2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szakály Márta 80 éves

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/78920"><img class="image image-_original" src="/files/images/szak%20(1).jpg" border="0" width="462" height="351" /></a></span>A Budapest Bábszínház Jászai Mari- és Kossuth-díjjal, valamint érdemes művész kitüntetéssel elismert művésze 2014. március 31-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját. </p> <p> 

 A Budapest Bábszínház Jászai Mari- és Kossuth-díjjal, valamint érdemes művész kitüntetéssel elismert művésze 2014. március 31-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

 

 A Budapest Bábszínház Jászai Mari- és Kossuth-díjjal, valamint érdemes művész kitüntetéssel elismert művésze 2014. március 31-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

 

Szakály Márta 1953-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, és bekapcsolódott az ottani bábszínház munkájába is. Egy interjúban úgy nyilatkozott, ebben az időszakban oldódott föl benne valami, majd a Szentivánéji álom Helénája győzte meg őt végleg a pályáról:

 

„Akkor éreztem először, hogy a bábu valami pluszt ad, lebegő volt, szinte engem is vitt magával" – idézte fel a műfajhoz fűződő szoros kötelék kezdeteit egy interjúban.

 

Szakály Márta 1962 óta az Állami, illetve a jogutód Budapest Bábszínház tagja. Munkáját 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1988-ban érdemes művész kitüntetéssel, 1999-ben Kossuth-díjjal ismerték el. Tanított a színház bábszínészképző tanfolyamán és a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is.

 

„A bábu betöretlen csikó, mindegyik más. Sok munka van abban, amíg ez az élettelen test azt csinálja, amit én akarok, le kell faragnom a sutaságát. Én összenövök játszótársaimmal" – vallott munkájáról.

 

Pályája során alakított hősnőket, naivákat, később karakterszerepeket. Játszott számtalan gyermekelőadásban, de az ő nevéhez fűződnek az Állami Bábszínház világjáró, zenetörténetileg is revelációként értékelt Bartók-produkcióinak (A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin) női főszerepei.

 

Egy alkalommal így vallott a bábszínházról, a bábszínész és a nézők viszonyáról:

„Kezdetben egy kicsit valóban tartottam attól, hogy a paraván elválaszt a közönségtől. Hogy nem lesz meg az a kapcsolat, ami más színházakban természetes. Aztán rájöttem, hogy a paraván nem választ el. Ha az ember jól játssza szerepét, mint a felnőtt, mind a gyermekközönséggel eleven kontaktust tud tartani."

 

A legnagyobb örömünkre Szakály Mártát jelenleg is láthatjuk a színpadon:

a Misi mókus vándorúton Muci mókusát évtizedek óta hatalmas sikerrel eleveníti meg – ezt az előadást e napon is játssza -, és a Minden egér szereti a sajtot Lidi mamájaként is a közönség szeretetének örvend.

 

http://www.budapest-babszinhaz.hu/

https://www.facebook.com/babszinhaz

http://babszinhaz.postr.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.