Több ezer fős informatikai vállalkozás is annak minősül, de más iparágban, pl. anyagtechnológiában is találunk startup címre igényt tartó vállalkozásokat, amelyek saját innovatív kutatási-fejlesztési projektjeiket weboldalukon startupként definiálják. A nemzetközi üzleti szférában startup alatt egyre inkább az innovatív (kezdődő innovációjú) cégeket értik.

www.suu.hu  

www.suu.hu/program

 Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük