Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a – korábban már felfüggesztett – Strategon Értékpapír Zrt. állomány-átruházásának zökkenőmentes lebonyolítására.

 Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a – korábban már felfüggesztett – Strategon Értékpapír Zrt. állomány-átruházásának zökkenőmentes lebonyolítására.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. június 30.-án  publikált határozatában felügyeleti biztost rendelt ki a Strategon Értékpapír Zrt.-hez (Strategon). A felügyeleti biztos a mai nappal átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.

Mint emlékezetes, a jegybank 2017. május 4. napjával függesztette fel a Strategon tevékenységvégzését  annak szavatolótőke-problémái miatt. A felfüggesztés a szolgáltató ügyfél-kötelezettségeinek igazolt teljesítéséig, vagy azok – az MNB előzetes engedélyével történő – más befektetési vállalkozás általi átvállalásának igazolásáig tart. Azt követő nappal, hogy a Strategon e két feltétel bármelyikét igazolja, a jegybank májusi határozata szerint egyúttal vissza is vonja a társaság tevékenységi engedélyét. A májusi felfüggesztés óta a Strategon új ügyfélszerződést nem köthet, meglévő ügyfeleivel szemben új kötelezettséget nem vállalhat, fennálló ügyfélszerződéseit viszont mindeddig változatlanul teljesíthette.

A felügyeleti biztos kirendelése legfeljebb az MNB megelőző határozatában rögzített kötelezettség Társaság általi teljesítésének a napjáig, vagyis gyakorlatilag a már folyamatban lévő állomány-átruházás lezárultáig tart. A felügyeleti biztos a feladatai teljesítéséig, de legalább 1 hétig a Társaságtól pénzügyi eszközre és pénzeszközre vonatkozó kifizetést nem teljesít.

A most kirendelt felügyeleti biztos feladata – a Strategonnak a piacról történő szabályozott kivezetése érdekében – többek között az állomány-átruházás (s az ennek révén így megvalósuló ügyfél-elszámolás) koordinációja. Az állomány-átruházás során az ügyfélkövetelések új befektetési szolgáltatóhoz kerülnek át, melynek menetéről az érintettek rövidesen értesítést kapnak. Az ügyfeleknek jelenleg nincs teendőjük a folyamat kapcsán.

A Strategon elszámolási vitában áll egy brit – az angol pénzügyi felügyelet felügyelési hatáskörébe tartozó – letétkezelővel a meglévő „white label" megállapodása (ahol a hazai társaság saját nevében nyújtja ügyfelei részére külföldön a kereskedés lehetőségét) kapcsán érintett mintegy 15 egyéb ügyfelét és 30 millió forintnyi követelését illetően.

A Strategon a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal – a szektor értékpapírállományára vetítve 0,14 százalék részesedéssel -, s mintegy 480 szerződött ügyféllel rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük