2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szakmai sikerként könyvelhető el az 1. Országos Szőlész – Borász Konferencia

3 perc olvasás

fotomohaibalazs.jpg

Foto: Mohai Balázs

2017 október 26-án egész napos konferenciát szervezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, az idén 25 éves Magyar Bor Akadémia és a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete. A hiánypótló szakmai fórum teltházas volt, nem csak szőlészek és borászok, hanem oktatók, tanárok, marketinggel, turizmussal foglalkozó szakemberek és egyetemi, főiskolai hallgatók is részt vettek az eseményen, összesen több mint 250-en, amire az elmúlt években, hasonló eseményen nem volt példa.

 

A szervezők együttműködve az ágazat kutatási és oktatási műhelyeivel együtt kezdett egy közös munkába: szőlészek és borászok üljünk le közösen, gondoljuk végig azokat a szakmai minimumokat, amiket kiindulópontnak tekintünk. Alakítsuk ki a magunk értékalapú szakmai szótárát, szakmai közbeszédét. Azt a nyelvezetet és azt az értékrendet, ami az origó minden további beszélgetéshez. Mert ezeket az értékeket valljuk, mert csak így lesz hosszú távon hiteles a magyar bor.

 

A konferenciának otthont biztosító Szent István Egyetem Budai Campusának rektorhelyettese, Dr. Palkovics László köszöntötte a résztvevőket, majd örömmel adta hírül, hogy hosszú évek várakozása után végre jóváhagyást kaptak, hogy elindítsák az egyetemen a mester fokozatú (MSc) szőlész-borász képzést.

 

„A mai napon a gyakorlat szakmai kihívásinak megvitatására összpontosítunk és nagyon remélem, hogy ennek sikere esetén valamennyien megérzik a közös gondolkodás, az együttműködés édes ízét és ebből meríthetünk majd erőt a nagyobb léptékű feladataink elvégzéséhez.” – mondta köszöntőjében Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke.

 

A nap folyamán a szőlészeti és borászati szekcióülések keretében az egyetem négy termében összesen tizenkét előadás zajlott, melyek a szakma legkülönbözőbb témáit érintették. A konferencia megálmodóinak alapgondolata az volt, hogy első sorban olyan tudást adjanak át a szakembereknek, melyek naprakészek, hasznosak és a gyakorlatba könnyen átültethetők. A borászoknak szóló előadásokon szó volt többek között a modern borászatban használt borkezelő anyagokról, élesztő starterkultúrákról, a borvizsgálatok jelentőségéről, bio, biodinamikus és természetes borokról, a pezsgő alapborok készítésének szakmai fogásairól, a fahordós érlelés legújabb tapasztalatairól. A szőlészek újabb ismereteket szereztek az öntözésről, talajerőgazdálkodásról, fajta fenntartásról, klónszelekcióról, az új szőlőmetszési technológiákról, a szőlő-növényvédelem legújabb kihívásairól, az alanyfajták szerepéről.

 

Az előadásokat követően egy plenáris ülés keretében mindegyik előadó röviden összefoglalta előadásának lényegét, legfontosabb mondanivalóját. Késő délután a konferencia talán legkellemesebb, de nagyon fontos és hasznos programeleme volt egy közös piknik, falatozás, ahol a résztvevők megkóstolhatták egymás régiójának jellemző ételeit, és megvitathatták a nap tapasztalatait.

 

A szervezők egy nagyon sikeres alapkőletételnek tekintik a tegnapi Országos Szőlész – Borász Konferenciát, célul tűzték ki, hogy ezután minden évben megrendezik a szakma számára elengedhetetlenül fontos, hiánypótló fórumot.

 

http://hnt.hu

http://www.magyarborakademia.hu

http://www.junibor.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.